Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борбата с вредителите при земеделските култури обсъдиха в Монтана

Работен семинар за принципите на интегрирано управление на вредителите при земеделските култури се проведе в Монтана.

"С влизането на директивата за устойчива употреба на пестицидите, изискванията към земеделците ще се повишат", каза лекторът Добринка Павлова, от Българската агенция по безопасност на храните и допълни:

"По отношение на интегрираното управление на вредителите задължителните изисквания, които ще се прилагат най-общо казано са: спазване на сеитбооборот, използване на устойчиви сортове, сертифициран посадъчен материал, правилно торене, правилна растителна защита..."

Новите изисквания вече се спазват от земеделците, но те стават задължителни от 1 януари 2014-та година.

"Изискванията не са нещо ново. Просто Европейският съюз прави някои от тях задължителни от началото на 2014 година. И нашата цел е да запознаем земеделските производители какво за тях става задължително", допълни Добринка Павлова. 
По публикацията работи: Любо Андреев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Групата за стари градски песни "Мездрея" отново на върха

Поредното си силно представяне направи Групата за стари градски песни "Мездрея" при НЧ ”Просвета 1925” гр. Мездра на XVII Международен фестивал на шлагерната песен "Пей сърце", който се проведе в град Кюстендил.  Две първи места завоюваха солистите Валентин Вълчев и Радко Антонов и първо място за група " Мездрея". Наградите бяха завоювани при..

публикувано на 10.09.24 в 07:51

Снимката на 9 септември 2024 година

Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Видин се включва в Седмицата на пожарната безопасност с разнообразни  прояви .  Програмата започна с поднасяне на венец и цветя на паметната плоча на загиналия при изпълнение на служебния си дълг младши лейтенант Огнян Борисов.  Министър-председателят Димитър Главчев..

публикувано на 09.09.24 в 18:05

Прокуратурата води разследване за побой на 88-годишна жена от село Сумер

Под ръководството на Районна прокуратура - Монтана се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда на възрастна жена. Пострадалата, на 88 години, е настанена в тежко състояние  в хирургично отделение на МБАЛ „Стамен Илиев“ в града.    Наблюдаващият прокурор е дал указания на разследващия..

публикувано на 09.09.24 в 17:05

Върбешница се включва в инициативата „Да изчистим България заедно”

Кметството и Народно читалище “Пробуда -1928“  в мездренското село Върбешниц а  ще се включат в инициативата „Да изчистим България заедно” . Предстоящото дванадесето издание на проявата ще бъде под надслов „Да преобърнем играта“ и ще се проведе на 14 септември, събота. Всички желаещи могат да се включат в почистването и облагородяването на..

публикувано на 09.09.24 в 16:25

Правителството обсъжда възможността държавата да поеме управлението на буферните паркинги по границите

Министър-председателят Димитър Главчев създаде работна група със задачата да предложи трайно решение на проблема с буферните паркинги за тежкотоварни автомобили по граничните контролно-пропускателни пунктове, съобщават от Правителствената информационна служба. Целта е да бъдат предприети и спешни мерки за облекчаване на трафика, максимално да се намали..

публикувано на 09.09.24 в 16:00

Патриарх Даниил ще посети Монтана

Патриарх Даниил с първа визита в Монтана начело на Българската православна църква. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще отслужи Божествена света литургия в храма „Свети Дух“ тази неделя, 15 септември, в Монтана. Тържествената литургия ще започне в 09:00 часа.  В датата има символика и след 8..

публикувано на 09.09.24 в 15:38

Местна коалиция ще участва в изборите за кмет в село Габровница

Местна коалиция се регистриран за участие в изборите за кмет в монтанското село Габровница . Извънредният вот е на 20 октомври. Местна коалиция „ГЕРБ (СДС и БНД)” се регистрира за участие в изборите за кмет в Габровница. За сега тя е единствената подала документи в Общинската избирателна комисия в Монтана, съобщи говорителят Петко Петков...

публикувано на 09.09.24 в 15:32