Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 ноември 2013 година

Все още не е започнал ремонтът на асфалтовата настилка по Дунав мост 2, съобщи Людмил Димитров, член на Управителния съвет на българо-румънското двужество "Дунав мост Видин-Калафат" АД. Дефекти по настилката са установени в четири участъка, три от които в лентата за движение от Румъния към България и един в платното от България към Румъния. Взети са проби за анализ от Агенция "Пътна инфраструктура" и фирмата по надзора на моста.
 
От инженерната фирма, която извършва надзора, е изпратено писмо до дружеството, стопанисващо моста, в което като причина за дефектите се посочва оттичането на дъждовни води, които през асфалтовата настилка стигат до хидроизолацията на транспортното съоръжение и създават условия за ерозия на настилката. Движението по моста в двете посоки не е спряно, а само ограничено в определени участъци, където работници на ФСС правят допълнителни отвори за оттичане на дъждовни води.

Планира се създаването на междуведомствена работна група между България и Сърбия, която да следи за изпълнението на инфраструктурата към бъдещия Граничен контролно-пропускателен пункт при белоградчишкото село Салаш и сръбското Ново корито. Темата е коментирана на среща между министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева и сръбския й колега Игор Мирович. След срещата двамата връчиха 13 договора за безвъзмездна финансова помощ по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия. Сред дейностите по Програмата са създаване на Посетителски център за археология и постоянна археологическа изложба в град Димово и разработване на проектна документация за създаването на "Палео парк" в град Вършец.

Сръбската държава започна да връща на българи наследствени земи в пограничните райони, като срокът за предявяване на претенции е до края на годината. Проблемът касае и жителите на села от община Бойница. Кметът на общината Анета Генчева каза за Радио ВИДИН, че засега няма постъпили молби за съдействие. От Общината препоръчват информация да се търси в Земеделските служби по места. Идеята за връщането на земите стана възможна с приетия през 2012 г. Закон за реституцията, който позволява на българите да заявят претенции към имотите, които са принадлежали някога на семействата им, като добият собственост над тях.

Разходите за медицински дейности се увеличават през годините, съобщи директорът на Районната здравноосигурителна каса във Видин д-р Владимир Вълчев. През 1999 година за болнична помощ са дадени 2 милиона и 100 хиляди лева, а през 2012 стигат до 7 милона и 900 хиляди. "Населението, което сме лекували с тези 2 милиона през `99-та е било 130 хиляди на област Видин. Населението, което сме лекували през 2012 година е 98 хиляди. Четири пъти са се повишили средствата, с 1/3 е намаляло населението и говориме за недостиг."

В Берковица се проведе информационен ден, посветен на енергийната ефективност и насърчаване използването на възобновяеми енергийни източници. Мая Горанова- главен експерт в Община Берковица представи проблемите, свързани с разхода на енергия Общинския план за енергийна ефективност. "Енергийната ефективност има две страни- икономическа, която изразява необходимостта да се преодолее недостига от невъзобнвяемите енергийни източници, и екологична, чиято цел е да се ограничи вредното въздействие на енергетиката върху околната среда"- подчерта експертът. В Община Берковица първите мерки са въведени още през 2003 г. със създаване на Общински план за въвеждане на енергийна ефективност. През 2007 година е спечелен първият голям проект за въвеждане на енергоспестяващи мерки в Първо ОУ "Никола Вапцаров" и Гимназия "Д-р Иван Панов". До 2012 година са газифицирани училищата и детските градини в Берковица, а в момента започва изпълнението на проект за 1 015 667,77 лв. за "Подобряване на образователната инфраструктура в Община Берковица чрез въвеждане мерки за енергийна ефективност".

Безплатни очила за 51 видински деца осигуриха от инициативата "Направи добро" за профилактика на детските очни болести. В благотворителна акция в област Видин бяха прегледани 651 деца до 10-годишна възраст, съобщиха от пресцентъра на областната управа във Видин. "Целта на кампанията е ранното диагностициране на заболявания на очите при децата", обясни ръководителят на екипа от офталмолози, които извършиха прегледите- д-р Александър Оскар. Областният управител Кръстьо Спасов предостави дарените очила на директорите на училищата и детските домове, в които са диагностицирани деца с очни проблеми. Столичните офталмолози планират още една кампания до края на годината- на 12 и 13 декември. Тогава ще прегледат и консултират безплатно още 400 деца от област Видин.
 
Започва традиционната операция на полицията "Акция ЗИМА". Тя ще се проведе на територията на цялата страна до 25 ноември. През есенно-зимния период рязко се увеличават предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия и за пътни инциденти с пешеходци. Относителният дял на загиналите пешеходци достига до 30% от всички загубили живота си при катастрофи. Тази тенденция вече се откроява в страната от началото на месец октомври. Увеличават се злополуките и поради неизправни и нерегулирани фарове, съчетано с неправилното движение на пешеходци по тъмно. Това съобщи главен инспектор Красимир Живков, началник сектор "Пътна полиция" към Областната дирекция на МВР Видин.

