Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 септември 2013 година

Първа копка на обходния път на Монтана направи днес министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Пътят трябва да е готов до началото на 2015 година и ще облекчи значително трафика на тежкотоварни автомобили през областния град. Дължината на участъка е близо 12 километра и половина. Предвидено е изграждането на 4 пътни възела, седем подлеза, два надлеза, мост над река Огоста и железопътен надлез. "Това е част от транспортния коридор номер 4 и ще освободи най-накрая това страшно тежкотоварно движение по околовръстния път на Монтана. Надявам се проектът да бъде свършен в срок от строителя- февруари 2015 година", каза Десислава Терзиева. Стойността на договора за строителство е 46 милиона и половина, а срокът за изпълнение е 16 месеца. В цяла област Монтана в момента се рехабилитират 55 километра пътища, което е 10 процента от цялата пътна мрежа в региона. Десислава Терзиева каза още, че проходът Петрохан ще бъде готов до края на месеца. В момента там се прави пътна маркировка и се монтират мантинелите.

Областният съвет за развитие на Видин съгласува Регионалния генерален план на водоснабдяването и канализацията в област Видин. "Изработването на плана е финансирано от Световната банка и обхваща населените места над 2000 еквивалент жители", каза Шинка Маринова, експерт от консорциума, изпълнител на проектния план. В регионалния генерален план за ВиК сектора са включени данни за финасовото състояние на ВиК оператора, и анализ на мрежата в региона. Краткосрочната програма на Регионалния план обхваща 3 периода- до 2020г. , и до 2028 г., а в дългосрочен план мерките са до 2038 година. В каткосрочен план се предвижда реконструкция на съществуващите подземни водоизточници, въвеждане на програма за намаляване на загубите, обновяване на помпените станции "Сланотрън" и "Кос", реконструкция на разпределителната мрежа за с. Градец, изграждане на пречиствателни съоръжения при селата Раковица и Подгоре. За целта са предвидени 334,5 млн. лв.

Създават обществени съвети към Областната администрация във Видин. Целта е да се осигури прозрачност и контрол върху работата на областните съвети и комисии. На работна среща между областния управител Кръстьо Спасов и представители на граждански сдружения бяха приети правилата за създаване на обществени съвети. Областният управител заяви, че се надява на активна съвместна работа. Проектът на правилата за работата на обществените съвети са изготвени от експерти на областната администрация и са предоставени за становище и предложения на гражданските организации. 17 са съветите и комисиите към Областната администрация, в които ще могат да участват представители на граждански сдружения.

Персоналът на видинската болница "Света Петка" ще работи в по-добри условия на труд. В лечебното заведение стартира проект, чиято основната цел е подобряване условията на труд при спазване на нормите и изискванията на законодателството по безопасност и здраве при работа. "Често пъти обстановката, в която здравните работници изпълняват своите задължения, крие значителен брой опасности- инфекции, химически, физически, психосоциални рискове. Съзнавайки това, подадохме проектно предложение за подобряване условията на труд, което е одобрено"- каза на пресконференция директорът на лечебното заведение д-р Цветан Василев. "Болницата във Видин е първата, за която трябва да започне активен диалог между Община, държава и ръководство. Заедно трябва да направим най-доброто. Имаме уверението на министерството на здравеопазването, че ще се работи за откриването на двете закрити отделения във видинската болница- по урология и инфекциозното", каза кметът на община Видин Герго Гергов. Проектът е на стойност 197 117 лева и е за 12 месеца. Ще бъде изработен документ, съдържащ анализ на състоянието и проектиране на организацията на трудовата дейност, което ще доведе до устойчиво развитие и поетапно подобряване на условията за безопасен труд. Очаква се да бъде инсталирана система за пожарно известяване, като във всички помещения, без санитарните, ще бъдат разположени датчици. Персоналът на болницата ще бъде снабден с лични предпазни средства.

