Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински ученици получиха сертификати за предприемачество

Ученици от СОУ "П. Р. Славйков" във Видин получиха сертификати за участието си в инициативата "Знаем, можем, успяваме". Мероприятието е част от Седмицата на предприемачеството. Сертификатите бяха връчени от директора на учебното заведение Катя Трифонова.

"Всички знаете, че упорито се борим със замърсителите в нашата природа, а най- големите са найлоновите торбички, които се намират навсякъде около нас. Наши ученици от първи, трети и пети клас решиха да направят фирма, в която да изработват екологични торбички, които да не са за еднократна употреба и да могат да се използват всеки ден от всеки член на семейството"- обясни Катя Трифонова.

Учениците бяха щастливи да получат първите си сертификати. Дейността си  по изработване на торбичките определиха като приятна и не много трудна. А за успешните бизнес начинания са нужни усилия- убедени са бъдещите предприемачи.

"Когато работим в екип и с голямо желание, знаейки към какво са насочени нашите усилия, работата е много приятна и изключително ползотворна. Децата са удовлетворени, заредени с положителни емоции и познания"- казва Маринела Иванова- класен ръководител на първи клас и ръководител на клуб.

"Торбичките са изработени от плат, който е алтернатива на найлоновите торбички, за да не замърсяваме околната среда. След продажбата им със събраната сума ще закупим контейнери за разделно събиране на отпадъци, за да продължим еко инициативите в училище"- допълва класният ръководител на V клас Надя Петкова.

"Искам да благодаря на всички участници в нашата малка фирма, която осъществи една своя идея. А на вас, мили деца, искам да кажа: Не преставайте да се стремите да осъществявате мечтите си. Само онзи човек, който иска да постигне своите мечти, може да се реализира добре в живота. Очакваме ви тук, след години, като успели бизнесмени"-  отправи своите пожелания директорът Катя Трифонова.

СОУ "П. Р. Славейков" е пилотно училище по предприемачество и бизнес към организацията "Джуниър Ачийвмънт". Обучението стартира като СИП от първи клас. Утре инициативите за отбелязване на Седмицата на предприемачеството в училището продължават с официалното връчване на английските сертификати по бизнес и финанси на учениците от Випуск` 2013.

По публикацията работи: Пенка Милушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За поредна година Типченица е домакин на фолклорен фестивал

От село Типченица отправиха официална покана към приятелите и любителите на българския фолклор да вземат участие в шестнадесетото издание на Фолклорен фестивал "Типченица пее" 2024, който ще се проведе на 07.09.2024 г. на открита сцена в село Типченица. Организатори на фестивала са Кметство село Типченица и Народно читалище "Съзнание-1899"...

публикувано на 04.08.24 в 14:16
ОДМВР-Враца

Молдовец с постоянен адрес във Видин отива зад решетките

Изпратиха в затвора гастрольор от Молдова, специализиран в домови кражби, съобщиха от полицията във Враца.  Властите влезли в дирите му, след като на 25 юли бил подаден сигнал за проникване и отнемане на известна парична сума от търговски обект в града под Околчица.  По образуваното досъдебно производство ченгетата стигнали до криминално проявен..

публикувано на 04.08.24 в 14:13

Калин Стоянов: МВР не насочва през частните ТИР паркинги

Министерството на вътрешните работи не е съгласувало задължително преминаване на тежкотоварни превозни средства през буферния паркинг непосредствено пред Дунав мост Видин – Калафат.  МВР не насочва никой през частните ТИР паркинги, обясни министър Калин Стоянов в отговор на въпрос от народния представител от Видин Любен Иванов. "Светофарът е..

публикувано на 04.08.24 в 07:47

Младежка организация с първа инициатива в Мездра

Новото местно сдружение БУМ – "Будни Устремени Мездренчани" организира първата си инициатива.  Младите хора канят всички свои съграждани "Да почистим заедно парка в Мездра".  Еко инициативата  е от 9.30 часа днес. Акцията е подкрепена от Община Мездра и Общинско предприятие "Чистота". Ще бъдат подсигурени необходимите материали и инструменти за..

обновено на 04.08.24 в 07:21

За поредна година в Стакевци отбелязаха Празника на гората

С празничен водосвет отслужен от Негово Високоблагоговейство отец Рафаил - Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, жители и гости на село Стакевци се събраха, за да отпразнуват заедно Празника на гората и Стакевския балкан. Съборът води началото си още от 1989 година, а през последните три години той се провежда в самото село. На..

публикувано на 04.08.24 в 07:17

Старческият дом в Хайредин ще бъде реновиран

Община Хайредин обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за ремонт на Дома за стари хора в селото. За целта са отпуснати близо 4 милиона лева, става ясно от съобщение на местната управа.  Площта на имота е 52 143 кв. м. и в него е разположена сградата на социалното заведение. Тя е въведена в експлоатация през 1957 г. и е публична общинска..

публикувано на 04.08.24 в 07:12

АПИ: Напредват строителните дейности на трасето "Ботевград-Мездра"

Напредва изпълнението на строително-монтажните дейности, които се извършват на трасето "Ботевград-Мездра", съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура"(АПИ). В подлеза на п. в. "Мездра" /при км 161+665/ се демонтира железният път и траверсите от трасето на жп линията Мездра – Руска Бела, а контактната мрежа е изцяло премахната. Дейностите по..

публикувано на 03.08.24 в 16:00