Над 3,5 тона нелегален алкохол иззеха днес митничари и полицаи във видинското Ново село, съобщиха от Агенция "Митници". Служители от сектор "Противодействие на икономическата престъпност" при ОДМВР-Видин, районното управление в града и от отдел "Митническо разузнаване и разследване" на Митница Видин проведоха специализирана операция за пресичане на незаконното производство и съхранение на алкохол. В хода на операцията е извършена проверка във фирмени помещения в с. Ново село. Открити са над 2 100 литра наливна ракия, съхранявана в пластмасови съдове и бутилки с различна вместимост. В складовите помещения са намерени около 1 500 еднолитрови бутилки с нискоградусови алкохолни коктейли и 30 стъклени бутилки с вместимост 200 мл. с надписи "кайсиева ракия" и "мускатова ракия" на български и сръбски език. В едно от помещенията служителите на реда се натъкнали на 200-литров казан за варене на ракия в момент на производство на нелегален алкохол. Съставен е акт по Закона за акцизите и данъчните складове.

800 парфюма-менте откри и задържа мобилна митническа група от Митница Видин в района на ГКПП Дунав Мост 2. Фалшификатите са открити в бус Форд "Транзит" с полска регистрация, управляван от полски гражданин и пътуващ от Гърция за Полша. Стоката е задържана, а правопритежателите на търговските марки ще бъдат уведомени за случая.

72-годишна жена с инициали М. А. стана поредната жертва на телефонна измама. Потърпевшата е получила вчера обаждане на домашния си телефон от жена, която плачела. След това се обадил мъж, който се представил за д-р Иванов и казал, че дъщеря й си е счупила крака на три места. Мнимият лекар съобщил, че за да бъде направена операция, е необходима сумата от 12 000 лева. Възрастната жена обяснила, че няма толкова и казала точната сума, която имала в наличност. "Лекарят" й съобщил, че ще изпрати човек с линейка, за да вземе парите. Възрастната жена излязла по-късно на улицата, около 20 часа, където видяла нисък на ръст мъж, който говорел по телефона. Потърпевшата му предала сумата от 1 160 лв. След като се прибрала, се обадила на дъщеря си и разбрала, че е станала жертва на измама. По случая работи Районното управление "Полиция"- Берковица.
 
Утре- 6 ноември, ще се гледа третото дело по искане на Мюсюлманското изповедание да му бъде дадена Римската баня в Берковица. Във връзка с това в Община Берковица е пуснато уведомително писмо от Георги Ганов, че през утрешния ден ще се организира протест пред Районния съд срещу искането на мюсюлманската организация. Горната баня в Берковица, известна още като Турската баня, е паметник на културата и е публична общинска собственост. Намерената в нея плоча през 1938 г. доказва, че тя е построена от римските легиони, настанени тук. По-късно, по време на турското робство, тя е ползвана от турците, заселили се в града. В момента сградата е в окаяно състояние и е неизползваема.

Животновъди от цялата страна са готови за блокада на автомагистрала "Тракия" утре, заяви за специализирания сайт Фермер.бг Бойко Синапов, председател на Съюза на животновъдите в България. Животновъдите призовават и зърнопроизводителите да се включат в протеста, заради общите проблемите. Вчера на пресконференция представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите запознаха обществото с декларацията, с която подкрепят протестните действия в страната. "Неспазени обещания са в основата на недоволството на зърнопроизводителите, обясни Александър Александров, председател на видинския съюз на зърнопроизводителите. Една от спорните точки е въпросът за обратното начисляване на ДДС при доставка на зърнени и технически култури. Когато някой злоупотребява, държавата има достатъчно механизми да си събере дължимите суми, а ние държим на това ДДС-то да ни се връща навреме, каза още Александър Александров.

На 6 ноември ще се извърши изолиране на електрически стълбове в района на село Долно Озирово, община Вършец. Целта е опазването на белоглавите лешояди, които се възстановяват в природата на територията на природен парк "Врачански Балкан", каза за Радио ВИДИН Оля Генова, експерт "Връзки с обществеността и образователни програми" към дирекцията на Парка. Освен за белоглавите лешояди, тези електрически стълбове са опасни и за други грабливи птици. С обезопасяването им ще се подобри и електрозахранването на селата в района, допълни Оля Генова. През април тази година бяха изолирани 14 стълба, също в района на село Долно Озирово.

Завърщи третото издание на Националния поетичен конкурс "Багри от Лом". Милка Пиналска от село Градина, област Пловдив, е отличена с първа награда за цялостно представяне. Поети от цялата страна изпратиха над 200 творби. Втора награда получава Милена Белчева от Варна, а трета- Лиляна Славова от София. С поощрителни награди са Ивайло Терзийски- Силистра, Валентина Добрева- Варна, Веселин Николов и Галя Костадинова от Лом, а Михаела Радославова от село Семерджиево, Община Русе е с поощрение за най-млад автор. За призьорите в конкурса се предвиждат парични награди и грамоти.

