Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици ще научат как се казва на няколко езика "обичам те" и "извинявай"

Днес, на 26 септември, държавите от Европейския съюз отбелязват Деня на европейските езици. Инициативата се празнува от 12 години и по традиция ще бъде почетена във врачанското СОУ "Козма Тричков". Повече за деня в учебното заведение разказа Петя Александрова, преподавател по английски език в елитното школо, която обучава ученици от VІІІ и ІХ клас в интензивното изучаване на английски език:

"От 2001 година 26 септември се отбелязва като Европейски ден на езиците, тъй като Европейският съюз разполага с истинско езиково съкровище- 24 официални езика и 60 общности, които говорят на някакъв регионален или малцинствен език. За да обърне внимание на този процес, ЕС и ЕК отбелязват Деня на европейските езици."

Петя Александрова разказа и каква е практиката за отбелязване на 26 септември, като информацията ще е в полза на онези, които до този момент не знаеха за съществуването на този ден:

"Много хора от цяла Европа се включват в проявите, защото това е ден, който отбелязва езиковото ни многообразие и насърчава изучаването на чужди езици. Може да се отбележи по много начини- със спектакли, с тържества, с музикални игри, с езикови курсове, с предавания по медиите… Всеки сам решава как да отбележи този ден."

Преподавателят разказа и как в училището, в което работи, ще отбележат Европейския ден на езиците:

"Ние сме направили табло, посветено на Деня на европейските езици, от което всички могат да разберат как звучат на различните езици няколко израза, като "да", "не", "обичам те", "извинявай", "не разбирам", "как се казва", "от къде си" и т.н. Ще отбележим Деня на европейските езици и със специална викторина, в която въпросите са на български и английски език, чиито отговори са свързани с повода."

По публикацията работи: Жоро Александров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За поредна година Типченица е домакин на фолклорен фестивал

От село Типченица отправиха официална покана към приятелите и любителите на българския фолклор да вземат участие в шестнадесетото издание на Фолклорен фестивал "Типченица пее" 2024, който ще се проведе на 07.09.2024 г. на открита сцена в село Типченица. Организатори на фестивала са Кметство село Типченица и Народно читалище "Съзнание-1899"...

публикувано на 04.08.24 в 14:16
ОДМВР-Враца

Молдовец с постоянен адрес във Видин отива зад решетките

Изпратиха в затвора гастрольор от Молдова, специализиран в домови кражби, съобщиха от полицията във Враца.  Властите влезли в дирите му, след като на 25 юли бил подаден сигнал за проникване и отнемане на известна парична сума от търговски обект в града под Околчица.  По образуваното досъдебно производство ченгетата стигнали до криминално проявен..

публикувано на 04.08.24 в 14:13

Калин Стоянов: МВР не насочва през частните ТИР паркинги

Министерството на вътрешните работи не е съгласувало задължително преминаване на тежкотоварни превозни средства през буферния паркинг непосредствено пред Дунав мост Видин – Калафат.  МВР не насочва никой през частните ТИР паркинги, обясни министър Калин Стоянов в отговор на въпрос от народния представител от Видин Любен Иванов. "Светофарът е..

публикувано на 04.08.24 в 07:47

Младежка организация с първа инициатива в Мездра

Новото местно сдружение БУМ – "Будни Устремени Мездренчани" организира първата си инициатива.  Младите хора канят всички свои съграждани "Да почистим заедно парка в Мездра".  Еко инициативата  е от 9.30 часа днес. Акцията е подкрепена от Община Мездра и Общинско предприятие "Чистота". Ще бъдат подсигурени необходимите материали и инструменти за..

обновено на 04.08.24 в 07:21

За поредна година в Стакевци отбелязаха Празника на гората

С празничен водосвет отслужен от Негово Високоблагоговейство отец Рафаил - Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, жители и гости на село Стакевци се събраха, за да отпразнуват заедно Празника на гората и Стакевския балкан. Съборът води началото си още от 1989 година, а през последните три години той се провежда в самото село. На..

публикувано на 04.08.24 в 07:17

Старческият дом в Хайредин ще бъде реновиран

Община Хайредин обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за ремонт на Дома за стари хора в селото. За целта са отпуснати близо 4 милиона лева, става ясно от съобщение на местната управа.  Площта на имота е 52 143 кв. м. и в него е разположена сградата на социалното заведение. Тя е въведена в експлоатация през 1957 г. и е публична общинска..

публикувано на 04.08.24 в 07:12

АПИ: Напредват строителните дейности на трасето "Ботевград-Мездра"

Напредва изпълнението на строително-монтажните дейности, които се извършват на трасето "Ботевград-Мездра", съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура"(АПИ). В подлеза на п. в. "Мездра" /при км 161+665/ се демонтира железният път и траверсите от трасето на жп линията Мездра – Руска Бела, а контактната мрежа е изцяло премахната. Дейностите по..

публикувано на 03.08.24 в 16:00