Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венелин Павлов: "Не е отчетено въздействието на завода върху почвата и питейния извор"

"Вместо да лекуваме хората- да ни тровят нас. Не е отчетено, че в близост- от другата страна на населеното място се намират кладенци с питейна вода за Видин и общината, от които кладенци пие вода целия регион." Това каза за РАДИО ВИДИН кметът на с. Сланотрън Венелин Павлов по повод протестът на местните хора срещу строежа на завод за безотпадъчна преработка на автомобилни гуми в района. Недоволните жители връчиха вчера протестна подписка на областния управител на Видин Кръстьо Спасов. Заради съмнения за замърсяване на питейния кладенец преди време е затворен минерален край селото, допълни
кметът: 
 

© Снимка: Областна администрация Видин

    Кметът на Сланотрън Венелин Павлов (вдясно) оглави инициативния комитет, който връчи подписката на областния управител.
"И изворът тогава се затвори, за да има вода за града, а сега не са отчетени въздействията на този цех върху почвата и конкретно върху този извор за питейна вода. Хората не искат да се тровят. Ние искаме да обърнем внимание да се провери все пак това, да се изиска мнение на специалисти."

Недоволството на хората се усили, след като на последното си заседание Общински съвет - Видин взе решение за изработването на подробни устройствени планове за завода. Според вносителите на подписката решенията са взети в нарушение на европейска директива за качеството на атмосферния въздух и могат да доведат до тежко и необратимо екологично замърсяване в района. Документът е подписан от над 90 жители на Сланотрън, като събирането на подписи продължава и в момента, каза още Венелин Павлов.
По публикацията работи: Нора Йоцова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пожарът край Монтана е изгасен.

Екипи от огнеборци от Монтана изгасиха пожара в източната част на планината "Пъстрина" край Монтана. В продължение на два дни пожарникарите гасиха сухи треви и храсти на площ от над 4000 декара. Огънят започна от бойчиновското село Охрид, след което премина по билото на планината, в посока монтанското село Стубел. Вчера три екипа на пожарната в Монтана..

публикувано на 28.07.24 в 08:41

Училище за бъдещи родители се проведе във Видин

Училище за бъдещи родители се проведе в Многопрофилната болница за активно лечение "Света Петка" в град Видин.   Инициативата е на д-р Сияна Йотова , която от скоро е част от екипа на Акушеро-гинкологичното отделение на болницата.  Това е инициатива, насочена към бременни жени, но бъдещите татковци също има какво да научат и е..

публикувано на 27.07.24 в 15:04

4000 декара със сухи треви и храсти изгоряха в местност „Пъстрина" край Монтана.

Пожарът е унищожил сухи треви и ниски храсти на площ от около 4000 декара на територията на бойчиновското село Охрид и монтанското Стубел . И днес борбата с огъня продължава. Няма пострадали хора и сгради. Сигналът за пожара е подаден вчера към 14.30 часа, съобщи кметицата на Стубел - Емилия Григорова. "Дойде откъм района на..

публикувано на 27.07.24 в 14:44

Започва Open Vratsa Festival

Враца отново отваря сърцето си в ритъма на  Open Vratsa Festival . След успешното пилотно издание на фестивала, той се завръща в летните месеци на 2024г., за да донесе нужната глътка свежест с качествена музика и творческо вдъхновение на фона на величествения Врачански Балкан.  Улица "Търговска"  и  Етнографски комплекс "Софроний Врачански"  ще се..

публикувано на 27.07.24 в 08:27

Снимката на 26 юли 2024 година

Съюзът на международните превозвачи готви протести заради затворената за ремонтни дейности отсечка Ботевград - Мездра и ремонта на Дунав мост при Русе. В отворено писмо до медиите превозвачите посочват, че нямат възможност да осъществяват дейността си нормално и това става на фона на пълно бездействие от страна на Министерството на транспорта. В..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Заключителен концерт на Симфониета-Враца преди лятното турне

Вълнуваща програма е подготвила Симфонета - Враца за заключителния концерт, преди лятното си турне в страната.  За концерта пристигнаха у дивителната пианистка  Светлана Смолина,  която развива успешната си кариера на солист и преподавателв САЩ и по света, и  маестро Дерек Глийсън , познат за публиката във Враца от редицата си успешни концерти..

публикувано на 26.07.24 в 16:45

Празник на гората организират в Стакевци

Празник на гората ще се проведе за поредна година в село Стакевци. Традицията започва през 1989-та година, каза кметът на белоградчишкото село Свилен Георгиев. "Откриването ще е от 11:00 часа, то ще бъде поставено от кмета на Община Белоградчик Боян Минков и от архиерейския наместник на Белоградчишка духовна околия- отец Рафаил. След това..

публикувано на 26.07.24 в 16:24