Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисия ще търси подходяща сграда за пенсионерски клуб в Дунавци

Кметът на Видин Герго Гергов и председателят на Общинския съвет Пламен Трифонов дадоха пресконференция във връзка с разпространената през последните дни в публичното пространство преиначена информация относно решения на местния парламент и действия от страна на общинската администрация, съобщиха от отдел "Връзки с обществеността".

"Целта на днешната среща, изискана от нас, е във връзка с това, че в нашия град започна да се реализира имплатиране на невярна информация или преднамерено поднесена информация с една или друга цел, може би да се настройват определени кръгове сред гражданството и да се създава дискомфорт. Целта на организацията  Община и Общински съвет е да работи за хората и когато се изнася информация, зад  тази информация да стоят документи, които категорично да сочат истината  и целесъобразността на всяко едно нещо, което се прави. Малко комична е създалата се ситуация, но  аз я оценям по достойнство, тъй като тя изразява мнение на наши съграждани и ние няма как да не се съобразим с мнението на нашити съграждани и в същото време няма как да не вземем отношение, за да кажем истината. Аз аплодирам вашия професионализъм, защото медиите са най- независимите и отговорните, защото те трябва да отразяват всяка една информация, която се подава, защото само и единствено по този начин ще се получи диалога, в който ще изкристализира истината. Аз съм убеден, че дори утре човек да забие две гъши пера в косата си и да плати 60-100 лева, би трябвало да бъде отразен и това е правилно. Така че аплодирам вашия професионализъм и се радвам, че се отвори диалог в тази посока"- обясни причината за пресконференцията кметът на Видин Герго Гергов.

Кметът Герго Гергов и председателят на Общинския съвет Пламен Трифонов коментираха изявление на кмета на град Дунавци Димчо Скорчев по предоставяне на помещения в сграда в двора на детската градина за пенсионерски клуб. Решението на Общинския съвет, срещу което се обявява кметът Дунавци, предвижда единствено разделянето на поземлен имот в града. Имотът е с площ 5200 кв. м включва  три отделни сгради. С решение на ОбС са обособени два отделни парцела.

"Идеята е в сградата, разположена в единия от тях- от 225 кв.м., да се приспособи Културен дом на пенсионера", обясни Герго Гергов. Той заяви, че се е срещнал с хората в Дунавци и е чул аргументите "за" и "против". В същото време има идея и за изграждане на Детски център. Гергов каза, че е назначил комисия, която да огледа и други обекти, подходящи и за двете цели.

Председателят на Общинския съвет Пламен Трифонов представи подписка от жители на Дунавци  в подкрепа на решението за създаване на Културен дом на пенсионера като заяви, че под нея стоят подписите на 460 души.

На пресконференцията бе поставен също въпросът с решенията на Общинския съвет, свързани с изработване на задание за изграждане на външен водопровод и кабелна линия от 20 kV на Завода за безотпадъчна преработка на автомобилни гуми в землището на с. Сланотрън.

"Решението да се построи такъв завод е от 2010 година", отбеляза Герго Гергов. Той коментира, че не може да пренебрегне реакциите  на хората и притесненията им, че това предприятие може да застраши околната среда от замърсяване. Кметът съобщи, че е провел среща с кметовете на селата Сланотрън и Кутово и с представители на Инициативния комитет, който е срещу изграждането на завода.

"Ще изградим план за действие, с който ще защитим интересите на хората"- каза Герго Гергов.

Той посъветва да се използват ресурсите на областната администрация, на Министерския съвет и съответните институции да извършат необходимите процедури и излязат със становище дали Заводът за преработка на гуми наистина представлява опасност за здравето на населението.

Председателят на общинския съвет Пламен Трифонов коментира две дела, образувани в Административния съд във Видин във връзка със заповеди на областния управител. Пламен Трифонов заяви, че в  съдебните актове се посочва, че решенията на Общинския съвет, касаещи изграждането на външен водопровод и кабелна линия за завода в с. Сланотрън, са взети в противоречие с материалния закон при допуснати съществени процесуални нарушения и несъответствие с целта на закона.

