Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин- от миналото до днес

Как се промени Видин от миналото до днес- това е тема в "Посоките на делника" в дните преди духовния празник на града- Димитровден. Времето променя не само хората, но и градовете около тях. С какво старите кметове на Видин остават в историята- потърсихме отговор там, където пазят зорко историята ни- държавния архив.

Сред кметовете, които оставят най-ярка следа след себе си е д-р Бърни Бончев, кмет на града от 1934 до 1938 г. По време на неговото управление градът се водоснабдява, пресушават се блатата. И до днес д-р Бърни Бончев се помни с делата си, за което свидетелства и неговият архивен фонд. Наскоро там получиха нови постъпления за делото му.

Част от архивен фонд за д-р Бърни Бончев- лекар, общественик, краевед

"Освен, че по времето на кметуването на д-р Бърни Бончев градът се водоснабдява, се взимат и редица мерки за благоустрояване на града- пресушават се блатата, изграждат се тротоари, именуват се улици. Общинският съвет приема правилници за вътрешния ред и управлението на пазара за животни и службата за борба с епизоотиите. Също и правилниците за седмичните и ежедневните тържища, и видинския ежегоден панаир. Тогава се взема решение за организиране на градски любителски театър, и превръщане на площад "Ташкюприя" в обществена градина. Одобрен е и гербът на града. В онези години е създадено Общинско стопанско предприятие "Водоснабдяване", благодарение на което се изгражда водопроводната мрежа, а водоснабдяването става факт за видинчани през декември 1938 г."- разказа за РАДИО ВИДИН Светлана Кръстева, началник на отдел "Държавен архив"- Видин.

През 1963 г. д-р Бончев дарява лично на видинския архив документите си, а впоследствие фондът се обогатява с нови постъпления. През месец септември доц. д-р Жан Гологанов- правнук, предава документи, събрани от дъщерята на Бърни Бончев- Магдалина.

© Снимка: Боби Недев

Никифор Недев- на снимката долу, вдясно

Във видинската община, кметът Никифор Недев ще остане като един от достойните градоначалници- интелектуалец, направил много за решаване на проблемите на града в трудните години след Първата световна война. Никифор Недев е бил кмет на Видин от юли 1922 г. до 7 февруари 1923 г. Съдейства на видинската земеделска катедра за създаване на опитно поле за доброкачествени семена. Негова заслуга е инсталирането на електрическо осветление по главните улици на Видин и продажбата на част от електрическата енергия на гражданите.

© Снимка: Боби Недев- личен архив

"Нещо, което малко се знае за Никифор Недев е, че неговата майка е била роднина на Иларион Макариополски. Нищо, че за малко време е бил кмет на Видин, но той остава в историята с електрификацията на града. В суровата зима, когато е кметувал е раздал на бедните жито и дърва за огрев, предоставил е общински имоти на бездомни. Бил е председател на видинското археологическо дружество, писал е статии, брошури на различна тематика, изнасял е множество сказки пред гражданството. Актуално и в днешни дни звучи наименованието на една от брошурките: "Виновно ли е училището за развалата на растящата младеж", разказа с гордост неговият правнук- Боби Недев.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53