Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

334,5 милиона лева трябват за обновяване на ВиК мрежата в област Видин

Областният съвет за развитие на Видин съгласува Регионалния генерален план на водоснабдяването и канализацията в област Видин за следващите 25 години. Изработването на плана е финансирано от Световната банка и обхваща населените места над 2 000 еквивалент жители, каза Шинка Маринова, експерт от консорциума- изпълнител на проектния план:

"Тези агломерации над 2 000 души са в съответствие с доклада за прилагане на Директивата за отпадъчните води, изготвен от Министерството на околната среда и водите. За цялата страна сме изработили 51 Регионални генерални планове. Важно е Регионалните планове да бъдат приети навреме, защото те са нещото, което Европейската комисия чака, за да продължи преговорите с България за следващия програмен период 2014-2020 г."

В документа се посочва още, че е осигурено водоснабдяване за 98% от населението на Видинска област. От всички общини в региона услугата не се предоставя само в 10 села. Данни за финасовото състояние на ВиК оператора и анализ на мрежата в региона са включени в плана. Дочка Велкова, експерт от консорциума, изготвил плана представи основните проблеми:

"Има лошо техническо състояние на главните водопроводи и водоразпределителни мрежи, високо ниво на загуби на вода поради остаряла инфраструктура, водоразпределителните мрежи не са правилно зонирани, помпените станции на някои водоизточници са остарели, резервоарите- също. Има още нисък процент на присъединеност към канализационните мрежи, разчита се на индивидуални решения или директно заустване във водоприемник."

Основните проблеми на ВиК мрежата в област Видин бяха посочени от Георги Владов, управител на ВиК дружеството:

"Това е липсата на водоснабдяване в село Раковица, община Макреш; необходимостта от подмяната на външните водопроводи на Репляна-Чупрене и Орешец-Воднянци, захранващи около 25 населени места. Построен е външният водопровод през 1950 г. с етернитови тръби. Във Видин и околностите са 16 населени места, а стоманеният водопровод е изграден 1972 г. Проблемни са 3 села- Буковец, Градец и Дунавци, където авариите от ВиК мрежата са десетократно повече от другите населени места." В края на изпълнението на плана за ВиК на областта до 2038 година се очаква увеличение на цената на водата до 5 лв., каза още Георги Владов.

Краткосрочната програма на Регионалния план обхваща 3 периода- до 2020г., и до 2028 г. В дългосрочен план мерките са до 2038 година. Оценките за техническото състоянието на съоръженията в сектора показват необходимост от реконструкция и модернизация на съществуващата и построяване на нова канализационна мрежа в голяма част от кварталите на населените места с над 2 000 еквивалент жители, изграждане на канализационни колектори, включване към пречиствателни съоръжения за отпадъчни води, реконструкция на съществуващата пречиствателна станция за отпадни води във Видин и построяване на нови в Белоградчик, Кула, Арчар и Брегово. В каткосрочен план се предвижда реконструкция на съществуващите подземни водоизточници, въвеждане на програма за намаляване на загубите, обновяване на помпените станции "Сланотрън" и "Кос", реконструкция на разпределителната мрежа за село Градец, изграждане на пречиствателни съоръжения при селата Раковица и Подгоре и др. Необходимите инвестиции за водния сектор във Видин за периода 2014-2038 г. са в размер на 334,6 млн. лв. Отделно за малките населени места с население между 50 и 2 000 жители са изчислени 82 млн. лв. за водоснабдяване и още 119,8 млн. лв.- за отвеждане и пречистване на отпадъчните води.

Изготвеният план бе приет с одобрение от кметовете на общините, които въз основа на заложените в него цели и финансови параметри, ще могат да изготвят и реализират свои проекти във ВиК сектора. Предстои окончателното му утвърждаване на заседание на ВиК Асоциацията в област Видин.

По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 10 септември 2024 година

Приключиха ремонтно-строителните дейности в  Центъра за високи постижения  към Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин.  На 95% са оборудвани кабинетите и със старта на учебната година учениците ще могат да провеждат занятия в новия център, каза заместник- директорът на учебното заведение Десислава Цокова. Кметът на община..

публикувано на 10.09.24 в 18:00

Белоградчик се включва в инициативата "Да изчистим България заедно"

В кампанията "Да изчистим България заедно" се включва и град Белоградчик . Инициативата цели да обедини усилията на жителите за по-чист и приветлив град.  "Чистотата на града ни зависи от всички нас и всичко започва с една малка стъпка", каза кметът на Белоградчик Боян Минков : "Община Белоградчик за поредна година се включва в инициативата..

публикувано на 10.09.24 в 17:11

Северна промишлена зона във Видин ще остане без вода заради ремонт

Заради строително-монтажни работи и връзка между новоизграден и съществуващ водопровод водоподаването в Северна промишлена зона във Видин ще бъде прекъснато утре, на 11 септември, от 09:00 часа до 21:00 часа на 12 септември. Ремонтът включва и монтаж на спирателни кранове за подобряване на водоснабдяването в района.

публикувано на 10.09.24 в 15:56
Снимката е илюстративна

Започва прилагането на новите вариантни ваксини срещу COVID-19

От утре, 11 септември, стартира имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон, съобщиха от Министерството на здравеопазването. В страната са доставени близо 85 хиляди дози, които са разпределени към регионалните здравни инспекции и общопрактикуващите лекари. Ваксините ще се поставят безплатно, като при необходимост ще се..

публикувано на 10.09.24 в 15:50

Двама са кандидатите за кмет на Габровница

Двама кандидати ще се борят за кметското място в монтанското село Габровница . Изборите са на 20 октомври. Местна коалиция и „Партия на зелените“ се регистрираха за участие на изборите за кмет на село Габровница. Общинската избирателна комисия (ОИК) в Монтана реши да регистрира с наименованието в бюлетината МК „ГЕРБ (СДС и БНД)”. Другата..

публикувано на 10.09.24 в 15:16

Врачанският театър продължава традицията с детските постановки всяка събота

Драматично-куклен театър-Враца продължава утвърдената си традиция да радва децата с вълнуващи постановки всяка събота, съобщават от културната институция. Представленията се играят в Куклена зала. Тази събота,14 септември, малките зрители и техните родители ще могат да гледат новата постановка в репертоара на театъра -..

публикувано на 10.09.24 в 15:03

Кампанията "Детство мое" ще забавлява деца в Монтана

Здравословни дейности на открито и различни игри включва тазгодишното издание на кампанията "Дигитална хигиена" . Инициативата тази година се разраства и ще се проведе в три града - Враца , Монтана и Благоевград , обясни Сергей Георгиев от "Active kids"- Монтана, които са едни от участниците: "Канят нас да организираме спортните игри...

публикувано на 10.09.24 в 14:40