Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински ученици посрещат Деня на народните будители в библиотеката

Видинската регионална библиотека "Михалаки Георгиев" организира множество инциативи в рамките на няколко дни по случай Деня на народните будители- 1 ноември. Културната институция посрещна ученици от различни видински училища, които отбелязват датата. За своя патронен празник, учениците от "Любен Каравелов" посетиха Регионалната библиотека, за да видят мултимедийна презентация за българският поет и революционер. Представи им я библиотекарят Татяна Николова, като започна с въпросите: "Знаете ли къде е роден Любен Каравелов?" и "Кои негови произведения познавате?". Учениците си тръгнаха с повече знания обобщи Симеон Методиев от 8 клас:

"Училището ни е кръстено на поета и революционер Любен Каравелов. Пише главно творби за възстанието."

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Друга инициатива по повод празника бе представянето на книгата "Чудеса" на поетесата Надежда Любенова пред малчуганите от детска градина "Васил Левски". Тя сподели, че видинските деца я изненадали с подготвена програма за народните будители.

"Това ми е 18 детска книга. Първо я представих в Пловдив пред деца- художници. Но тук децата ми поднесоха изненади. Те са много умни и имат заложби като художници и като музиканти. Пожелавам им и те да станат поети и да върнат славата на българската държава"- каза поетесата Надежда Любенова в детския отдел на библиотеката във Видин.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Ученици от видинската математическа гимназия "Екзарх Антим I" гостуваха в отдел "Читални", където видяха мултимедийна презентация и фотоизложба, обединени от името "Ти българино, знай своя род и език". Проявата бе организирана от отдел "Изкуство".

"Беше много полезно и забавно, разнообразихме учебния процес. Научихме много неща и информацията беше приятна и добре представена"- останаха удовлетворени и доволни от посещението математиците.

© Снимка: Борис Борисов

Петокласници и третокласници от училище "Иван Вазов" изработваха страшни маски за католическия празник Хелоуин в отдел "Изкуство". Но в навечерието на Деня на народните будители, децата обясниха, че знаят какво празнуваме на 1-ви ноември:

"Ще бъде срамно, ако не знаем, че на 1-ви ноември празнуваме Деня на народните будители. Това го учим и в училище"- бяха сигурни децата.

Хелоуин не е пречка децата да забравят за националните празници на България, а и той не е част от образователната програма в училище, уточни библиотекарят Татяна Николова.
По публикацията работи: Екип на РАДИО ВИДИН

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Деца от Мездра научиха повече за семейството на Иван Вазов

Поредното занимание за деца в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" се проведе в мездренската културна институция. Темите на проявата "Какво знам за България" бяха  190 години от рождението на Съба Вазова и 174 години от рождението на Иван Вазов . Библиотекарите показаха архивни снимки и разказаха за живота и дейността на Съба..

публикувано на 10.07.24 в 16:49
Парк

Врачанският театър закрива сезона с постановки на открито и свободен вход

Драматично-куклен театър - Враца ще закрие настоящия театрален сезон на 11 юли (четвъртък) 2024 г. с постановки на откритата сцената в парк "Дъбника" в града, съобщават от културния институт. Патрон на събитието е кметът на община Враца Калин Каменов.  Сутринта от 10.30 ч. най-малките театрални любители ще могат да се насладят на вълшебната..

публикувано на 10.07.24 в 16:25

Община Берковица стана собственик на терен за ръгби

Община Берковица стана собственик на имот, на който е изграден терен за ръгби. За стадиона от бюджета бяха платени 120 000 лева. Община Берковица се договори със собствениците на частен терен на градския стадион "Мрамор" с цел закупуване. На имота се намира игрището за ръгби. Общинският съвет гласува единодушно "за" закупуването му. Така..

публикувано на 10.07.24 в 15:40

Предлагат изграждането на магазин и пазар на мястото на закрития басейн във Видин

Приключи процедурата за промяна на предназначението на имота, където беше недовършеният строеж на закрит плувен басейн във Видин. Това стана ясно на обществено обсъждане за терена, което се проведе във Видин.  С проекта за Общ устройствен план се предвижда промяната на устройствената зона „Транспорт и комуникации“  и „Жилищна зона с преобладаващи..

публикувано на 10.07.24 в 15:17

Инспектори глобяват нарушители във Враца

За последните няколко седмици от звено “Инспекторат” съставиха близо 40 акта за нарушаване на местните наредби, съобщават от Община Враца . Основните санкции са за замърсяване на обществени пространства - паркове и детски площадки. Всички санкционирани своевременно са почистили замърсените площи, посочват от местната управа. Обект на..

публикувано на 10.07.24 в 14:00

Симфониета Видин ще изнесе концерт в Монтана

Класическа музика ще звучи на сцената в Монтана днес, 10 юли. Симфониета Видин ще изнесе концерт от 18:00 часа в Голямата зала на Общинския младежки дом в града. Програмата включва  Увертюра към операта „La Fiera di Venezia“ и Венецианска симфония от Антонио Салиери и Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“ и Симфония № 41 в до мажор „Юпитер“ от..

публикувано на 10.07.24 в 11:33

Кола блъсна пешеходец в Монтана

Пешеходец е пострадал, след като е бил ударен от лек автомобил на пешеходна пътека в  Монтана , съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 9 юли, около 11,52 часа на бул. "Христо Ботев". Л ек автомобил, управляван от 76-годишен водач от гр. София, ударил пресичащия пътното платно на пешеходна пътека мъж, на 53 г. от гр. Монтана. Пробите за..

публикувано на 10.07.24 в 10:42