Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 ноември 2013 година

Брегът край видинското село Сланотрън е застрашен от ерозия, а при селата Ботево и Цар Симеоново има опасност от свлачища. Съществува риск от наводнения. Това съобщи доцент Николай Добрев от геологическия институт при Българската академия на науките. Днес във Видин учени от БАН представиха резултатите от проект за оценка на природния и технологичен риск по поречието на Дунав. Проектът се изпълнява по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния. Изследвани са районите между Видин и Никопол в българския участък, а на румънска територия между Калафат и Турну Мъгуреле. "Други опасности по поречието на Дунав са екстремните температури и валежите. Проблемът е характерен за Видинския край", каза доцент Георги Железов от института по геофизика, геодезия и картография. Изготвена е комплексна карта на природните и техногенни опасности по поречието на Дунав.

93 снегорина ще чистят републиканската пътна мрежа в област Враца тази зима, съобщиха от Областно пътно управление.  Акцентът ще бъде поставен върху основните артерии, които преминават през територията- това са международен път Е-79, който осигурява трафика от и за Дунав мост 2, както и път ІІ-15, който отвежда превози и товари до фериботния комплекс в Оряхово и атомната електроцентрала в Козлодуй. Трасето е дълго около 630 км. Фирмата, ангажирана със снегопочистването е преминала през три проверки тази есен и е доказала готовността си. Осигурени са достатъчно инертни материали- 19 000 тона пясък, 1 800 тона сол и 20 тона калциев двухлорид.

Обществен съвет бе учреден в Берковица. Новата структура ще бъде в помощ при работата на общинското ръководство с опита и идеите си. В състава му влизат представители на институции, браншови организации и на гражданското общество, имащи отношение към развитието на община Берковица. Участието в съвета е доброволно и на обществени начала, а създаването му е по инициатива на кмета. Основната задача на Обществения съвет ще бъде да инициира дискусии и да генерира позиции, становища и идеи, както и активно да участва във вземането на решения за развитие на региона. В началото на месец декември ще се проведе втората работна среща на Обществения съвет, на която ще бъде изготвен и представен неговият правилник и набелязани конкретни задачи за изпълнение.

Над 9 000 лева е похарчила Община Враца през тази година за възстановяването на счупени пейки във всички части на града, съобщиха от пресслужбата на общината. В края на миналата седмица отново бяха възстановени дървените части на пейките в района на площад "Македония". През седмицата екип на общинска администрация ще прибере счупените пейки по алеите на бул. "Демокрация" и бул. "Н. Войводов". Възстановяването им ще стане през пролетта на следващата година, поради изчерпването на средствата за този вид дейност в бюджета. От Община Враца се обръщат с апел към гражданите да опазват общественото имущество. През годината по искане на граждани Общината е раздала над 90 пейки за междублоковите пространства.

Регионалната здравна инспекция в Монтана не разполага с противогрипни ваксини, но очаква нова доставка. Такива безплатно ще се осигурят на работещите и настанените в социалните домове за възрастни хора в областта. В момента се уточнява броят на желаещите да се ваксинират в тези заведения, каза д-р Даниела Караджова, директор дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция в Монтана. Заболелите от грип и остри респираторни заболявания в областта са в рамките на нормалното за сезона. През миналата седмица са регистрирани 54 случая, което прави заболеваемост от 125 на 10 000 души население, съобщи още д-р Караджова.

"Българското семейство-висша ценност на обществото"- под този наслов във Враца се проведе отворена среща за проблемите на младите родители. Дискутирани бяха проблемите на демографската криза, обезлюдяването и обезбългаряването на Северозападна България, безработицата при младите семейства, репродуктивните проблеми и безплодието, съобщиха от областната организация на ВМРО. Общинските съветници от ВМРО ще внесат предложение за приеме на Правилник за финансиране на изследвания и процедури, свързани с лечението на безплодието при семейства и лица с репродуктивни проблеми в общината. Те вече са направили предложение в бюджета на Общината за 2014 година да бъдат отделени 20 000 лв. за подпомагане на Ин витро процедурите. Кандидатите трябва да отговарят на следните изисквания: да са български граждани, притежаващи постоянен и/или настоящ адрес на територията на община Враца през последните 3 години; да са семейни двойки във фактическо съжителство; да нямат парични задължения към държавата и Общината; да са с непрекъснати здравно осигурителни права; да не са поставени под запрещение; да не са криминално проявени; да е налице доказан стерилитет; да имат завършено средно образование.

