Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Белоградчик са готови за зимата

Община Белоградчик има дефицит от 700%, но въпреки това няма проблеми при поддържането на пътищата през зимния сезон. До края на годината има подписан договор с фирма за почистването на четвъртокласната пътна мрежа.

"Имаме пълната готовност, предстои търг за определяне на фирма за следващата година. До този момент по най-икономичния и ефективен начин се стараем и успяваме да почистваме четвъртокласната пътна мрежа и града. Не сме оставили непочисетно населено място от общината"- каза кметът Борис Николов.

От Общината са отделени и собствени средства за допълнително почистване и опесъчаване на улиците в населените места.

"Готови сме да посрещнем първия сняг и през зимата да нямаме блокирани населени места"- категоричен е кметът.

Борис Николов коментира и проектобюджета на общината за 2014 година. По думите му в общата изравнителна субсидия за местни дейности за следващата година не е заложено увеличение, а механизмът за разпределение на изравнителната субсидия за общините, които имат приходи, по-ниски от средните за страната, е несправедлив:

"В Белоградчик има общинска болница. Финансирането й е по два начина- по клинични пътеки и с дотации от Общината. Изравнителната ни субсидия е около 355 хиляди лева за годината. През миналата година на болницата сме превели 140 хиляди лева- почти половината. Ако не трябваше да финансираме болницата, тези средства щяха да отидат за други дейности. За другите общини от област Видин има заложено увеличение на изравнителната субсидия за следващата година, но не и за община Белоградчик."

По публикацията работи: Иванка Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Множество отличия за видински ученици в състезание по роботика

Три купи и 16 плакета получиха  отборите по роботика на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин, взели участие в  състезанието   "Роботика за България" София.   29 ученици от 8 до 11 клас с четирима ръководители показаха  своите знания и умения по работа в екип, разработка на проект, конструиране на робот и програмиране, казва Десислава Цокова,..

публикувано на 16.06.24 в 13:30

Враца се готви за Националия фолклорен събор „Леденика"

За седма поредна година Враца ще събере хиляди любители на българските традиции на Националия фолклорен събор „Леденика". Събитието, чиито организатор е общинската управа.  Тази година съборът ще е от 28 до 30 юни във Врачанския балкан. Организаторите са подготвили богата програма, изпъстрена от интересни и атрактивни събития. Началото ще бъде..

публикувано на 16.06.24 в 13:00

Нова еко пътека в Ослен Криводол

В село Ослен Криводол направиха нова  еко пътека.   Група от 25 доброволци от Прокредит банк, съвместно с доброволци от селото поставиха маркировка и указателни табели, събраха над 20 чувала с пластмасови отпадъци и се насладиха на чистия въздух и прекрасната природа. Идеята се ражда преди 4 години по време на ковид пандемията, а днес харесвайки..

публикувано на 16.06.24 в 12:15

Среща на туристи ветерани се проведе във Видин

85 туристи ветерани от 16 града в страната посетиха Видин и историческите забележителности в нашия град. Те посетиха и солните мини край Крайова.  Гостите идват  по покана на видинските туристи ветерани от Съюза на туристите ветерани клуб "Бдин" с председател  Веселин Габерски. Останаха впечатлени от природния феномен край Крайова и споделиха:..

публикувано на 16.06.24 в 11:10

Пореден триумф за мездренската художествена гимнастика

Със златни медали бяха отличени малките гимнастички от клуба по художествена гимнастика "Анелия" град  Мездра.   И четирите отбора на клуба спечелиха златни медали в своите категории на провелото се Държавно първенство по масов спорт, зона Север в град Шумен.  Момичетата на треньорките Лилия Николова, Цветелина Цинцарска и Калина Илиева..

публикувано на 16.06.24 в 10:45

Моторист загина при тежка катастрофа

Моторист загина при тежка катастрофа в козлодуйското село Гложене. По данни на полицията пътният инцидент е станал около 13.30 часа в събота. При сблъсък между лек автомобил, управляван от мъж от Козлодуй и мотоциклет с водач местен жител, пострадал 44-годишният мотоциклетист. Нараняванията му били несъвместими с живота и той починал в линейката на..

публикувано на 16.06.24 в 10:20

Поредна лекция по аюрведа във Видин

Лекция на  тема " Здравето и болестите в аюрведа" с лектор Изабел Мандаке ще се проведе във Видин в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм".   Лекторката е работила е като ръководител на аюрведична клиника в Нова Зеландия,  казва Светла Димитрова, организатор на събитието: "Изабел Мандаке е аюрведа терапевт, йога терапевт,..

публикувано на 16.06.24 в 10:05