В МБАЛ "Св. Петка" Видин се изгражда и специализирано лечебно заведение за инвазивна кардиология, което се очаква да започне да работи в първите месеци на 2014 г. Около 5 млн. лв. ще бъдат вложени в строителството и оборудването му. Новата болница за активно лечение на сърдечносъдовите заболявания ще бъде шестата в страната, която Българският кардиологичен институт разкрива с висококвалифицирани специалисти, методи, техника и оборудване в кардиохирургията на съвременно европейско ниво.

Община Враца спечели проект "Устойчиви и ефективни общински политики", по Оперативна програма Административен капацитет 2007-2013 година. Цел на проекта е разработването, прилагането и мониторингът на общински политики за устойчиво развитие на Община Враца. Проектните дейности включват и оценка на изпълнявания Общински план за развитие и разработване на новия общински план за развитие за периода 2014-2020 година. Предвидено е и обучение на 80 служители на общинската администрация и представители на структури на гражданското общество, свързано с прилагане на правилата и методиките за мониторинг и контрол при изпълнението на политиките за стратегическо планиране и управление. Бюджетът по проекта е 78 хил. лева, а неговата продължителност е 8 месеца.

Фирма от Видин предяви към Общината иск за 1 117 000 лева. Искът е на основание представени изпълнителни листа от Районен съд Видин по частни граждански дела. Фирмата е изпратила предложение до Общината за сключване на споразумение за доброволно плащане. "Договорите въз основа, на които са поискани парите, са сключени с предишния кмет на Видин Румен Видов в края на мандата му", съобщи председателят на Общинския съвет Пламен Трифонов. Той посочи, че договорите между фирмата и кмета на Видин са от 21 ноември 2011 година, но не се знае дали са изпълнявани. Според Трифонов има два варианта- да се приеме споразумението за доброволно плащане или да се премине към съдебни процедури, с които да се докаже обратното. Председателят на ОбС- Видин уточни, че повечето от постоянните комисии отхвърлят предложението за доброволно плащане.

15 симпатизанти на ВМРО от село Девене, заедно с Общинското ръководство на организацията, проведоха учредително събрание. Единодушно беше взето решение за създаване на структура на воеводите в селото. Събранието прие няколко важни стъпки за понататъшно развитие на местната организация, а също така бяха обсъдени въпроси и проблеми на живущите в Девене. ВМРО с. Девене избра ръководство в състав: председател - Александър Владимиров, популярен телевизионен оператор и водещ, зам. председател Панчо Първанов и секретар Радка Иванова.

Повече от 11 500 са молбите за енергийно подпомагане, които са подадени до този момент в дирекцията за социално подпомагане във Враца. Крайният срок за това изтича в края на октомври, припомниха от институцията. Държавата отпуска по 328 лева на социално-слаби домакинства, за да ги подпомогне в осигуряването на топлото през зимните месеци. Във Врачанска област досега са подадени и обработени 11 571 молби, като от тях одобрените са 8 943. Получилите отказ за отпускане на енергийни помощи са 1 572 домакинства от града и областта.

Около 1 000 са семействата, записани за снабдяване с дърва от общинските сечища в Белоградчик. Това са хора от най-уязвимите гурпи- пенсионери, инвалиди и ветерани от войната. Нуждаещите се са определени на базата на списъци, предоставени в Общината от клубовете на отделните групи. По 5 куб. м дърва на цена 35 лв., с превоза ще се отпускат на семейство. Към 2 000 кубика ще бъдат доставени по селата и 2 500 куб.- за града. В момента горските служители в Белоградчик правят оглед на сечищата, от които ще се добиват дървата за огрев. Терените са определени с решение на Общинския съвет. Процедурата по избор на фирмата, която ще добива дървата, се очаква да протече до края на месеца. До момента в дирекция "Социално подпомагане" в Белоградчик са постъпили около 700 молби, като крайният срок е 30-ти септември. На одобрените ще бъдат преведени по банков път 328.60 лв. на два транша.