Малко повече от 96% от подготвените площи в област Видин са засети с есенници, кампанията продължава и в момента. Въпреки напредването на времето, все още има условия за сеитба- това каза за Радио ВИДИН директорът на Областна дирекция "Земеделие" Личко Луков. В община Видин са засети почти 100 хиляди декара с пшеница, 47 хиляди декара са в община Брегово, в Димово сеитба е извършена на 38 хиляди декара. Заради разликата в сроковете на засяване, пшеницата в региона се намира в различни фази на растеж, но при благоприятни условия, ще презимува нормално.

Днес бе направена първата стъпка за съвместни дейности между музеите във Враца и румънския град Крайова, съобщиха от Областната администрация в града под Околчица. На провелата се среща в сградата на Областна администрация бе подписано споразумение между Илия Стоянов, директор на Регионалния исторически музей-Враца и Флорин Ридике, директор на музей "Олтения" в Крайова. Споразумението за трансгранично сътрудничество е насочено към участието на млади хора в дейности, касаещи културата, археологията и европейската интеграция.

Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" е единственото училище от Видин, което участва в Световната седмицата по предприемачество. Инициативата е на Джуниър Ачийвмънт България  и се отбелязва за шеста поредна година у нас. Разделени в седем отбора, видинските ученици трябваше да предложат създаването на нов продукт и да разработят план за успешното му лансиране на пазара. Жури, съставено от учители, родители и професионалисти от бизнеса, ще оценява екипната работа на отборите. Най- добрите продължават с участието си на регионално и национално ниво, каза за радио ВИДИНдиректорът на учебното заведение Мариета Георгиева.

Над 60 ученици от врачански училища се включиха тази година в конкурса "Антидрога", иницииран от Общинския съвет по наркотичните вещества, съобщи Даниела Хитова от пресцентъра на местната администрация във Враца. Тийнейджърите писаха есе на тема "Цената на лекомислието", правиха плакати, видеоклипове и презентации. Творбите бяха оценявани от жури с председател Красимир Данов- директор на СОУ "Отец Паисий" и членове- младият режисьор Искрен Красимиров, художникът Явор Венчев, д-р Володя Петров- гл. инспектор "Наркотични вещества и лекарствени политики" в Регионалната здравна инспекция и Ваня Иванова- директор на Младежкия дом във Враца.

Отборът на ПМГ "Св. Климент Охридски" Монтана, спечели регионалното състезание "Евроскола", съобщи Тони Левонтова от клуб "Медии". В оспорваната надпревара се включиха 9 отбора от областите Враца, Монтана, Видин, Ловеч и Плевен. Състезанието бе организирано от Информационното бюро на Европейския парламент в България. То се проведе залата на Информационен център Европа Директно- Враца. Заслугата за победата принадлежи на петима възпитаници на елитното училище- Любомир Иванов, Антония Светлинова, Георги Стефанов, Едоардо Николов и Нина Борисова. Те бяха подготвени от Марияна Стефанова- преподавател по география и ръководител на клуб "Европа". За да бъдат допуснати до състезанието, им беше нужна препоръка от евродепутат. Отборът на гимназията получи референция от доц. Маруся Любчева от Монтана. Тя е член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Изложба "Освобождението в документи" е открита в Историческия музей на Оряхово. Тя е по повод празника на града- 21 ноември. Експозицията съдържа документи от исторически извори за военните действия при Оряхово и тяхното значение в Руско-турската война. Използвани са извадки от четиритомното издание на румънските държавни архиви, където са открити  над 30 документа, свързани с Оряхово.

Призьорите в 3-тия Национален поетичен конкурс "Багри от Лом" са наградени на церемония днес. Журито присъди първа награда за цялостно представяне на Милка Пиналска от село Градина, Община Първомай. Втора награда получава Милена Белчева от Варна, а трета- Лиляна Качова от София. С поощрителни награди са Ивайло Терзийски- Силистра,  Валентина Добрева- Варна, Веселин Николов и Галя Костадинова от Лом, а Михаела Радославова от село Семерджиево, Община Русе е с поощрение за най-млад автор.

