Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвят договори за снегопочистване във врачанските села

Всички села от община Враца са направили заявките си за необходимите количества пясък за зимното поддържане на вътрешните улици в малките населени места. Това стана ясно на ежемесечната им среща, домакин на която беше заместник-кметът Николай Йорданов.

До края на другата седмица в община Враца ще трябва да бъдат предоставени и подписаните договори между кметовете на селата и фирмите, които ще извършват снегопочистването по места. Същият е и срокът, в който в администрацията ще трябва да пристигнат данните за наличните в селата съдове за битови отпадъци. Община Враца планира през следващата година да раздаде допълнителни контейнери за смет, за да се разшири системата за сметосъбиране. Специално внимание бе обърнато на това в контейнерите за смет да спре изхвърлянето на зелени отпадъци от градините и оборски тор. Растенията и торът правят невъзможно рециклирането на събраните битови отпадъци. По време на дискусията бе поставен отново въпросът за недопускането на образуването на нерегламентирани сметища във и извън населените места. От следващата година Община Враца ще предлага нова услуга – наемането от физически лица на специални контейнери за строителни отпадъци, които след това ще бъдат изхвърляни на регламентираните за целта места.
По публикацията работи: Жоро Александров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пешеходната зона на Враца с приз за най-добър проект, променящ регионите

Пешеходната зона на Враца получи приз за най-добър проект, променящ регионите, съобщиха от общинската управа.  Това е поредното признание за обновия булевард "Никола Войводов", наричан от местните с ласкаво "Пробива".  Преди месеци пешеходната зона беше отличена за модерния облик и в страната. Враца и още 4 града ще представляват България..

публикувано на 23.05.24 в 16:34
В с. Зверино ще облагородят детските площадки

Облагородяват мездренски села по програма ”Малки местни инициативи”

16 проекта по програма „Малки местни инициативи” са подадени в Мездра. Комисия е одобрила 8 проекта на инициативни комитети, на обща стойност 23733.50 лева..  С общински средства  НЧ ”Просвета 1925” Мездра ще изгражда „Зона за култура”, в Моравица ще доизградят открита сцена, Руска Бела, Дърманци и Очин дол кандидатстват за изграждане на зони за..

публикувано на 23.05.24 в 15:59

Ученици създават филми в помощ на борбата с климатичните промени

Ученици от Видин ще се образоват по теми, свързани с климатичното равновесие и ще създадат собствени визуални есета на тема климатични промени и екология в рамките на дискусионни панели и практически работилници. Те се включват в проекта   "Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството".  Проектът е подкрепен от..

публикувано на 23.05.24 в 15:45

Фестивал на детските градини във Видин

Фестивал, в който ще участват възпитаниците на три детски градини, организира Регионалното управление на образованието във Видин. Инициативата е част от националната програма "Хубаво е в детската градина", каза за Радио Видин началникът на просветното управление Веселка Асенова. "Включиха се три детски градини "Детелина",  " Желязко Попниколов" и..

публикувано на 23.05.24 в 15:30

Със спортен празник в Арчар отбелязаха 130 години от идването на швейцарските учители по физкултура в България

С тържество и спортни игри в салона на читалище "Образование" в село Арчар учениците от СУ "Христо Ботев" отбелязаха 130 години от идването на швейцарските учители в България.  Децата бяха разделени на отбори в две възрастови групи и се включиха в различни надпревари, посветени на 17 май-  Деня на българския спорт. По атрактивен начин, с разноцветни..

публикувано на 23.05.24 в 13:15

Мъж открадна чантата на възрастна жена от Мездра, по-късно я захвърли до дома й

На 22. 05. 2024г., в 20: 30 часа в РУ- Мездра е получен сигнал, че малко по- рано на улица в гр. Мездра, неизвестно лице, използвайки сила е издърпало дамска чанта от ръцете на възрастна жена.  Извършен е оглед на местопрестъплението и са намерени част от вещите, които са били в чантата. Чантата на жената е намерена в близост до дома й. Липси не..

публикувано на 23.05.24 в 11:46

20-годишен от Белоградчик е в ареста заради нелегални цигари

20 000 къса цигари без бандерол са иззели  вчера служители на РУ-Белоградчик. По случая е задържан 20-годишен жител на градчето.  Нередовната акцизна стока била открита в багажника на управляван от него лек автомобил, проверен в с. Долни Лом , съобщават от ОД на МВР-Видин.  Оперативна група е извършила оглед. Мъжът е задържан за срок до 24..

публикувано на 23.05.24 в 11:00