В Берковица се проведе първата официална работна среща по 2-годишен европейски проект "Превенция и образование - сътрудничество между местните власти и полицията, насочено към училищата и образователните институции". На срещата бяха представени основните партньори - община Берковица с две учебни заведения, полицейски екип от РУП Берковица, полицейски екип от Областно полицейско управление от полския град Елбльог и преподаватели от 2 полски училища. Проектът се реализира по програма "Учене през целия живот" и е с финансова стойност от 81 500 евро. В първата работна среща участниците се включиха в дискусия за престъпността сред непълнолетните в двете партньорски страни, като обсъдиха приликите и разликите, причините за детската престъпност и нейната превенция.

© Снимка: Община Видин

Новоасфалтираните улици във Видин бяха открити тържествено. На събитието присъстваха кметът на Видин Герго Гергов, председателят на Общинския съвет Пламен Трифонов, заместник-кметът инж. Добромир Дилов, секретарят на общината Орлин Василев, както и представители на фирмата-изпълнител. Тържествен водосвет бе отслужен от архимандрит Поликарп. "Подобряването на инфраструктурата е един от най-важните приоритети за Община Видин. А такъв ремонт на пътната настилка не е правен повече от тридесет години"- сподели Герго Гергов. Асфалтиранeто на видинските улици стартира през миналия месец. Предвидените за ремонт участъци са включени в Поименния списък за капиталови разходи на Община Видин за 2013 г. В него са заложени над четиридесет улици, голяма част от които се намират в междублоковите пространства на големите жилищни комплекси в града- "Панония", "Крум Бъчваров", "Вида", "Христо Ботев". До момента са завършени двадесет и шест от предвидените за ремонт отсечки. Вече започна и работата по четвъртокласната пътна мрежа. В момента тече ремонт на отсечката между околовръстно шосе на гр. Видин и с. Каленик. Общата стойност на обществената поръчка "Рехабилитация и ремонт на улици и пътища от транспортната мрежа и населените места в Община Видин" е 2 049 804 лв. Дейностите се извършват от Сдружение "Дунав", в което са включени три фирми, една от които е видинска, информират от общинската пресслужба.

Безполезен за жителите на село Флорентин е днес построеният преди 30 години телевизионен ретланслатор. С въвеждането на цифров сигнал селото е на път да загуби възможността ефирно да следи родните медии, защото никой не се наема да подмени остарялата техника. В същото време 39 лица и семейства са получили безплатни декодери. Кметският наместник Мая Иванова се е заела с решаването на този проблем. Тя се е свързала с националния доставчик на услуги- Национално управление "Радио и телевизионни станции", с молба да осигурят достъп на нейните съселяни до цифров национален ефир. Въпросът за цифровия сигнал във Флорентин е отнесен в Община Ново село и кметът Георги Стоенелов е поел ангажимент до края на седмицата да потърси възможности за разрешаването му на по-високо ниво.

Състоянието на язовир Огоста като техническо съоръжение е добро. Това информират от Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението"- Монтана. По сигнал на граждани от град Монтана за неизправен основен изпускател на язовир Огоста е направена контролна проверка на място от Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението". За проверката е предоставена е информация и от "Напоителни системи", клон Мизия. Констатирано е, че основният изпускател е изправен и работи. В началото на месец септември 2013 г. завиреният обем на язовира е 198 милиона кубични метра вода, при максимално възможен обем 506 милиона кубични метра. Това означава, че в язовира има свободен обем от 308 милиона куб.м. вода и не съществува опасност за възникване на критични ситуации.

В Народно читалище "Просвета 1925" Мездра литературните клубове от железничарския град, село Игнатица и Ботевград проведоха своята еснна среща. Поводът, който ги събра е обсъждането на излезлия от печат Алманах "Ковачица" на Литературния клуб в Игнатица. Негов автор е председателят на групата Петър Каменов. В него той е включил стихове и проза от 7 автори, членове на клуба, заедно с техните биографии и представяне на цялостното творчество на всеки един от тях.

Тази вечер от 19 часа в зала Филхармония, Симфониета-Видин ще открие новия творчески сезон. Програмата, която ще дирижира маестро Свилен Симеонов е подбрана в духа на виенската класика. На сцената ще прозвучат увертюра "Фиделио" и Симфония № 5 от Бетовен. За любителите на класическата музика, Симфониета-Видин е подготвила изненада - за първи път на видинска сцена ще прозвучи Тема и вариации върху Симфония № 31 от Йозеф Хайдн.

