Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин празнува Димитровден

 

На 26 октомври Видин за 21 път отбеляза Димитровден- като духовен празник на града.

 

Програмата за празника започна с тържествена литургия, отслужена от Велички епископ Сионий в катедралния храм, носещ името на патрона на града Свети Димитър.

 

© Снимка: Росен Ракаджиев

Пред храма бяха осветени училищните знамена, след което литийно шествие се отправи към площад "Бдинци", където се състоя церемонията по тържественото издигане на знамената на Община Видин, Република България и Европейския съюз.

За празника на града Общинския съвет проведе тържествено заседание. Присъстваха заместник- областният управител Николай Тодоров, епископ Сионий, викарий на видинския митрополит Дометиан, архимандрит Поликарп, кметът на община Монтана Златко Живков, представители на община Калафат в Румъния и Александровац, Сърбия, председателят на адвокатската колегия в Сърбия Зоран Йебрич.

© Снимка: Росен Ракаджиев

Председателят на общинския съвет Пламен Трифонов откри тържественото заседание и призова видинчани да помогнат за ремонта на катедралния храм,носещ името на патрона на града св. Димитър. Той акцентира и най-важните решения през годината:

"Видин се променя, в него се случват много добри събития, осъществяват се важни проекти, финансирани с европейски средства, които наистина ще преобразят града. Достатъчно е да посоча водния цикъл, регионалното депо а битови отпадъци, изграждането на съвременни социални жилища, "Зелена и достъпна градска среда". Тази година бяха асфалтирани над 40 улици във Видин, извършиха се ремонти в селата, на четвъртокласната пътна мрежа. Обновени са повече от 20 детски и спортни площадки, извършени са ремонти на детски градини, училища, кметства, читалища музеи. Ще продължим в тази насока и през следващата година, като в тази зала заедно приемем най- добрите решения за бъдещето на града ни."

Приветствие към гостите, общинските съветници и гражданите на Видин отправи кметът Герго Гергов:

"В тази зала обичайна атмосфера е на оживени дебати в търсене на най-правилните решения, които ще са от полза за общината и нейните жители. Днес в нея цари тържественост, подобаваща на светлия празник, който ни събира заедно Димитровден.

В навечерието на този празник Община Видин постави началото на благотворителна кампания в подкрепа на катедралния храм "Св. Димитър Солунски", който се нуждае от сериозен ремонт. Нарекохме я "Да спасим вярата на Видин". Ако се обърнем далеч в годините назад, ще видим, че всеки един видинчанин е дал мило и драго за градежа на своя храм. Всеки- и богат, и беден, е отдал според силите и възможностите си, за да може днес градът ни да се гордее с великолепната си църква, втора по големина в България след храма "Св. Александър Невски". От тази висока трибуна, от залата, където решаваме съдбовни за града ни въпроси, ми позволете да призова всички граждани да помогнем за възстановяването на нашия храм, за да влизаме спокойни в него и да водим там децата си. Живеем в нелеко време, често изправени пред отговорността да гласуваме трудни решения. Мога днес смело да заявя, че всички ние сме избрали вярната посока."

От трибуната на Общинския съвет поздрав за празника на града отправи епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит Дометиан:

"Наистина достойно начинание има Общински съвет - Видин подкрепата за благоукрасяването, ремонтирането и устройването на катедралния храм. Нека Господ благослови това начинание и в скоро време храмът да блесне с онази светлина, която заслужава като един от великите храмове в нашата родина и като място и сърце на духовността на град Видин. Честит празник и за много години."

© Снимка: Росен Ракаджиев

Поздрави за празника на града отправиха кметът на Монтана Златко Живков, представители на делегациите от Сърбия и Румъния. Приветствие от името на областния управител Кръстьо Спасов прочете заместник- областният управител Николай Тодоров. Поздравителни адреси за празника на Видин изпратиха президентът Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски, министри, народни представители и кметове на общини.

По публикацията работи: Анжела Каменова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30