Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Магистрати се обучават във Видин как да общуват с медиите

Магистрати се обучават във Видин как да работят с медиите. Инициативата е на Административния съд в града. Темата на семинара е "Работа с медиите- основни умения, подходящи стратегии и подходи за ефективна комуникация с медиите". Мероприятието е част от програмата за регионални обучения на съдилищата и прокуратурите в страната, реализирана от Националния институт на правосъдието, каза председателят на Административния съд във Видин Нели Дончева.

"Проблемът за отношението на съдебните органи към медиите,бих казала, че е съществен и не датира от вчера. Преди десетина години съдебните институции бяха много затворени в себе си, не се публикуваха съдебни актове, не се обясняваше на обществото или на медиите защо се взема решение по даден начин. От друга страна самите граждани, представители на медиите нямат достатъчно правна култура и познания в правната сфера, за да могат адекватно да оценят даден съдебен акт. Беше ясно, че доверите на обществото в съда е ниско, защото няма кой да обясни защо взема дадено решение по конкретен начин. Още със създаването на магистративните съдилища, аз, в качеството си на председател и моите колити магистрати взехме решение, че нашето отношение към медиите ще бъде много отговорно и открито. Хубавото е също, че се направиха промени в Закона за съдебната власт и вече всички органи на съдебната власт са задължени да публикуват съдебните си актове в деня на тяхното постановяване, така че всеки гражданин или представител на медия, да могат да се запознаят на момента"- каза Нели Дончева.

Семинарът е предназначен за магистрати и съдебни служители от Административните и Районните съдилища. Лектор е деканът на Журналистическия факултет на Шуменски университет доцент д-р Юрий Проданов.

"Безкрайно съм поласкан от поканата на Административен съд- Видин. Мога да кажа, че вече имаме някакъв опит в работата със съдебната институция. Подобен семинар преди няколко месеца е организиран от АС- Шумен, където с настоящия главен редактор на в. "Труд" Иван Михалев говорихме по същите проблеми. Всъщност не става дума за проблеми, а за практически съвети към съдиите от административните съдилища за това как да комуникират с медии. Аз мисля, че съдебната институция е една от тези, които имат изключително отворена политика към обществото. Добре си партнират с медиите и има много добре изградена система на информация чрез сайтовете на административните съдилища"- коментира при откриването на семинара доцент д-р Юрий Проданов.
Сред темите, дискутирани на семинара, са представянето на сложната правна терминология по достъпен начин за медиите, както и кои дела са общественозначими.
Вижте още

Митничари откриха голяма сума пари в багаж на Дунав мост 2

Служители  на  Главна дирекция "Митническо разузнаване и разследване". откриха недекларирани 100 000 евро в багаж на пътник- грузински гражданин, влизащ в страната с лек автомобил от Румъния , съобщават от Агенция "Митници". На 24 февруари превозното средство е отклонено за митническа проверка в района на ГКПП "Дунав мост Видин-Калафат"...

публикувано на 26.02.20 в 12:50

Калин Каменов е част от ръководството на Националното сдружение на общините в България

Калин Каменов бе избран за член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България. Кандидатурата на кмета Каменов получи над 90% одобрение от членовете на Общото събрание, съобщават от пресслужбата на Община Враца. В рамките на мандата на Сдружението, Каменов ще работи за развитие на мрежата от социалните услуги в..

публикувано на 26.02.20 в 12:35

В Белоградчик отбелязаха Деня на розовата фланелка

Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към община Белоградчик гостува на началното училище "Васил Левски" в града. Поводът-  Деня за борба с тормоза в училище, известен още като "Ден на розовата фланелка".   Денят се отбелязва всяка последна сряда на февруари. Началото е поставено през 2007..

публикувано на 26.02.20 в 11:30

Разследват палеж в Добри дол

Около 15,50 ч. вчера в РУ Лом е получен сигнал от служител на видинска охранителна фирма, който съобщил, че в охраняван от фирмата частен обект - жилищна сграда в с. Добри дол, обл. Монтана, е установен отворен прозорец и има следи от пожар в една от стаите.  При проверката, служители на РУ Лом са установили, че имотът е собственост на фирма с..

публикувано на 26.02.20 в 10:15
Огнище на Африканска чума във видинския квартал

В Кула се проведе среща, свързана с Африканската чума по свинете

В Община Кула се проведе среща с гражданите на общината на представители на Областна дирекция по безопасност на храните Видин, която е една от планираните срещи в област Видин на всички заинтересовани страни на регионално и местно ниво, ангажирани с контрола, превенцията и предотвратяването на разпространението на болестта Африканска чума по..

публикувано на 26.02.20 в 09:00
Бюро по труда- Враца

Увеличиха се безработните във Врачанско

С 86 души са се увеличили безработните във врачанско през януари, в сравнение с декември на миналата година, отчетоха от бюрото по труда. Въпреки това в община Враца хората без постоянни доходи са 5.36%, което е почти с 1 пункт от средното за страната ниво от 6.25 на сто. В съседната община Криводол обаче безработните са 26.09% при средно равнище за..

публикувано на 26.02.20 в 08:08

Снимката на 25 февруари 2020 година

Ръководството на община Видин обмисля да върне в парк "Нора Пизанти" традиционния видински панаир . Язовир "Среченска бара" е пълен на 70% от обема си. Усилено се работи и по изграждането на новия довеждащ водопровод до Враца. Полагат се модерните тръби по над 30 километровото трасе. На близо 1400 произшествия са реагирали през миналата..

публикувано на 25.02.20 в 17:50