Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Трето защитено жилище правят в Кула

Защитено жилище за младежи с увреждания се строи в Кула. То се прави в рамките на деинституционализацията на Дома за деца с умствена изостаналост (ДДУИ) "Св. Димитър" в града. Това ще е третото защитено жилище в града, в което ще бъдат изведени 8 младежи от специализираната институция.

Строежът напредва бързо, вече е изградена плочата за втория етаж на сградата, където е започнало изграждането и на помещенията. Крайният срок зазавършване на строителството е 15 юли 2015 година, но вероятно сградата ще бъде завършена и оборудвана преди тази дата.

Идеята на деинституционализацията на грижите за деца е да коренно да промени социалните услуги в община Кула след закриване на специализираната институция за деца в града. Процесът по извеждането се осъществява чрез развиване на максимално широка мрежа от услуги. Именно затова се строи защитеното жилище за младежи. За съжаление няма случаи на осиновяване на деца от Дома в Кула, нито на реинтеграция в биологичното семейство или приемна грижа, като се имат предвид уврежданията на децата. Само едно е приемното семейство в община Кула до този момент.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

    Едно от двете работещи вече в Кула защитени жилища.
Защитените жилища, които предлагат среда, близка до семейната са добра алтернатива за хората с увреждания, но са с ограничен капацитет и не предвиждат медицински персонал. Трудно биха се справяли с ежедневните дейности младежи с дълбока степен на умствена изостаналост, с тежки физически увреждания и лежащи, които се нуждаят от постоянен медицински контрол и терапия. Такива са голяма част от децата и младежите в институцията в Кула.

Грижата за хората с увреждания е един от приоритетите в Общинската стратегия за развитие на социалните услуги в община Кула. Сега в ДДУИ се отглеждат и възпитават 38 деца и младежи при 24-часово обгрижване от персонала. Условията са много добри, сградата е ремонтирана, санирана и благоустроена, разполага с просторен озеленен двор и добре оборудван кухненски блок. В двете съществуващи защитени жилища, в които са изведени общо 13 младежи също условията са много добри. Друга алтернативна социална услуга, която се ползва от децата и младежите от институцията и общността е създаденият през 2010 г. Център за социална рехабилитация и интеграция, където те придобиват специфични умения за самостоятелност. Там под грижата на квалифицирани специалисти– арттерапевт, кинезитерапевт, социален работник, психолог се занимават с различни дейности– приложно и изобразително изкуство, трудотерапия, кинезитерапия, цветарство, битови умения и други.
Вижте още

Снимката на 3 декември 2020 година

Коледен базар  отвори врати във Вършец . Базарът се намира в центъра на града, където са разположени 10 нови еднотипни къщички. 28 социални дома у нас ще бъдат закрити, сред тях са тези в Куделин, община Брегово и Говежда в община Георги Дамяново . Това обяви социалният министър Деница Сачева, която коментира доклада с констатациите на..

публикувано на 03.12.20 в 18:05

Полицаи потушават конфликт в Дунавци

Засилено полицейско присъствие има в Дунавци. Сигналът е подаден от кмета Димо Скорчев, с цел да предотврати конфликт между две фамилии от ромския квартал: "По телефона ми се обадиха, че в центъра в ромския квартал са дошли 4 черни коли и са слезнали по 4 човека от кола. Имало е и един джип със собственик- човек от Дунавци. Съответно се обадих..

публикувано на 03.12.20 в 17:50

Приключва ремонтът на булевард "Арнолди” в Монтана

До 15 декември трябва да е готова реконструкцията на булевард "Арнолди" в Монтана. Булевардът не е ремонтиран отпреди 40 години. Той е важна пътна артерия, която разделя двата големи жилищни квартала "Младост” 1 и 2, каза кметът Златко Живков: "Той беше в безобразно състояние, той нямаше нищо общо с улица, камо ли с булевард, въпреки че по..

публикувано на 03.12.20 в 16:40

Рецидивист отива на съд за грабеж над 95-годишен пенсионер във Василовци

Окръжна прокуратура - Монтана е предала на съд 31-годишен мъж от село Василовци по обвинение за извършен от него грабеж, съобщават от прокуратурата. Мъжът е многократно осъждан, като последното му наложено наказание "лишаване от свобода" е изтърпял през август. След по-малко от месец той извършил престъпление срещу самотно живеещ в същото село..

публикувано на 03.12.20 в 15:54

55 са новите случаи на коронавирус във Врачанско

Трима души, заразени с коронавирус, са починали през вчерашния ден във Врачанско, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Става дума за 76-годишна жена от Бутан, която е издъхнала в козлодуйската болница, 72-годишен мъж, починал в МБАЛ "Христо Ботев" - Враца и мъж на 73 години от града, който е починал в белодробната болница. Четирима от..

публикувано на 03.12.20 в 15:42

Първи коледен базар във Вършец

Коледен базар отвори врати във Вършец. Базарът се намира в центъра на града, където са разположени 10 нови еднотипни къщички, изработени специално за подобни събития.  Базарът бе открит официално от заместник-кмета Петър Стефанов , който пожела здраве и празнично настроение на хората от града и техните гости. Той подчерта, че така ще се даде и..

публикувано на 03.12.20 в 15:21

Залесиха района на язовир Дъбника край Враца

280 дръвчета са засадени около язовир Дъбника до Враца. Инициативата е на сдружението "Заедно за язовир Дъбника". Акцията приключи само за един ден, каза Владислав Йорданов от организацията: "Дърветата бяха много хубави - чинар, дъб...масово беше чинар, 70% от дърветата бяха чинар, големи между 4-5 метра. Явиха се много хора, което много ни..

публикувано на 03.12.20 в 15:05