Видинската Света митрополия и Народно читалище "Цвят" Видин организираха празнична вечер, посветена на християнския празник Въведение Богородично- Ден на християнското семейство и младеж, който се отбелязва на 21 ноември. В салона на видинското читалище доц. Константин Нушев- преподавател в Богословския факултет към Софийски университет "Св. Климент Охридски", изнесе беседа на тема "Християнското семейство в нашето съвремие". Програмата продължи с празничен концерт в Драматичен театър Видин, с участието на Смесен хор "Видин", Представителен фолклорен танцов ансамбъл "Цвят", както и джаз съставите "Фейм" и "Фейм джуниър".

Утре-20 ноември, в Лом ще гостува Националният фолклорен ансамбъл "Филип Кутев". Концертът е от 18:30 часа, на сцената на народно читалище "Постоянство 1856". Гостуването на ансамбъла е част от национално турне, с което се отбелязва 110-годишнината от рождението на Филип Кутев.

По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Училище за бъдещи родители се проведе във Видин

Училище за бъдещи родители се проведе в Многопрофилната болница за активно лечение "Света Петка" в град Видин.   Инициативата е на д-р Сияна Йотова , която от скоро е част от екипа на Акушеро-гинкологичното отделение на болницата.  Това е инициатива, насочена към бременни жени, но бъдещите татковци също има какво да научат и е..

публикувано на 27.07.24 в 15:04

4000 декара със сухи треви и храсти изгоряха в местност „Пъстрина" край Монтана.

Пожарът е унищожил сухи треви и ниски храсти на площ от около 4000 декара на територията на бойчиновското село Охрид и монтанското Стубел . И днес борбата с огъня продължава. Няма пострадали хора и сгради. Сигналът за пожара е подаден вчера към 14.30 часа, съобщи кметицата на Стубел - Емилия Григорова. "Дойде откъм района на..

публикувано на 27.07.24 в 14:44

Започва Open Vratsa Festival

Враца отново отваря сърцето си в ритъма на  Open Vratsa Festival . След успешното пилотно издание на фестивала, той се завръща в летните месеци на 2024г., за да донесе нужната глътка свежест с качествена музика и творческо вдъхновение на фона на величествения Врачански Балкан.  Улица "Търговска"  и  Етнографски комплекс "Софроний Врачански"  ще се..

публикувано на 27.07.24 в 08:27

Снимката на 26 юли 2024 година

Съюзът на международните превозвачи готви протести заради затворената за ремонтни дейности отсечка Ботевград - Мездра и ремонта на Дунав мост при Русе. В отворено писмо до медиите превозвачите посочват, че нямат възможност да осъществяват дейността си нормално и това става на фона на пълно бездействие от страна на Министерството на транспорта. В..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Заключителен концерт на Симфониета-Враца преди лятното турне

Вълнуваща програма е подготвила Симфонета - Враца за заключителния концерт, преди лятното си турне в страната.  За концерта пристигнаха у дивителната пианистка  Светлана Смолина,  която развива успешната си кариера на солист и преподавателв САЩ и по света, и  маестро Дерек Глийсън , познат за публиката във Враца от редицата си успешни концерти..

публикувано на 26.07.24 в 16:45

Празник на гората организират в Стакевци

Празник на гората ще се проведе за поредна година в село Стакевци. Традицията започва през 1989-та година, каза кметът на белоградчишкото село Свилен Георгиев. "Откриването ще е от 11:00 часа, то ще бъде поставено от кмета на Община Белоградчик Боян Минков и от архиерейския наместник на Белоградчишка духовна околия- отец Рафаил. След това..

публикувано на 26.07.24 в 16:24

Археолози посвещават конференция на Валери Стоичков

Национална научна конференция "Крайбрежна Дакия", в памет на археолога Валери Стоичков ще се проведе в Историческия музей в Лом. По този начин ще бъде почетен човекът, който е основен проучвател на старините  на Лом и района, обясни гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Точно преди една година,..

публикувано на 26.07.24 в 15:18