Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За и против публично-частното партньорство между граждани и община

Благодарение на малките граждански инициативи, в някои населени места предприемчиви хора, които обичат красотата и реда, успяват да облагородят междублоковите пространства, като засадят цветни лехи, изградят детски площадки или беседки. Колко полезно е това публично-частно партньорство- това проверихме в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН днес.
 
От 2008 година в Монтана работи специална програма за публично-частно партньорство между хората и общината. Всяка година в бюджета се заделят средства, с които се финансират граждански проекти за облагородяване на малки райони.

Публично-частното партньорство между хората и Общината е една от най-успешните инициативи през последните 4 години- категорични са от местната управа. Така ли е и сега, 5 години по-късно от старта на инициативата и защо спряха временно изпълнението на програмата- питаме кмета на Монтана Златко Живков:
 
"Това е една от програмите, която се приема с огромен интерес от гражданите. В последната година обаче бяхме принудени да намалим темпото в нейното изпълнение, заради съфинансирането със собствени средства на Общината по много други проекти по оперативните програми. В момента Общината работи по над 30 проекта. Понеже тяхната бройка се увеличи, и затова по-внимателно претегляме изпълнението на бюджета в тази част. Програмата за публично-частно партньорство ще бъде в намеренията и бюджета на Общината и за следващата година. Надявам се рамката, която ще внесе финансовият министър в Народното събрание, да бъде по-добра за местната власт, за да даде възможност за повече такива инициативи"- категоричен е кметът на Монтана.
 
"Малки граждански инициативи" е проект на Общински съвет Враца, който се изпълнява за седма година. По него се отпускат средства в размер до 3 000 лева на проект на инициативни комитети и управителни съвети на етажната собственост, които искат да облагородят градската среда. Средствата са за материалите, необходими за изпълнението на проектите, а трудът е доброволен.
Общинският съветник от Земеделски народен съюз Пламен Ганецовски обаче се закани, че някои обекти от програмата трябва да бъдат съборени, тъй като са незаконни. Сенаторът постави въпроса на последната сесия на местния парламент, но тогава идеята му да се спре изпълнението на тазгодишните разработки не срещна разбирането на колегите му, а с гласовете на мнозинството акцията беше временно прекратена. Пламен Ганецовски е категоричен, че ще продължи да се бори в доказването на тезата си, и ще внесе още на следващото заседание на Общинския съвет актуален въпрос към кмета Николай Иванов. Твърдението на Ганецовски е, че малките граждански инициативи нарушават местните разпоредби, тъй като се издигат барачки и беседки върху терени, които са общинска собственост, без да е взет под внимание градоустройственият план и да е искано изричното разрешение на главния архитект на Враца. Своите доводи недоволният общински съветник обяви пред сътрудника ни от Враца Жоро Александров:
 
"В самата комисия, която се занимава с тези въпроси, няма специалист по градоустройството, нито архитект. Привличат единствено специалисти по изготвяне на количествено-стойностни сметки. Не може да се изгражда някакъв обект без съгласуване с главния архитект на Общината! Това от една страна променя визията на града, а от друга- се нарушава инфраструктурата. Имаме такъв случай при изкопни работи- скъсан газопровод, ел. захранване, тръба на топлофикация..."- аргументира се общинският съветник.
 
Попитахме и в Община Видин има ли интерес от граждани към подобни инициативи?

"Община Видин е отворена към такива инициативи и на всеки един желаещ, който е дошъл, е оказано нужното съдействие. Има и доста реализирани инициативи с помощта на граждани и фирми. С каквото може, Общината ще помага. Има готовност да се помага с материали и с работна ръка"- подчерта заместник кметът "Устройство на територията и развитие на инфраструктурата" Добромир Дилов.
По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00