Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Врачани ще получават преференциални карти за тролейбусите по нови правила

Веднъж на шест месеца гражданите, които имат право на преференции за пътуване в обществения транспорт, ще получават талон, издаден им от Община Враца. Срещу този талон хората ще получават преференциални карти за тролейбусния транспорт в града, разясни кметът на града Николай Иванов.

"При нас вече има съставен регистър на правоимащите и на хората няма да се налага отново да подават заявления и декларации. Те ще идват в Общината само, за да получат талон за избраната от тях преференция и то само веднъж на половин година"- поясни кметът Николай Иванов.

В общинския съвет е внесена докладна с това предложение, което ще бъде обсъдено на предстоящото заседание на местния парламент. Кметът поясни, че създаването на новата процедура за получаване на преференциалните карти за пътуване е била необходима, за да може този публичен ресурс да се използва ефективно.

Николай Иванов се извини на възрастните хора за създаденото неудобство, но това бил според него единственият начин да бъдат разпределени субсидиите за преференциалните пътувания. Според новите правила, хората от третата възраст се редят на опашки в информационния център на местната управа, за да получат съответния документ, срещу който им се издава карта за тролейбусния транспорт.

От Общината във Враца пък отчетоха, че до момента са издали почти 2 000 талона на граждани, ползващи различни преференции при пътуване в тролейбусния транспорт.

По публикацията работи: Жоро Александров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Белоградчик разселиха над 1000 фазана

Ловците в Белоградчик разселиха над 1000 фазана. Пуснати са на територията на почти всички дружинки, каза инж. Теодора Станимирова - председател на ловно-рибарско сдружение "Сокол"-Белоградчик.  "На 27-ми разселихме 1087 фазана на територията на сдружението, във всички ловни дружинки. 90-дневни фазани, правим го всяка година, виждаме доста голяма..

публикувано на 28.08.24 в 16:09

Читалището в Горно Белотинци вече е в нов дом

Хората от село Горно Белотинци вече имат обновена сграда, в която да се събират, да организират събития, да съхраняват традициите на народното творчество и празнуват заедно, съобщават от Община Монтана. В нея ще развива дейността си читалище „Св. св. Кирил и Методий“ , основано през 1928 година. Днес кметът на Монтана Златко Живков и кметът..

публикувано на 28.08.24 в 15:29

Боядисват пешеходните пътеки в Монтана преди първия учебен ден

Започна боядисване на пешеходните пътеки в Монтана  в подготовка за посрещането на новата учебна година. Експерти от Община Монтана проверяват състоянието на училища, детски градини и ясли. Екипи вече започнаха подновяването на хоризонталната маркировка. "Всички пешеходни пътеки покрай учебните заведения, училища, детски градини и дневни..

публикувано на 28.08.24 в 14:24

Прокуратурата във Враца обвини шофьор за трафик на мигранти

Районна прокуратура - Враца привлече в качеството на обвиняем и задържа 47-годишен шофьор от София за незаконно подпомагане на мигранти да преминат през територията на страната в нарушение на закона. Той е спрян от полицията край село Паволче около 23:00 часа на 26 август. Служителите на реда са установили, че превозва шестима граждани на Сирия...

публикувано на 28.08.24 в 14:21
Враца

Само 15 жилища са завършени за 3 месеца в Северозапада

Само 15 нови жилищни сгради , с общо 18 апартамента са въведени в експлоатация през второто тримесечие на годината в целия Северозапад , показват данните на Националния статистически институт. От април до юни във Видин е била въведена в експлоатация само една жилищна сграда, с един апартамент, в Монтана пет сгради, с пет жилища, а във..

публикувано на 28.08.24 в 14:00

Самодейци от Дунавци спечелиха второ място на национален фестивал

Певческа група "Дунавски ритми" от  Народно читалище "Светлина 1922" в град Дунавци се нареди на  второ място на Националния фолклорен фестивал на народното творчество "От Тимок до Вит" в тетевенското село Черни Вит. Фестивалът се проведе на 24-и и 25 август и беше организиран от Община Тетевен. В него взеха участие около 850 участници от 57 читалища..

публикувано на 28.08.24 в 12:36

Втори ден видински села са без вода

Втори ден видинското село Градец е без вода. По думите на Валери Димитров, липсата на водоснабдяване сериозно затруднява местните жители. Потърсил е водоснабдителното дружество:  "В техния сайт пише, че за вчера- 27 август, няма да има вода до 20 часа вода. Снощи в осем часа се свързвам с тях по някаква случайност и те казаха, че ще закъснеят..

публикувано на 28.08.24 в 12:00