Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 14 хиляди ученици започнаха учебната година в област Монтана

14 580 ученици в 68 училища започнаха новата учебна година в област Монтана. Спрямо миналата година учениците са намалели с 407. Учебната година стартира успешно във всички училища в региона.

"Първият учебен ден стартира навсякъде успешно. Само в училището във Владимирово продължава ремонтът и ще продължи може би и в следващия месец. Но учениците са настанени и днес там е открита новата учебна година", каза Татяна Петрова, началник на Регионалния инспекторат по образованието в Монтана.

Първолаците в област Монтана са 1 206 и се увеличават с трима спрямо миналата година. Поздрав към всички деца, които за първи път прекрачиха училищния праг, отправи Михаела Любомирова от Второ СОУ "Н. Й. Вапцаров":

"Много съм послушна,
много съм добричка,
много грижи имам –
аз съм ученичка!

Първите уроци
виждат ми се тежки –
как да ги науча,
без да правя грешки?

Четенето лесно,
писането лесно,
но от таз задача
иде ми да плача.

О, кога ще стана
толкова голяма,
че да зная всичко,
както знае мама!

Честит първи учебен ден!"
По публикацията работи: Любо Андреев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Деца от Кула научиха повече за историята на града

Поредната инициатива на  Детската академия за спорт и превенция  се проведе в  Кула . Деца посетиха музея и етнографската къща в града , разказа Христела Александрова , експерт "Хуманитарни дейности" в Общината: „Децата се запознаха с културното, етнографско и историческо наследство на своя роден град. Децата посетиха историческия..

публикувано на 09.08.24 в 15:30

Изложба "Акварели от Горни Лом" показва красотата на Балкана

Изложба "Акварели от Горни Лом" ще бъде открита утре, 10 август, в къщата музей "Попови" във видинското село Горни Лом . Експозицията ще бъде дарена на музея от нейния автор Георги Терзиев . Посланието ми е да запазим българското, казва художникът: "Вдъхновението идва от плевните, схлупените къщурки, съчетание между новост, старинност,..

публикувано на 09.08.24 в 15:20

Децата в село Ослен Криводол се радват на нова придобивка

Ново игрище за хандбал , футбол и волейбол  има в мездренското село Ослен Криводол . Пространството е обособено за спорт с дарения от местните жители.  Събраните средства са използвани за закупуване на мрежа, топки и материали за изработка на железни врати.  Игрището събира всеки ден децата от селото. 

публикувано на 09.08.24 в 14:00

Враца ще отбележи Международния ден на младежта

Международният ден на младежта ще бъде отбелязан във Враца с богата програма, съобщиха от общинската управа. На 10 август (събота) от 18:00 часа в парк "Зелето" екипите на Младежки център - Враца и Младежки дом - Враца, в партньорство с Ученическия общински съвет, Интеракт, Областен информационен център (ОИЦ), Превантивно-информационен център..

публикувано на 09.08.24 в 12:07

Трима души пострадаха при катастрофа на Е-79 край Видин

Лек автомобил и такси са катастрофирали на главен път Е-79 край Видин . Инцидентът е станал вчера, 8 август, около 21:00 часа. Трима души са настанени за лечение във видинската болница.   42-годишен шофьор на лека кола, движейки се от Дунавци към Видин, при десен завой изгубил контрол над управлението, навлязъл в насрещната лента и се блъснал..

публикувано на 09.08.24 в 10:52

Самодейни състави от село Зверино се отличиха на международен фестивал

Отлично се представиха самодейците при Народно читалище ”Факел” в с. Зверино на XII Международен фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ , който се проведе в свищовското село Царевец.  Мъжката фолклорна група "Змей Горянин" от мездренското село спечели специалното отличие на Българско национално радио - грамота, статуетка и парична награда..

публикувано на 09.08.24 в 09:59

Безплатни тестове за СПИН правят в берковски квартал

Безплатни тестове за СПИН правят днес в квартал "Раковица" в Берковица . Лятната антиспин кампания се провежда от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана.  Под мотото "Безопасна ваканция" преминава инициативата на РЗИ.  Днес от 10:00 до 12:00 часа в квартал "Раковица" в Берковица всеки желаещ ще може да се изследва безплатно и анонимно..

публикувано на 09.08.24 в 09:32