Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ученици ще научат как се казва на няколко езика "обичам те" и "извинявай"

Днес, на 26 септември, държавите от Европейския съюз отбелязват Деня на европейските езици. Инициативата се празнува от 12 години и по традиция ще бъде почетена във врачанското СОУ "Козма Тричков". Повече за деня в учебното заведение разказа Петя Александрова, преподавател по английски език в елитното школо, която обучава ученици от VІІІ и ІХ клас в интензивното изучаване на английски език:

"От 2001 година 26 септември се отбелязва като Европейски ден на езиците, тъй като Европейският съюз разполага с истинско езиково съкровище- 24 официални езика и 60 общности, които говорят на някакъв регионален или малцинствен език. За да обърне внимание на този процес, ЕС и ЕК отбелязват Деня на европейските езици."

Петя Александрова разказа и каква е практиката за отбелязване на 26 септември, като информацията ще е в полза на онези, които до този момент не знаеха за съществуването на този ден:

"Много хора от цяла Европа се включват в проявите, защото това е ден, който отбелязва езиковото ни многообразие и насърчава изучаването на чужди езици. Може да се отбележи по много начини- със спектакли, с тържества, с музикални игри, с езикови курсове, с предавания по медиите… Всеки сам решава как да отбележи този ден."

Преподавателят разказа и как в училището, в което работи, ще отбележат Европейския ден на езиците:

"Ние сме направили табло, посветено на Деня на европейските езици, от което всички могат да разберат как звучат на различните езици няколко израза, като "да", "не", "обичам те", "извинявай", "не разбирам", "как се казва", "от къде си" и т.н. Ще отбележим Деня на европейските езици и със специална викторина, в която въпросите са на български и английски език, чиито отговори са свързани с повода."

Вижте още

От НАП напомнят за нови ДДС правила от 1 юли

От 1 юли онлайн търговците ще могат да използват електронна система за обслужване на едно гише- "one-stop shop (OSS)", напомнят от НАП. Чрез нея пpeдпpиятиятa, извъpшвaщи онлайн пpoдaжби могат дa ce peгиcтpиpaт за целите на ДДС по електронен път в една държава членка за всички извършвани от тях вътреобщностни дистанционни продажби на стоки и..

публикувано на 24.06.21 в 11:22

С необятния свят на героите от гората се срещат децата от Монтана

" В гората необятна " е озаглавил книгата си за деца до 8-годишна възраст писателят Пламен Петков , който днес ще се срещне с публиката в монтанската библиотека "Гео Милев". " 2017 година записах магистратура предучилищна и начална училища педагогика, която завърших миналата. През 2018 година беше първата практика, която имах от университета...

публикувано на 24.06.21 в 10:20

31 са активните случаи на заразени с COVID-19 в област Видин

По данни на РЗИ Видин, през изминалото денонощие  има регистрирани 2 лица с положителни проби за COVID-19 в област Видин.  Още 2-ма души, положителни за коронавирус, които са били на домашна терапия, са оздравели.  Към 10.00 ч. тази сутрин, потвърдените от началото на пандемията случаи на коронавирус в област Видин са 2974, като 2705 вече са..

публикувано на 24.06.21 в 10:19

Иззеха незаконни боеприпаси от частен дом в село Горна Кремена

През вчерашния ден на територията на мездренското село Горна Кремена бе проведена специализирана операция с цел противодействие на престъпления свързани с незаконно притежание на огнестрелни оръжия и боеприпаси. При проверката в частен дом, обитаван от 71-годишен мъж, са намерени и иззети 40 боеприпаси- ловни патрони и 1 боен патрон. Мъжът не е..

публикувано на 24.06.21 в 10:05

Природен парк "Врачански Балкан" отбелязва Еньовден

Еньовден отбелязват съвместно Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" и СУ "Васил Кънчов".  Инициативата е насрочена за 13 часа. "Ще започнем с едно филмче на Природозащитен център "Натура"- как да събираме правилно билки от природата. След това учениците са ни подготвили стихчета за Еньовден. Има и една много интересна изложба, която всяка година..

публикувано на 24.06.21 в 08:40

Еньовден е- празникът на лечебните билки

На 24 юни православието чества Рождество на Свети Йоан, Предтеча и Кръстител Господен. В църковния календар в почит към паметта на светеца са отредени още няколко дати. Днес е и един от най-големите фолклорни празници - Еньовден, посветен на билките, обясни Милка Милева, библиотекар в НЧ "Просвета 1897" в мездренското село Долна Кремена и активен..

публикувано на 24.06.21 в 08:11

Нова техника иска да закупи КОЦ Враца

Комплексният онкологичен център във Враца ще оборудва отделението си по „Клинична патология“ с модерна медицинска апаратура. За целта управителят на единственото по рода си лечебно заведение в Северозападна България  д-р Григор Томов е поискал съгласието на общинския съвет във Враца центърът да придобие медицинска апаратура, която включва..

публикувано на 24.06.21 в 07:42