Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Информационен ден за енергийната ефективност се проведе в Берковица

В Берковица се проведе информационен ден, посветен на енергийната ефективност и насърчаване използването на възобновяеми енергийни източници.

Мая Горанова- главен експерт в Община Берковица представи проблемите, свързани с разхода на енергия Общинския план за енергийна ефективност.

"Енергийната ефективност има две страни- икономическа, която изразява необходимостта да се преодолее недостига от невъзобнвяемите енергийни източници, и екологична, чиято цел е да се ограничи вредното въздействие на енергетиката върху околната среда"- подчерта експертът.

В Община Берковица първите мерки са въведени още през 2003 г. със създаване на Общински план за въвеждане на енергийна ефективност. През 2007 г. е спечелен първият голям проект за въвеждане на енергоспестяващи мерки в Първо ОУ "Никола Вапцаров" и Гимназия "Д-р Иван Панов". До 2012 г. са газифицирани училищата и детските градини в Берковица, а в момента започва изпълнението на проект за 1 015 667,77 лв. за "Подобряване на образователната инфраструктура в Община Берковица чрез въвеждане мерки за енергийна ефективност". Има подадени за класиране два проекта "Въвеждане на мерки за подобряване на енергийната ефективност на Дома за възпитание на деца в с. Бистрилица", на стойност 106 956, 77 лв. и проект "Намаляване на емисиите парникови газове чрез мерки за енергийна ефективност в детска ясла, Община Берковица - 2013 год.", подаден за класиране към Национален доверителен еко фонд на стойност 266 032 лв.

"Предвиждат се доста мерки, свързани с енергийната ефективност и зелената икономика, насочени към бизнеса. мерките ще бъдат за зелена икономика и енергийна ефективност. Ще има възможност и за саниране на многофамилни жилищни сгради"- съобщи Александрина Здравкова, управител на Областния информационен център- Монтана, като представи плануваните дейности за програмния период 2014 - 2020 г. свързани с енергийната ефективност, опазването на околната среда и климата.
По публикацията работи: Петя Генова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Училище за бъдещи родители ще се проведе във видинската болница

Училище за бъдещи родители ще се проведе тази събота в МБАЛ "Света Петка" във Видин. Инициативата е на д-р Сияна Йотова, която от скоро е част от екипа на Акушеро-гинекологичното отделение.  "Дамите от Видин заслужават да имат място, където да се прегледат, да проведат своята детска консултация и да родят своите бебенца. Това е и основната..

публикувано на 25.07.24 в 16:15

Наказаха с глоба баща за побой над детето си в Гложене

С наложено наказание глоба в размер на 500 лева приключи делото на Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение – Козлодуй, срещу родител, обвинен за извършено от него в условията на домашно насилие престъпление.  На 16.01.2024 г. в дома си в село Гложене мъжът е нанесъл удари с ръце, дървен прът и пластмасова тръба в областта на главата и..

публикувано на 25.07.24 в 15:56

Курсисти освежават пазара в Кула

20 безработни лица от община Кула ще получат професионална квалификация по проект "Хоризонти 9" от Националния план за действие по заетостта през 2024 година. Това съобщиха от общинската администрация. Обучението стартира на 24 юни и ще продължи до 15 август, след което  успешно завършилите ще получат свидетелство за професионална квалификация по..

публикувано на 25.07.24 в 14:02

До края на юли се декларират и плащат данъци за второто тримесечие на годината

На 31 юли изтича крайният срок, в който предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица извън трудов договор и са задължени да им удържат данък, трябва да подадат по електронен път Декларация за второто тримесечие на 2024 година. Това е последният ден за внасяне на удържания данък към бюджета.  Физическите лица, които..

публикувано на 25.07.24 в 13:16

Общинските съветници в Мездра заседават днес

Днес от 16.00 часа Общинският съвет в Мездра ще проведе редовното си месечно заседание при проект за дневен ред от 12 точки.  Общинските съветници ще приемат Отчет за своята дейност и комисиите към Общинския съвет за периода 13.11.2023 – 30.06.2024 година и за изпълнение на неговите актове за периода октомври 2023 - юни 2024 година, информация за..

публикувано на 25.07.24 в 12:45

Спонтанен протест затвори за час "Петрохан"

Спонтанен протест срещу тежкотоварния трафик през "Петрохан" затвори за час тази сутрин старопланинския проход. Протестиращи спрели движението малко след 9:00 часа и за броени минути се образувала километрична опашка. Това обясни общинският съветник от Берковица Милован Жан Панталеев , който попаднал в блокадата и подкрепил протеста срещу преминаването..

публикувано на 25.07.24 в 11:50

Събират дарения за ремонт на църквата в село Челопек

Дарителска акция събира средства за ремонт на църквата "Св. Димитър" във врачанското село Челопек. Планира се подмяна на старата дървена дограма, обясни кметът Тихомир Тошев. "В момента правим доброволческа акция, тъй като е дървена, ще я подменим с ПВЦ, използваме двете кутии- в църквата и в къщата..." 3 400 лева са необходими за ремонта,..

публикувано на 25.07.24 в 11:45