Видинският кмет съобщи още, че е инициирал и среща с жители на село Капитановци, внесли подписка относно спирките за междуселищните автобуси и е разяснил на хората какви са конкретните обстоятелства, свързани с транспортната схема и с превозвачите. За улеснение на хората билетите им от междуселищния автобус се използват като гаранция за безплатно пътуване по градските линии, при придвижване до автогарата, каза Герго Гергов. Ще се търсят и други решения, за да няма проблем с прибирането на учениците, които са втора смяна на училище.

Герго Гергов каза още, че в момента се организират срещи с жителите на Новоселци и предстои най-късно до края на януари да бъде изготвен новият подробен устройствен план за населеното място. Той уточни, че за общинската земя ще бъде предложена подходяща цена и очаква да има справедливост в преговорите между собственици и наематели.

Чуйте пълния запис на брифинга в прикачения файл.

По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Белоградчишки скали

Снимката на 29 август 2024 година

Северозападът  има какво да покаже, а комбинацията от добре изградена мрежа от къщи за гости, местни ферми и и винарски изби привлича туристите, казва Елеонора Йосифова, председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм.  Преоткриват го и велосипедисти, а отделно от това, има богат календар от събития, които представят фолклора и културата на..

публикувано на 29.08.24 в 18:05
Златко Живков, кмет на община Монтана

Осигурен е превоз за ученици от монтански квартал

И през тази година Община Монтана ще осигури ежедневен превоз на 241 ученици от кв. „Кошарник“ до шест приемни училища в града, съобщи кметът Златко Живков. Дейността е част от проект, финансиран по Националната  програма на Министерството на образованието и науката „Подпомагане на общините за образователна десегрегация“. Договорът е подписан с..

публикувано на 29.08.24 в 14:47

Двете училища в Белоградчик стават средищни

Общинският съвет в  Белоградчик проведе редовно заседание. Съветниците приеха решение относно включване на НУ „Васил Левски” в Списъка на средищните детски градини и училища за учебната 2024/2025 г. През идващата учебна година в началното училище ще се обучават 10 ученици в задължителна училищна възраст от населени места, в които няма училища...

публикувано на 29.08.24 в 14:29

Детска кухня ще помага на бедни семейства в Мездра

След подписано партньорско споразумение с Агенцията за социално подпомагане (АСП), от началото на месец септември Община Мездра ще започне изпълнението на дейностите по проект „Детска кухня“ , финансиран по Програма за храни и основно материално подпомагане 2021-2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд+, съобщават от местната управа...

публикувано на 29.08.24 в 12:02

Видинският драматичен театър открива новия творчески сезон

С репетиции на нова пиеса Общински драматичен театър „Владимир Трандафилов“ ще открие новия творчески сезон, съобщават от културната институция във Видин . Първата репетиция „на маса“ ще бъде в неделя, 1 септември, тя ще даде старт на новия творчески сезон - 2024/2025 г. Заглавието, което видинският театър ще подготви за публиката е „Бог високо“..

публикувано на 29.08.24 в 12:00

Тече ремонт на тротоари в община Ружинци

Тротоари в село Ружинци са основно ремонтирани, информира Александър Александров , кмет на общината: "Извършихме основен ремонт на тротоарите на улица "Георги Димитров". Това са два участъка, на които през годините се случваха много аварии заради ВиК инсталацията. След като вече подменихме водопровода, няма да има такива. Вследствие на тези аварии..

публикувано на 29.08.24 в 11:30

Още едно село в Монтанско е на воден режим

Още едно населено място в община Чипровци минава от днес на воден режим . Към момента в 12 села на територията на област Монтана има нарушено водоподаване заради сушата. Железна е четвъртото село в община Чипровци, което е засегнато от липсата на вода. Чешмите остават сухи от 17:00 до 07:00 часа сутринта. За общинския център ще се..

публикувано на 29.08.24 в 09:55