Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнуваме Деня на народните будители

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. В този ден се отдава почит на делото на просветителите, книжовниците и борците за национално освобождение- всички онези, които са съхранили духовните ценности на нацията.

Празничните програми за отбелязване на Деня на народните будители в Северозапада предвиждат различни прояви днес.

Във Видин от 10:00 часа в отдел "Заемна за възрастни" ще се сложи край на започналата преди една година кампания за препис на "Втори Видински сборник" на Софроний Врачански. В инициативата се включиха над 350 ученици и граждани на Видин. Ще бъдат наградени най-активните участници в преписването на сборника, а деца от ЦДГ "Детелина" ще поздравят присъстващите с картка програма.
От 10:45 часа е празничното шествие от пл. "Бдинци" до паметника на Софроний Врачански, където от 11:00 часа ще има тържество. Пред паметника ще бъдат поднесени венци и цветя.

Жителите на Брегово ще могат да разгледат изложба на старинни оръжия, организирана и аранжирана от членовете на клуб "Бдинци".

Във Враца от 9:00 в Храм-паметник "Св. Софроний Епископ Врачански" ще бъде отслужена Света Божествена литургия, от 10:20 тръгва Литийно шествие до паметника на Св. Софроний Врачански. Акцентът в общоградския празник за Деня на будителите във Враца е отбелязването на 200 години от успението на св.Софроний епископ Врачански. Честването на паметта на светителя е под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова, която ще присъства на тържеството, което започва в 10:30 часа. От 19:00 часа в Градската концертна зала започва концерт, посветен на Деня на народните будители с участието на Представителен смесен хор "Орфей", Духов оркестър при НЧ "Развитие 1869" и Симфониета Враца.

В Деня на народните будители във Враца ще излезе от печат ново издание. Книгата "Врачански будители и дарители" е общо дело на Община Враца, Регионалния исторически музей и Регионална библиотека "Христо Ботев". Изданието ще е в бутиков тираж от 200 броя и ще бъде подарявано на гостите, уважили тържеството по повод Деня на будителите и 200-годишнината от успението на св. Софроний Врачански. Книгата съдържа информация за най-видните просветители и благодетели на врачански край, сред които са св. Софроний Врачански, Димитраки Хаджитошев, Козма Тричков, Кръстьо Пишурка, Васил Кънчов, Иванчо Младенов и Цвета Кръстенякова. В томчето, освен биографични данни и информация за техния принос за региона, ще бъдат поместени фотографии и илюстрации.

В 15:30 ч. в спортния комплекс "Христо Ботев" във Враца ще бъдат засадени първите фиданки в бъдещата горичка на будителите. Сборният пункт е пред административната сграда на "Спорт и туризъм", информират от общинската пресслужба. През целия ден до 17:00 часа жителите и гостите на града ще имат възможност да посетят всички експозиции на Регионален исторически музей безплатно, където ще могат да видят и "Кириакодромион" на Св. Софроний Врачански, Служебник на светеца и Черепишкото евангелие в Камерна изложба за врачанските будители. Регионална библиотека "Христо Ботев" стартира кампания, посветена на Деня на народните будители. От 1 до 10 ноември в библиотеката ще може да се направи безплатен едногодишен абонамент. В същия период, без санкции, ще могат да се връщат книги, за които е пропусната датата.

На 1-ви ноември в голямата зала на НЧ "Постоянство" в Лом ще се състои премиерата на книгата "Сборник с научни изследвания от Национална конференция - 100 години от рождението на Яна Язова". В сборника са поместени докладите и изказванията на участниците в конференцията. Актьорите от Сатиричен театър "Константин Кисимов" Гергана Кофарджиева и Мартин Каров, студентите от Театрален колеж "Любен Гройс" в класа на проф. Надя Сейкова - Радостина Ганева и Каролина Братанова и пианиста Васко Петров ще вземат участие в културната програма по време на представянето на книгата. Началният час е 17:30. Организатори на събитието са Международна фондация "Европейски форум" и читалище "Постоянство - 1856"- Лом.
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48