Програмата за коледните и новогодишните празници на Община Мездра вече е изготвена и внесена за утвърждаване в Общинския съвет. Тя ще стартира на 12 декември с гостуваща изложба от Школата по изобразително изкуство при читалище "Христо Ботев 1907" Роман, в читалнята на читалище "Просвета 1925" Мездра. Светлините на коледната елха ще бъдат запалени на 13 декември, на площад "България", в 17:30 часа. Международен детски турнир по художествена гимнастика "Коледни звездички" ще се проведе на 14 декември, във физкултурния салон на ОУ "Христо Ботев", от 10 часа. Етнографско-кулинарна изложба "Коледна обредност" ще се състои на 18 декември, на терасата на ресторант "Родина", от 11 часа. На 19 декември ще има литературно четене за Рождество в читалището, от 17 часа. В същия ден, от 18 часа, ще бъде обявен "Спортист на годината 2013". Събитието ще се проведе в ресторант "Родина", от 18 часа. Тържеството по посрещането на Новата година ще започне в 22 часа, на 31 декември, на площад "България".
 
Силен вятър, чийто пориви на моменти достигаха 15-20 метра в секунда, вилня тази нощ във Враца. Въпреки това, поражения в града няма, според информация от Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението". Единственото неудобство, причинено от вятъра, са разхвърляните купчини с листа, които бяха събирани усърдно през последните дни от работници на местното дружество "Благоустройство и комунално стопанство".
 
През ноември синоптиците не очакват сняг. Валежи от дъжд са възможни в края на месеца, но в планинската част на област Монтана. Най-ниските температури ще бъдат между 0 и минус 2 градуса, а най-високите ще надхвърлят 20 градуса, съобщи Леночка Ангелова, директор на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана. От началото на ноември вече са регистрирани два температурни рекорда над 26 градуса. "Стартиращ зимен период, но със съвсем нормални и необичайни високи температури за месец ноември. Средната температура за регион Монтана през месец ноември за равнинната част се очаква да е около 8 градуса, за планинската част- около 3 градуса."
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Училище за бъдещи родители се проведе във Видин

Училище за бъдещи родители се проведе в Многопрофилната болница за активно лечение "Света Петка" в град Видин.   Инициативата е на д-р Сияна Йотова , която от скоро е част от екипа на Акушеро-гинкологичното отделение на болницата.  Това е инициатива, насочена към бременни жени, но бъдещите татковци също има какво да научат и е..

публикувано на 27.07.24 в 15:04

4000 декара със сухи треви и храсти изгоряха в местност „Пъстрина" край Монтана.

Пожарът е унищожил сухи треви и ниски храсти на площ от около 4000 декара на територията на бойчиновското село Охрид и монтанското Стубел . И днес борбата с огъня продължава. Няма пострадали хора и сгради. Сигналът за пожара е подаден вчера към 14.30 часа, съобщи кметицата на Стубел - Емилия Григорова. "Дойде откъм района на..

публикувано на 27.07.24 в 14:44

Започва Open Vratsa Festival

Враца отново отваря сърцето си в ритъма на  Open Vratsa Festival . След успешното пилотно издание на фестивала, той се завръща в летните месеци на 2024г., за да донесе нужната глътка свежест с качествена музика и творческо вдъхновение на фона на величествения Врачански Балкан.  Улица "Търговска"  и  Етнографски комплекс "Софроний Врачански"  ще се..

публикувано на 27.07.24 в 08:27

Снимката на 26 юли 2024 година

Съюзът на международните превозвачи готви протести заради затворената за ремонтни дейности отсечка Ботевград - Мездра и ремонта на Дунав мост при Русе. В отворено писмо до медиите превозвачите посочват, че нямат възможност да осъществяват дейността си нормално и това става на фона на пълно бездействие от страна на Министерството на транспорта. В..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Заключителен концерт на Симфониета-Враца преди лятното турне

Вълнуваща програма е подготвила Симфонета - Враца за заключителния концерт, преди лятното си турне в страната.  За концерта пристигнаха у дивителната пианистка  Светлана Смолина,  която развива успешната си кариера на солист и преподавателв САЩ и по света, и  маестро Дерек Глийсън , познат за публиката във Враца от редицата си успешни концерти..

публикувано на 26.07.24 в 16:45

Празник на гората организират в Стакевци

Празник на гората ще се проведе за поредна година в село Стакевци. Традицията започва през 1989-та година, каза кметът на белоградчишкото село Свилен Георгиев. "Откриването ще е от 11:00 часа, то ще бъде поставено от кмета на Община Белоградчик Боян Минков и от архиерейския наместник на Белоградчишка духовна околия- отец Рафаил. След това..

публикувано на 26.07.24 в 16:24

Археолози посвещават конференция на Валери Стоичков

Национална научна конференция "Крайбрежна Дакия", в памет на археолога Валери Стоичков ще се проведе в Историческия музей в Лом. По този начин ще бъде почетен човекът, който е основен проучвател на старините  на Лом и района, обясни гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Точно преди една година,..

публикувано на 26.07.24 в 15:18