Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници ще обсъдят отговори на министерства за ангажимента им към Видин

Над 45 преписки са разгледани в комисиите към Общинския съвет във Видин при подготовката за предстоящото заседание. То е първото след почивката през август и е насрочено за 25 септември.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Пред прага сме на новия есенен сезон за работата на Общинския съвет. Случиха се и много добри неща през лятото, за които освен Община Видин и кметът, има заслуга и Общинският съвет"-
каза дни преди заседанието председателят на Общинския съвет Пламен Трифонов. Той визира ремонтите на читалищата, баластрирането на улиците в селата, както и асфалтирането на улици във Видин и около блоковете в жилищни райони в града.
19 точки са включени в проекта за дневен ред на предстоящото заседание, включително и отговорите от ресорни министерства на предложения от Общината "Пакет от мерки за държавна ангажираност към град Видин и община Видин". Предложението беше прието на заседание през юни и според него на кмета на Видин е възложено да поиска работна среща с премиера, председателя на Народното събрание и областния управител за изпълнението на набелязаните мерки. Посочени са подобряване на пътната инфраструктура, възстановяване на закрити работни места и изграждане на интермодален терминал във Видин. В решението се предлага също държавата да възстанови на Общината над 3 180 000 лева, изплатени по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди във връзка с изплащане на обезщетения на засегнатите от изграждането на инфраструктурата на Дунав мост ІІ.

Постъпили са отговори от пет министерства, както и от Президентството и Областната управа.

"Има конкретика, има и доста отговори, които са в една дълбока перспектива. Смятаме, че нещата трябва да се решават по-бързо и да има конкретни дати за тяхното решаване"- коментира постъпилите отговори Пламен Трифонов.

В общинските комисии са разгледани и предложения за продажба на недвижими имоти в кв. "Нов път" във Видин, за да бъдат узаконени къщите в квартала. Продажбата ще е чрез публичен търг с тайно наддаване. В проекта за дневен ред на предстоящото заседание са включени също предложение за одобрение на проект за изменение на общия устройствен план на Видин. Ще бъдат представени отчети на кмета Герго Гергов за касовото изпълнение на бюджета и изпълнението на решенията на Общинския съвет.

Фирма от Видин е предявила към Общината иск за над 1 117 000 лева. Проблемът също ще се разисква в Общинския съвет. Искът е на основание на представени изпълнителни листа от Районен съд- Видин по частни граждански дела. Фирмата е изпратила предложение до Общината за сключване на споразумение за доброволно плащане. Договорите въз основа, на които са поискани парите са сключени с предишния кмет на Видин Румен Видов и са от 21 ноември 2011 г., допълни Пламен Трифонов.

"Има една докладна от г-н кмета на Община Видин. Тя е във връзка с постъпило предложение от ЕТ "СОВА 7", с която са представени копия на три броя изпълнителни листа, издадени от Районен съд- Видин по частни граждански дела срещу Община Видин. В предложението се иска да се изготви споразумение за доброволно изплащане на сумата от 1 117 991 лев и 92 стотинки, представляващи главницатата. Изпълнителните листа са издадени въз основа на сключена спогодба между тогавашния кмет г-н Видов и въпросната фирма. Общинските съветници бяха информирани от общинската администрация, че тези договори, въз основа на които е подписана спогодбата, ги няма на практика в Общината. Това възбуди един много сериозен дебат и кметът предложи два варианта, за да може да се стигне до някакво решение на този казус. Всички комисии, бих казал, приеха да не се приеме доброволно плащане на въпросната фирма, а да започнат процедури, с които да се докаже действително тези средства толкова ли са"- коментира Пламен Трифонов.

Общинският съвет ще трябва да се произнесе също по предложения за побратимяване с турския град Болу, както и с двумилионен квартал на град Истанбул. Внесени са предложения за увеличение на персонала в социалните и здравни дейности.

Заседанието ще се проведе на 25 септември, а не както обичайно в края на месеца, заради предстоящо посещение на кмета на Видин Герго Гергов в Мадрид. Той ще разговаря с представители на Футболен клуб "Реал" за разкриване на детско-юношеска школа във Видин, каза още Пламен Трифонов. Той уточни, че се надява преговорите, които се водят вече година, да завършат успешно.


"Това е един напрегнат план. Като първо заседание от есенния сезон, да се надяваме, че ще бадем оперативни, ще бъдем полезни за общината с решенията, които се приемат от Общинския съвет"- коментира Пламен Трифонов.
По публикацията работи: Анжела Каменова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Смесеният камерен хор при читалището в Бяла Слатина с отличия от конкурс

Смесеният камерен хор при НЧ "Развитие-1892"- Бяла Слатина бе отличен на Националния фестивал на старата градска, шлагерна и популярна песен "Самоков 2024". Това съобщи секретарят на читалището Светлина Берова: "Там се представихме блестящо. Под диригентството на маестро Пламена Гешковска, бяхме отличени с най-високата награда - "Специалната..

публикувано на 12.10.24 в 17:16

Ученици от Мездра се запознаха с работата на пожарникарите и спасителите

Ученици от първи до четвърти клас на СУ "Иван Вазов" от град Мездра проведоха занимания на тема  "Професиите на пожарникаря и спасителя"- за усвояването на знания за видовете стихийни бедствия и начините за предпазване и адекватно поведение.  Пожарникар от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" запозна учениците с..

публикувано на 12.10.24 в 16:50

Отбелязваме Световния ден на прелетните птици

На 12 октомври се отбелязва Световният ден на прелетните птици. Този ден е иницииран от конвенцията за мигриращите видове, каза Стойчо Стойчев - директор по природозащита в Българското дружество за защита на птиците: "Това е международна конвенция, която обединява страни, решени да подпомагат миграцията не само на птиците и на други..

публикувано на 12.10.24 в 16:42

Задържаха тракторист с 3,34 промила алкохол

В белослатинското село Търнава беше задържан тракторист с 3,34 промила алкохол, съобщиха от полицията във Враца.   34- годишният нарушител е управлявал трактор с прикачено ремарке, собственост на Община Бяла Слатина, когато е спрян за проверка от автопатрул. Отказал е да даде кръвна проба и е оставен в ареста за 24 часа. Образувано е бързо..

публикувано на 12.10.24 в 16:35

Полицаи спряха кражба на гориво от тир

Полицаи от Монтана предотвратиха кражба на дизелово гориво от тир, спрял на почивка, край село Долна Вереница.  При извършване на обход на екип на "Пътна полиция"- Монтана в района на отбивка край село Долна Вереница, към 2.30 часа вчера, е забелязано лице източващо гориво от спрял да почива тир. След като забелязал униформените лицето се скрило в..

публикувано на 12.10.24 в 16:32

Мездренски творци ще почетат бележити автори

Творците от Литературен клуб "Христо Ботев" при НЧ "Просвета 1925"- Мездра не пропускат да уважат годишнините на изтъкнати писатели и поети. През идната седмица на творческа вечер те ще говорят за  живота и творчеството на българските писатели Йордан Радичков- по повод 95 години от рождението му и на Виктор Пасков- по повод 75 години от рождението му...

публикувано на 12.10.24 в 16:05

В Берковица отбелязаха Деня на българската община

По повод Деня на българската община, който отбелязваме на 12 октомври, община Берковица проведе ден отворените врати на 11 октомври. Това съобщи кметът Радослав Найденов. 10 ученици от Лесотехническата професионална гимназия и от гимназия "Д-р Иван Панов" взеха участие в управлението на Община Берковица за един ден. "Бяха на ключови..

публикувано на 12.10.24 в 15:55