Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Топъл октомври, в края на седмицата падат първите слани

Първите слани в област Монтана се очакват в края на тази седмица. Температурите ще се понижат драстично, което ще доведе и до падане на слани. Повече слънце се очаква в края на месеца.

"От сряда се очаква спиране на валежите. Това, обаче, ще доведе до понижаване на температурите, защото слънчевите часове ще бъдат по-малко. До края на седмицата ще преобладава време с променлива облачност и почти без валежи. Температурите ще се понижават, като в населените места около водни басейни минималните температури ще бъдат около 0 градуса, в планинската част е възможно да паднат до -2 градуса. Там именно се очакват и първите слани"- прогнозира Леночка Ангелова, директор на Хидро-метеоролгичната обсерватория.

В доста широк диапазон се очаква да бъдат температурите през месец октомври. Минималните ще са до минус 3, а максималните в края на месеца дори могат да достигнат 22-26 градуса. Валежите ще са по-малко- около 11, 14 и 18 октомври, през останалото време ще преобладават слънчевите дни, с приятни есенни температури.

"За равнинната част средната месечна температура ще бъде между 11 и 15 градуса, за полупланинската част- между 8 и 11 градуса, а за планинската част- между 4 и 8 градуса"- каза още Леночка Ангелова.

Времето през последните десет дни на месеца ще е най-благоприятно- почти без валежи, с приятни слънчеви дни. В края на месеца облачността ще е променлива, но валежи не се очакват.
Вижте още

86 са новозаразените с COVID-19 в Северозапада

1078 са новите случаи на COVID-19  у нас при направени 16 392 теста през последното денонощие. Положителни са под 7% от взетите проби, показват данните в Единния информационен портал.  Новорегистрираните в Северозапада за последното денонощие са 86, като 30 от тях са в област Видин, 11 в област Враца и 45 в Монтанско.  Починалите вследствие..

публикувано на 11.05.21 в 06:14

Снимката на 10 май 2021 година

От днес учениците от 6-ти и 11-ти клас провеждат присъствено в училище своите учебни занятия. Това се случи седмица по-рано от планираното и съгласно заповедта на здравния министър в оставка, те ще останат в клас поне до края на месеца.  Своя 50-годишен юбилей отбеляза тържествено ППМГ "Акад. Иван Ценов" - Враца . Празникът започна с ритуал..

публикувано на 10.05.21 в 18:00

Пръскаха срещу кърлежи във видински парк след сигнали на граждани

Обработката на зелените площи в парк "Владикина бахча" срещу кърлежи е направена след получени в община Видин сигнали от граждани , съобщават от администрацията. Тя е извършена от фирма, с която общината има сключен договор за тази дейност. Използван е препарат, одобрен от Министерството на здравеопазването, в съответната препоръчителна доза и..

публикувано на 10.05.21 в 17:40

Зверино се готви за фолклорен фестивал

Четвъртият национален фолклорен фестивал "Змей Горянин" бе насрочен от кметството в най-голямото мездренско село Зверино и Народно читалище "Факел 1926" . Фестивалът ще се проведе на Комплекс "Оазис" от 10:00 часа на 5 юни (събота). Това разкрива възможност за съставите пътуващи от далече, с едно преспиване да участват на 6 юни(неделя) и на..

публикувано на 10.05.21 в 16:50

Неизвестни изпочупиха пейки в Монтана

Вандали са изпочупили пейки в паркове в Монтана. Сигналите са от последните две денонощия, а в момента се проверяват записите от местата, на които има камери. От Общината обмислят до края на месеца контролът в парковете на града да бъде засилен.  "Преди малко имахме сигнал от баба, която живее в зона на Славейков, тука на Слънчевата градина, която..

публикувано на 10.05.21 в 16:45

Светите братя оживяха в началното училище в Белоградчик

В навечерието на големия общобългарски празник 24 май - Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, учениците от Начално училище "Васил Левски" в Белоградчик участваха в образователен спектакъл на Фондация "Незабравимата България" - "Урок по родолюбие", съобщават от общинската администрация.   Темата на иновативния..

публикувано на 10.05.21 в 16:20

Математическата гимназия във Враца стана на 50 години

ППМГ "Акад. Иван Ценов" - Враца отбеляза тържествено с воя 50- годишен юбилей.  В рамките на събитието, кметът на Враца Калин Каменов връчи на директора Татяна Василева  почетен плакет и грамота за принос в развитието на училището. Открита бе музейна експозиция "Из историята на училището", съдържаща богат снимков материал от училищния живот и..

публикувано на 10.05.21 в 15:20