Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Дометиан е предложил Димитровден за празник на Видин

© Снимка: Колетка Павлова Архив

Чест прави на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, който през 1991 г. отправи писмо до кмета на града ни за вземане на решение и обявяване на Димитровден за празник на Видин. Дядо Дометиан писмено подновява предложението и едва от 26 октомври 1992 г. това се осъществява. Ето и пълният текст на второто писмо на Видинския митрополит до кмета и общинските съветници:

"От дълбока българска древност селищата и особено градовете по нашите земи са имали свой празник с небесен покровител из календара на светата ни Православна църква. Нашият град се краси с величествен храм- столетник "Св. вмч Димитрий", катедрала на старопрестолния Бдин, Видин.

Това ни дава основание да предложим кметството да вземе под внимание нашите разсъждения, извикани от родолюбиви чувства, да се обсъди предложението на 26 октомври, празникът на Св. вмч. Димитрий, да се прогласи за Ден на нашия град с небесен покровител светеца, избран от достойните ни деди за патрон на катедралния храм. Искаме да вярваме, че този цървковно- народен празник ще се превърне в тържество на добрата народна памет, на любовта ни към родния град и мила Родина, светла изява на здравите български традиции. Призоваваме Божието благословение над Вас и Вашите сътрудници и оставаме с дълбока почит."
Подпис: Дометиан, Видински митрополит. Това напомняне, написано от Дядо Дометиан, предизвика гражданската съвест на кмета и общинските съветници, те вземат решение и оттогава най-редовно, всяка година Димитровден се обявява за празник на Видин, както и тържествените делници, превърнали се в празници около Димитровден във Видин... Това пише Христо Лишков в книгата си "Из старите видински хроники".

За възраждането на духовния празник на Видин и за реконструкцията на градския пазар, в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН разговаряхме и с първия кмет след демократичните промени, спечелил два поредни мандата в избори за кмет на Видин- д-р Иван Ценов.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"По мое време започна тържественото отбелязване на този ден с тържествена света литургия в храма "Св. Димитър", с литийното шествие, с тържествената сесия на Общинския съвет, с поздравленията на централния площад и всички организирани културни и развлекателни събития за един наистина свят ден. Заслугата е на НВП Видинският митрополит Дометиан и на видинските граждани, които винаги са го приемали, през последните години, като свой празник",
заяви Иван Ценов.

Освен, че по негово време като кмет, се възражда тържественото отбелязване на духовния празник на Видин- Димитровден, започва и реконструкцията на градския пазар.

"Видинският пазар винаги е бил едно важно място за града. То не е само място за пазаруване, но и за социални контакти, има стари граждани на Видин, на които денят им започва с минаване през пазара. Беше трудно, естествено, но не чак толкова да се реконструира, защото старият му вид не беше нормалното място за пазаруване. За съжаление, с построяването на хипермаркетите, градският пазар ще позагуби от своето значение. В същото време ще придобие едно по-голямо значение, че там могат да се предлагат натурални еко продукти от производителите", категоричен е Иван Ценов.

За човешкия модел на правене на местна политика, имат ли си видинчани любим кмет, кой е оставил трайна следа и кого са запомнили с добро- чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Лилия Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05