Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Локомотивното депо в Мездра стана на 100 години

В навечерието на Деня на локомотивните машинисти в Европа, който се отбелязва в третата събота на септември, Локомотивното депо в Мездра стана на 100 години. Вековният юбилей събра над 300 бивши и настоящи работници и служители на депото- съобщи Мирослав Гетов от Община Мездра.
 
Сред гостите бяха 84-годишният стрелочник Цено Данов и 82-годишната Иванка Иванова от Долна Кремена, която навремето е била отчетник по труда на шлосерите.
 
Празника уважи и 63-годишният локомотивен машинист Боно Стефанов от Бойчиновци, по чиято инициатива преди повече от четвърт век е възстановен един от парните локомотиви от серията 15.215.
 
Машината е произведена през военната 1943 година, в немската фабрика "Schwartzkopff" Берлин и до 1982 година е на въоръжение в БДЖ, след което локомотивът-ветеран е обявен за музеен експонат. Между 1986 и 2007 година ветеранът с парна тяга извършва спорадични атракционни пътувания, а сега домува в Мездренското депо.

За кръглата годишнина на Локомотивното депо в Мездра дойдоха изп. директор на "Холдинг БДЖ" ЕАД инж. Християн Кръстев и управителят на БДЖ "Пътнически превози" Димитър Димитров.
 
По случай юбилея кметът Иван Аспарухов връчи на началника на Локомотивното депо инж. Любомир Драганов почетен знак за принос към Община Мездра.
 
А от БДЖ наградиха петима служители на депото за постигнати професионални успехи: Николай Николов (локомотивен машинист), Пламен Георгиев (шлосер), Красимир Ангелов (ел. монтьор), инж. Ивайло Тодоров (ръководител група РП ЖПС) и Олег Асенов (отговорник Експлоатационен пункт Брусарци).

Рождената дата на Локомотивно депо Мездра е 18.IX.1913 година. Депото стартира с 25 работници, 5 локомотива от Серията 28, водопоен кран и ревизионен канал, като първоначално се помещава в един фургон. До 1985 година обемът на работа на депото непрекъснато се увеличава, обновява се машинният парк, расте и персоналът: през 1961 година в депото работят 520 души; през 1970- 712; през 1981- 520. От 1985 до 1997 година, както и след 2003 година, обемът на работа постепенно се стеснява. Изключение прави периодът 2002-2003 година, когато като Ж.П.Тракция персоналът достига 799 човека.

След последните структурни реформи в БДЖ в момента в Локомотивното депо в Мездра препитание намират 224 работници и служители, а машинният парк е сведен до 10 локомотива и 3 електрически мотрисни влака.

"През тези 100 години Локомотивно депо Мездра е преминало през доста катаклизми от различно естество", подчерта в словото си инж. Любомир Драганов.

"То помни и по-добри времена, но въпреки перипетиите, е оцеляло и е запазило традициите и основния предмет на своята дейност до днес. Благодаря Ви, че уважихте с присъствието си този знаменателен за нашия град празник. Благодаря за всеотдайния труд и безсънните нощи на всички бивши и настоящи работници и служители. Благодаря за подкрепата на синдикатите. Пожелавам здраве и сполука на всички вас и нека вдигнем тост за доброто бъдеще на депото в следващото столетие!"- пожела инж. Драгановски.

Кметът на Мездра Иван Аспарухов благодари от името на гражданството за направеното от Локомотивното депо за Мездра и региона:

"Благодаря на всички, които съхраниха този поминък, който е "желязната" емблема на нашия град. Надявам се, че той ще продължи да определя бъдещото ни развитие. Аз знам, че един ден ще пътуваме с летящи влакове, но докато има и една гайка в нашето Локомотивно депо, Мездра ще бъде железничарски град."

Градоначалникът апелира към БДЖ в чест на юбилея да подари на Мездра един парен локомотив, който ще бъде експониран в пешеходната алея на бул. "Стамболийски".
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Патриарх Даниил ще е наместник на Видинската епархия до избора на нов митрополит

До провеждането на избора на Видински митрополит, патриарх Даниил ще е наместник на епархията. Решението е на Синода на Българската православна църква, каза патриарх Даниил при посрещането си във Видин, откъдето започна посещенията си в епархиите в страната: "На заседанието на Светия синод, което беше на 9 юли, Светият синод определи да..

публикувано на 18.07.24 в 20:30

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59

Село Моравица ще бъде домакин на национален фолклорен фестивал

В мездренското  село Моравица организаторите от кметството и местното читалище вече са готови да посрещнат гостите на Пети национален фолклорен фестивал „Пей, танцувай и в Моравица лудувай” . Той ще бъде открит в 11.00 часа на 20 юли (събота). Последното участие ще е в 19.30 часа, като ще има две паузи за – общо хоро „Ширто” и надиграване „Абдай”...

публикувано на 18.07.24 в 14:00