Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Враца набират помощи за 30 деца с инициативата "Осиновете врачанско семейство"

От днес до 15 декември всеки във Враца може да се присъедини към инициативата "Осиновете врачанско семейство", предаде сътрудникът на РАДИО ВИДИН Жоро Александров. Кампанията се реализира за 11-и път от Дома на науката и техниката, читалище "Развитие", Майчин център "Българка", сдружение "МОСТ", Клуб "Приятели на Врачански балкан", франкофоните в града под Околчица, сдружение "Бъдеще за ромски инициативи", образователния инспектора на Министерството на образованието и науката, общинска и областна управи, Дневен център за деца и възрастни с увреждания "Зорница", началните училища "Св. Софроний Врачански" и "Иванчо Младенов", средното школо "Никола Войводов", както и детска градина "Българче". Именно най-малките малчугани сложиха първия акцент в програмата по откриването на кампанията.

Тази година се набират средства и помощи за 30 деца на възраст между 2 и 7 години. 10 от тези нуждаещи се от помощта на всеки благодетел малчугани са със специални образователни потребности. Мечтаният коледен подарък за двегодишно момиченце от Враца ще бъде осигурен от кмета на града Николай Иванов. Момиченцето, на което кметът пожела да стане символичен осиновител за Коледа, бе сред 30-те деца от социално слаби семейства, които са включени в тазгодишната кампания. "Осиновители" станаха също зам.-кметовете Красимир Богданов и Красимира Георгиева.

© Снимка: Жоро Александров

До 15 декември дарения ще се събират в три пункта във Враца, които се намират във фоайето на читалище "Развитие", Дома на науката и техниката и Природозащитен център "Натура", който се намира на Червения площад в града под Околчица. Всеки може да получи и повече информация на телефони във Враца с номера 626476 и 620312.

Организаторите на инициативата "Осиновете врачанско семейство" благодариха предварително на всички благородни хора, които имат желание да се включат в кампанията.

През 2002 година Домът на науката и техниката във Враца по идея на американски доброволец от Корпуса на мира става инициатор на благотворителна кампания за бедни врачански семейства, разказва кореспондентът на БНР във Враца Ива Антонова. През годините дарителската кампания се очертава като все по-успешна и вече има особено място в благотворителния календар за Коледа. Във времето като традиция се налага и началната дата на кампанията, избрана неслучайно- големият християнски празник Въведение Богородично- Денят на християнското семейство.

"На този хубав ден при нас стартира за 11 път, 11 месец в 11 часа нашата благотворителна кампания "Осиновете врачанско семейство", каза председателят на Дома на науката и техниката Евелина Васкова:

Осиновяването е символично, като идеята е да бъдат осигурени нуждите на деца от бедни семейства. Потребното за тях е съгласувано със социалните служби и е написано на картончета, с които ще бъде украсена голямата елха във врачанското читалище. Интересът към кампанията е голям, споделя Евелина Васкова и допълва:

"Врачанските семейства се осиновяват за половин до един час, което говори, че хората стават по-добри, по-доброжелателни, по-добродетелни особено към семействата в неравностойно положение. Ще осиновяваме семейства с деца на възраст от 2 до 7 години, основно взимаме дрешки, учебни помагала, играчки и лакомства. Това се прави в партньорство с неправителствени организации, Общината, Областна администрация, държавни институции. Сериозни партньори са всички гимназии и училища във Враца, но при тях вече се налага друга кампания- "от дете на дете".
По публикацията работи: Екип на РАДИО ВИДИН

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 10 юли 2024 година

Приключи процедурата за промяна на предназначението на имота, където беше недовършеният строеж на закрит плувен басейн във Видин. Това стана ясно на обществено обсъждане за терена, което се проведе във Видин. Достъпът до  здравеопазване  в област Враца се е подобрил и е два пъти по-голям от останалите две области в Северозападна България...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Деца от Мездра научиха повече за семейството на Иван Вазов

Поредното занимание за деца в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" се проведе в мездренската културна институция. Темите на проявата "Какво знам за България" бяха  190 години от рождението на Съба Вазова и 174 години от рождението на Иван Вазов . Библиотекарите показаха архивни снимки и разказаха за живота и дейността на Съба..

публикувано на 10.07.24 в 16:49
Парк

Врачанският театър закрива сезона с постановки на открито и свободен вход

Драматично-куклен театър - Враца ще закрие настоящия театрален сезон на 11 юли (четвъртък) 2024 г. с постановки на откритата сцената в парк "Дъбника" в града, съобщават от културния институт. Патрон на събитието е кметът на община Враца Калин Каменов.  Сутринта от 10.30 ч. най-малките театрални любители ще могат да се насладят на вълшебната..

публикувано на 10.07.24 в 16:25

Община Берковица стана собственик на терен за ръгби

Община Берковица стана собственик на имот, на който е изграден терен за ръгби. За стадиона от бюджета бяха платени 120 000 лева. Община Берковица се договори със собствениците на частен терен на градския стадион "Мрамор" с цел закупуване. На имота се намира игрището за ръгби. Общинският съвет гласува единодушно "за" закупуването му. Така..

публикувано на 10.07.24 в 15:40

Предлагат изграждането на магазин и пазар на мястото на закрития басейн във Видин

Приключи процедурата за промяна на предназначението на имота, където беше недовършеният строеж на закрит плувен басейн във Видин. Това стана ясно на обществено обсъждане за терена, което се проведе във Видин.  С проекта за Общ устройствен план се предвижда промяната на устройствената зона „Транспорт и комуникации“  и „Жилищна зона с преобладаващи..

публикувано на 10.07.24 в 15:17

Инспектори глобяват нарушители във Враца

За последните няколко седмици от звено “Инспекторат” съставиха близо 40 акта за нарушаване на местните наредби, съобщават от Община Враца . Основните санкции са за замърсяване на обществени пространства - паркове и детски площадки. Всички санкционирани своевременно са почистили замърсените площи, посочват от местната управа. Обект на..

публикувано на 10.07.24 в 14:00

Симфониета Видин ще изнесе концерт в Монтана

Класическа музика ще звучи на сцената в Монтана днес, 10 юли. Симфониета Видин ще изнесе концерт от 18:00 часа в Голямата зала на Общинския младежки дом в града. Програмата включва  Увертюра към операта „La Fiera di Venezia“ и Венецианска симфония от Антонио Салиери и Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“ и Симфония № 41 в до мажор „Юпитер“ от..

публикувано на 10.07.24 в 11:33