Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин- от миналото до днес

Как се промени Видин от миналото до днес- това е тема в "Посоките на делника" в дните преди духовния празник на града- Димитровден. Времето променя не само хората, но и градовете около тях. С какво старите кметове на Видин остават в историята- потърсихме отговор там, където пазят зорко историята ни- държавния архив.

Сред кметовете, които оставят най-ярка следа след себе си е д-р Бърни Бончев, кмет на града от 1934 до 1938 г. По време на неговото управление градът се водоснабдява, пресушават се блатата. И до днес д-р Бърни Бончев се помни с делата си, за което свидетелства и неговият архивен фонд. Наскоро там получиха нови постъпления за делото му.

Част от архивен фонд за д-р Бърни Бончев- лекар, общественик, краевед

"Освен, че по времето на кметуването на д-р Бърни Бончев градът се водоснабдява, се взимат и редица мерки за благоустрояване на града- пресушават се блатата, изграждат се тротоари, именуват се улици. Общинският съвет приема правилници за вътрешния ред и управлението на пазара за животни и службата за борба с епизоотиите. Също и правилниците за седмичните и ежедневните тържища, и видинския ежегоден панаир. Тогава се взема решение за организиране на градски любителски театър, и превръщане на площад "Ташкюприя" в обществена градина. Одобрен е и гербът на града. В онези години е създадено Общинско стопанско предприятие "Водоснабдяване", благодарение на което се изгражда водопроводната мрежа, а водоснабдяването става факт за видинчани през декември 1938 г."- разказа за РАДИО ВИДИН Светлана Кръстева, началник на отдел "Държавен архив"- Видин.

През 1963 г. д-р Бончев дарява лично на видинския архив документите си, а впоследствие фондът се обогатява с нови постъпления. През месец септември доц. д-р Жан Гологанов- правнук, предава документи, събрани от дъщерята на Бърни Бончев- Магдалина.

© Снимка: Боби Недев

Никифор Недев- на снимката долу, вдясно

Във видинската община, кметът Никифор Недев ще остане като един от достойните градоначалници- интелектуалец, направил много за решаване на проблемите на града в трудните години след Първата световна война. Никифор Недев е бил кмет на Видин от юли 1922 г. до 7 февруари 1923 г. Съдейства на видинската земеделска катедра за създаване на опитно поле за доброкачествени семена. Негова заслуга е инсталирането на електрическо осветление по главните улици на Видин и продажбата на част от електрическата енергия на гражданите.

© Снимка: Боби Недев- личен архив

"Нещо, което малко се знае за Никифор Недев е, че неговата майка е била роднина на Иларион Макариополски. Нищо, че за малко време е бил кмет на Видин, но той остава в историята с електрификацията на града. В суровата зима, когато е кметувал е раздал на бедните жито и дърва за огрев, предоставил е общински имоти на бездомни. Бил е председател на видинското археологическо дружество, писал е статии, брошури на различна тематика, изнасял е множество сказки пред гражданството. Актуално и в днешни дни звучи наименованието на една от брошурките: "Виновно ли е училището за развалата на растящата младеж", разказа с гордост неговият правнук- Боби Недев.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05