Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граничен пункт при Салаш-Ново корито и контактен център във Видин ще бъдат отворени през 2014 година

Откриването на Граничен контролно-пропускателен пункт при Салаш-Ново корито и на Тристранен център за полицейско сътрудничество във Видин обсъдиха днес заместник-министърът на вътрешните работи Пламен Ангелов, областният управител Кръстьо Спасов и сръбска делегация, водена от Ивица Тончев, специален съветник на министър-председателя на Република Сърбия.

© Снимка: Областна администрация Видин

"Работата за откриването на пункта от сръбска страна е свършена на 80%. Имаме готовност в началото на следващата година да асфалтираме и оставащите около 200 метра до пункта. Днес се договорихме да създадем комисия, която ще се състои от по 5 човека от всяка страна и ще работи съвместно на по-ниско ниво. Надявам се в средата на следващата година да бъде отворен този граничен пункт, който ще допринесе за икономическото развитие на двата съседни региона, които са най-бедните в България и Сърбия", каза след срещата Ивица Тончев. От българска страна трябва да бъде изграден около 5 км път, за което Министерски съвет отпусна 2 милиона лева.

© Снимка: Областна администрация Видин

"Задачата от българска страна е по-сериозна, защото трябва да изградим 5 км път и да отчуждим земеделски земи, но са предприети всички мерки в тази посока: уточнени са всички имоти, техните собственици, Агенция "Пътна инфраструктура" вече провежда реални действия за отчуждаването. Очаквам изграждането на пътя да започне през ранната пролет на 2014 година", обясни областният управител Кръстьо Спасов. Преди да бъде открит граничният пункт, във Видин ще заработи Тристранен център за полицейско сътрудничество.

"Днес преди обяд в Гранична полиция обсъдихме инициативата за изграждане на Трастранния контактен център, в който да работят както представители на Гранична и Национална полиция, така и на Митниците на трите страни- България, Сърбия и Румъния. Центърът е готов- разположен е в района на Ферибот-Видин. Уточнихме основните цели и задачи, които са основно обмяна на информация и противодействие на различните заплахи за сигурността", обяви заместник-министърът на вътрешните работи Пламен Ангелов.

По публикацията работи: Цветомир Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Във Видин раздават безплатна вода заради горещините.

Снимката на 11 юли 2024 година

Горещините са сериозна предпоставка за здравословни проблеми, най-вече при възрастните хора. Това каза д-р Любомир Виденов, завеждащ Филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той допълни, че високата температура може да доведе до припадък или топлинен удар, които не са изключение през последните дни.  За цялата страна е в сила жълт код за..

публикувано на 11.07.24 в 18:05

Читалището в село Ослен Криводол търси архивни снимки

Народно читалище „Развитие 2022” в мездренското село Ослен Криводол  започва акция за събиране на стари снимки с ученици от училището, духовата музика на селото, дамския хор и от други културни мероприятия, организирани в населеното място през 50-те и 60-те години на миналия век. Архивните материали са необходими за създаване на изложба и..

публикувано на 11.07.24 в 16:16

Монтана отбелязва годишнина от рождението на културен деец

Деветдесет години от рождението на културния деец от Монтана Павел Илиев отбелязват днес. Документалната изложба ще бъде открита в 17:00 часа в Държавен архив. Павел Илиев е роден на 13 юли 1934 г. в град Фердинанд, днешна Монтана. Още в началото на професионалната си кариера се свързва с културните прояви в града, разказа Ангелина..

публикувано на 11.07.24 в 15:23

Почина Лора Владимирова - доайен на видинската журналистика

На 83-годишна възраст почина Лора Владимирова , емблематична фигура във видинската журналистика.  Лора Владимирова е работила като редактор в бившия вестник "Червено знаме" и повече от 15 години и до последно бе част от колектива на вестник "Видин". Носител е на годишната награда за журналистика на в-к "Видин" през 2000 година и първият и единствен..

публикувано на 11.07.24 в 15:21

"Библиотечно лято" започна в Кула

Образователната инициатива "Библиотечно лято" започна в Кула . Проявата е част от програмата за работа с деца и ученици по време на ваканцията на Народно читалище "Просвета-1882" в града. От културния институт са подготвили целодневна програма с полезни и забавни занимания за малките читатели, която включва четене на препоръчаната от..

публикувано на 11.07.24 в 14:58

Спешна помощ-Видин: Над 10 души са пострадали от горещините тези дни

Горещините са сериозна предпоставка за здравословни проблеми, най-вече при възрастните хора. Това каза д-р Любомир Виденов , завеждащ Филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той допълни, че високата температура може да доведе до припадък или топлинен удар, които не са изключение през последните дни: "Днес все още няма, но вчера е имало..

публикувано на 11.07.24 в 14:35

Бели извор е домакин на фестивала "Бели нощи"

Във врачанското село Бели извор днес, 11 юли, ще бъде открито предното издание на фолклорния фестивал „Бели нощи" .  Тазгодишното издание ще продължи до 13 юли.  Всички концерти ще са на откритата сцена пред кметството, което е основният организатор на проявата.  Веселбата ще започва от 20:00 часа. На 11 юли за доброто настроение ще се погрижи..

публикувано на 11.07.24 в 13:00