Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътна полиция съветва да шофираме внимателно през есенно-зимния сезон

През настъпващия сезон рязко се увеличават предпоставките за тежки катастрофи и главно такива с пешеходци, предупреждават от полицията в Монтана. Пътните полицаи отчитат, че от 01.11.2012г. до 31.03.2013 г., на територията на област Монтана са станали 18 тежки пътно-транспортни произшествия, при които са убити 3-ма души, а 22 са ранени. 4 от тежките катастрофи са с участието на пешеходци, при които е загинал 1 човек, а 4-ма са ранени.

Един от факторите за инцидентите през есенно-зимния сезон е намалената светла част на денонощието при запазена висока интензивност на движението във вечерните и сутрешните часове по тъмно. Другите причини са нерегулирани и неизправни светлини, износени автомобилни гуми, неизправни чистачки, улични отсечки без осветление или с недостатъчни светещи улични лампи. И не на последно място- някои от участниците в движението не познават достатъчно рисковите фактори от намалената видимост или подценяват тези фактори.

"Пътна полиция" в Монтана приканва всички да спазват правилата за движение и да се движат с повишено внимание през тъмната част на денонощието. Шофьорите при избора на скоростта да се съобразяват със специфичните рискови фактори, водещи до пътнотранспортен травматизъм, и да проявяват необходимата отговорност при подготовката на автомобилите за движение през есенно-зимни условия.

Препоръки към участниците в движението през есенно-зимния период:

Препоръки към пешеходците
Най-застрашени да бъдат блъснати от автомобил през този период са възрастните пешеходци. В основната рискова група попадат главно мъжете на възраст над 50 години, носещите тъмни връхни дрехи, имащите опасния навик да пресичат пътното платно, където и да било, без да изчакват преминаването на приближаващите автомобили. Пешеходците са най-застрашени в периода от настъпването на сумрака и през цялото времетраене на вечерта. Най-много злополуки с тях стават между 17:00 и 20:30 ч. причините най-често са съчетание на несъобразена скорост на водачите при движение на фарове и неправилно движение и присъствие на пешеходците на платното в същия момент.
- Не избързвайте да пресечете платното!
- Пазете се от застигащи ви автомобили! Сложете светлоотразителна жилетка!
- Не се опитвайте да спирате автомобили!
- Обозначете се, за да бъдете видим по-отдалече!
- Бъдете предпазливи на хлъзгава настилка!
- Не бъдете припряни на автобусната спирка!

Препоръки към водачите
- Не пестете средства за пълната изправност на автомобила!
- Скоростта винаги трябва да е такава, че да можете да спрете в зоната на видимостта!
- Намалете скоростта при преминаване над подлез!
- Преминавайте бавно и предпазливо покрай спирките на обществения транспорт!
- Не се движете с опасна скорост в "тъмната зона"!
- Не бързайте да превключвате на къси светлини твърде отдалече!
- Прогнозирайте попадането в коварни хлъзгави участъци!
- Бъдете осовено предпазливи в пътни участъци на северните склонове!
- Очаквайте внезапни действия на възрастни пешеходци и деца!
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48