Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 66 километра от "Южен поток" са на територията на област Видин

През 19 населени места в шест общини ще премине трасето на газопровода "Южен поток" на територията на област Видин. Дължината на съоръжението в областта ще е 65,8 километра, съобщи областният управител Кръстьо Спасов. Трасето ще преминава през държавни, общински и частни имоти, разположени върху ниви, полски пътища, канали и гори.


© Снимка: Областна администрация Видин

"Общият брой на засегнатите имоти от наземни съоръжения е 13. Имотите, разположени върху наземните съоръжения- компресорни станции, приемен терминал, се изкупуват след договореност със собствениците по пазарни цени. За имотите, засегнати от линейната част, т.е. по трасето на газопровода, които са стотици на брой, се учредява сервитутно право, съгласно член 20 от Закона за устройство на територията. Сервитутното право се учредява след като се одобри подробният устройствен план и се плати обезщетение на собствениците. Обезщетението се определя от специални комисии към общините въз основа на оценка от регистрирани независими оценители"- съобщи областният управител на Видин Кръстьо Спасов.


Тръбопроводът ще е на около два метра и половина под земята и няма да окаже вредно въздействие върху земите и почвите на територията на областта. Земите ще бъдат рекултивирани.

Официален старт на строителството на газопровода в България беше даден на 31 октомври. Предстои провеждането на конкурс за работно проектиране, доставка на оборудване, строително-монтажни дейности, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на газопровода, уточни областният управител. Той коментира още, че проектът за изграждане на газопреносната система "Южен поток" е най-мащабният от 30 години насам енергиен проект с приоритетно европейско и национално значение.

Очакванията са в края на 2015 година България да получи първите количества природен газ, а през 2018 година системата да заработи с пълен капацитет.
По публикацията работи: Анжела Каменова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 юли 2024 година

До събота продължава фестивалът Дунавски вълни в парк "Владикина Бахча". Днес децата се радваха на улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение.  Спонтанен протест срещу тежкотоварния трафик през "Петрохан" затвори за час тази сутрин старопланинския проход.                     От днес,  25 юли, с един час се увеличава..

публикувано на 25.07.24 в 18:10

Патриарх Даниил ще уважи празника на Вършец

За първи път в историята на курортния град български патриарх ще присъства на официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана".  На 2 август Негово Светейшество Патриарх Даниил ще бъде посрещнат в града при храм "Свети Георги Победоносец" от 18:00 часа. Всички граждани, ще могат да получат благословията на патриарха.  В..

публикувано на 25.07.24 в 16:45

Сладка изненада за посетителите на крепостта Баба Вида

С локумчета, обозначени с бранда на Регионален исторически музей Видин, посрещат от днес посетителите на крепостта "Баба Вида". За инициативата съобщи директорът на музея Христина Кирилова:   "Решихме да зарадваме хората, които посещават средновековната крепост- един от най-посещаваните ни обекти ... " Върху опаковката на захарните изделия са..

публикувано на 25.07.24 в 16:38

Осъвремениха част от реквизита на Музеен комплекс - Берковица

Завършиха дейностите по осъвременяване на част от музейния реквизит в постоянните експозиции на  Музеен комплекс - Берковица. Това съобщи директорът на комплекса Станислава Витанова и посочи някои от изпълнените дейности. "Става въпрос за три от нашите обекти - това са къща музей "Иван Вазов", Градска художествена галерия и Етнографския..

публикувано на 25.07.24 в 16:38

Училище за бъдещи родители ще се проведе във видинската болница

Училище за бъдещи родители ще се проведе тази събота в МБАЛ "Света Петка" във Видин. Инициативата е на д-р Сияна Йотова, която отскоро е част от екипа на Акушеро-гинекологичното отделение.  "Лекар специализант съм в момента към болница "Шейново" в София, втора година. Към видинското отделение по акушерство и гинекология се присъединих есента..

публикувано на 25.07.24 в 16:15

Наказаха с глоба баща за побой над детето си в Гложене

С наложено наказание глоба в размер на 500 лева приключи делото на Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение – Козлодуй, срещу родител, обвинен за извършено от него в условията на домашно насилие престъпление.  На 16.01.2024 г. в дома си в село Гложене мъжът е нанесъл удари с ръце, дървен прът и пластмасова тръба в областта на главата и..

публикувано на 25.07.24 в 15:56

Курсисти освежават пазара в Кула

20 безработни лица от община Кула ще получат професионална квалификация по проект "Хоризонти 9" от Националния план за действие по заетостта през 2024 година. Това съобщиха от общинската администрация. Обучението стартира на 24 юни и ще продължи до 15 август, след което  успешно завършилите ще получат свидетелство за професионална квалификация по..

публикувано на 25.07.24 в 14:02