Третото издание на фестивала "Рок Вълнение" започва в Лом. Тази вечер от 20 часа на площад "Свобода", заедно с музикантите от група Б.Т.Р., на сцената ще излезе легендарният вокалист на световноизвестната британска рок група "Uriah Heep"- Джон Лоутън. Във втората вечер- четири млади групи- "False Ticket" и "Effect" от Лом, врачаните "Home of the Whale" и "Лопатарка" от Монтана ще продължат с рок и хевиметъл. Фестивалът "Рок Вълнение" се организират от Община Лом. Събитията са част от програмата за празника на града- 17 септември "Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов".
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Видабаскет" победи и "Спартак"

Мъжкият отбор на БК "Видабаскет" записа втора поредна победа в новото първенство на Българската баскетболна лига и оглави временното класиране. В среща от А група, Регион "Запад" видиначни се наложиха с 86:72 точки (28:19; 12:21; 23:16; 23:16) над "Спартак" Сандански в столичната зала "Триадица".  Момчетата на треньора Иван Тилев започнаха по-добре..

публикувано на 20.10.24 в 16:33

Стотици се събраха на фестивала на виното и хорото в Гомотарци

Фестивал  на виното и хорото се проведе за пета поредна година в крайдунавското село Гомотарци. Той се организира от кметството в Гомотарци и местното читалище "Просвета-1928".  Събитието откри кметът на Гомотарци Желязко Станков : "За мен е радост, че нашето красиво село за пореден път е домакин на такова вълнуващо събитие. Днес е празник не..

публикувано на 20.10.24 в 15:13

30% е избирателната активност в Габровница към обяд

В монтанското село избират нов кмет, а кандидатите са двама. Няма констатирани нарушения, като  250 жители на Габровница са преминали през единствената изборна секция до обяд. Това прави около 30% от имащите право на глас за кмет на монтанското село.  "Няма напрежение и нарушения на изборния процес. Всичко е тихо, спокойно, нормално и нямаме..

публикувано на 20.10.24 в 14:58

И днес водата във Видинско остава негодна за пиене

Поради извършване на есенна дезинфекция, до 17.00 часа днес, остава негодна за пиене водата в много населени места в община Видин. От ръководството на "Водоснабдяване и канализация" уведомяват населението на града и селата Новоселци, Слана Бара, Акациево, Рупци, Кошава,Гомотарци, Сланотрън, Кутово, Антимово, Покрайна, Иново, Капитановци, Градец,..

публикувано на 20.10.24 в 09:30

Предлагат изменение в Наредбата за организация на движението във Враца

Местната администрация във Враца предлага изменение в Наредбата за организацията и безопасността на движението. Предложението е да се задържат тротинетки и велосипедите на нарушителите, докато не платят глобата за движение в забранените зони.  Причината за затягане на мерките е поради зачестилите инциденти от началото на годината - 2 блъснати деца по..

публикувано на 20.10.24 в 09:24

Удължиха срока за избор на съдебни заседатели за окръжния съд в Монтана.

Общинският съвет в Лом удължи процедурата за определяне на четирима съдебни заседатели за окръжния съд в Монтана. Новият краен срок за подаване на документите е 31 октомври, съобщават от общинската управа.  Изискването към кандидатите е да са дееспособни български граждани на възраст от 21 до 68 години. Да не са осъждани за умишлено престъпление,..

публикувано на 20.10.24 в 09:19

Продължават ремонтните дейности във врачанския квартал "Бистрец"

Напредват дейностите по цялостното възстановяване на пътната инфраструктура в квартал "Бистрец", стана ясно от пресконференция в община Враца.  Към момента са подготвени над 13 улици за асфалтиране, като на три от тях вече е положен биндер и се асфалтират и тротоарите, обясни кметът Калин Каменов.  В средата на август стартираха строително-ремонтните..

публикувано на 20.10.24 в 09:11