Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин отбелязва 125-та годишнина от кончината на Екзарх Антим I

125-ата годишнина от кончината на Екзарх Антим I- първи български екзарх и председател на Учредителното народно събрание ще бъде отбелязана днес и утре във Видин. Честването на годишнината е под почетния патронаж на председателя на Народното събрание Михаил Миков. То е част от инициативите, с които през 2014 г. ще бъде отбелязана 135-та годишнина от Учредителното народно събрание и приемането на Търновската конституция. 

Председателят на парламента Михаил Миков ще се срещне с членове на клуб "Млад парламентарист" към ПМГ "Екзарх Антим I"– Видин днес от 16:00 часа. В 17:30 часа във фоайето на Видинската филхармония ще бъде открита изложбата "Вяра и държавност", която бе представена на 28 ноември в сградата на Народното събрание. Тържествен концерт на Видинската филхармония със специалното участие на звезди от Софийската опера и балет ще се състои от 18 часа. Гост-солисти на престижното събитие ще бъдат Атанас Младенов, Цвета Сарамбелиева, Петър Бучков, Радостина Николаева и Даниел Дамянов. В края на концерта ще се състои и церемония по удостояване с почетни плакети на Народното сбърния на видни общественици от Видин с принос към популяризиране на делото на Екзарх Антим I.

Преди началото на концерта във Видинската филхармония ще бъде и премиерата на документалния филм за живота и делото на Екзарх Антим І. Лентата разказва за връзките му с български революционери, сред които и Христо Ботев. Филмът е подготвен от сдружение "Българска слава" по инициатива на Народното събрание. Документалният разказ е базиран на богат архивен материал, инсценизации и интервюта с известни български историци, както и с млади духовници от Видинската митрополия. Кадрите пренасят публиката в Лозенград, Света гора, Цариград и Видин.

Акцент във филма е служението на Екзарх Антим І като духовен глава на Българската православна църква и делото му като председател на Учредителното и Първото Велико народно събрание. Отделено е внимание и на щедрото му дарителство като Видински митрополит. Документалният филм разкрива слабо познати моменти от служението на Екзарх Антим І и представя неизвестни досега факти за срещите му с български революционери, съпричастността му към националноосвободителното движение и достойното му поведение по време на Сръбско-българската война от 1885 г., когато отказва да напусне обсадения от сръбските войски Видин. Заснети са дипломата на бъдещия екзарх от престижното богословско училище на Цариградската патриаршия на о-в Халки, завещанието му и много други документи и фотоси, свързани с неговия живот и дело.

Честванията продължават и на 1 декември, когато Видинският митрополит Дометиан ще отслужи заупокойна света литургия от 9 часа в катедралния храм "Свети Димитър" във Видин. Литийното шествие от храма до мавзолея-гробница на Антим І, което ще потегли в 10:30 ч., ще бъде водено от Гвардейски представителен духов оркестър и ученици с училищните знамена на учебните заведения в града. Пред мавзолея-гробница ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя. В 12 часа на площад "Бдинци" Националната гвардейска част ще представи тържествената церемония-спектакъл "Искри", на която ще бъдат демонстрирани нестандартни строеви хватки, движения с и без оръжие.

В тържествените прояви по повод годишнината и през двата дни ще участват председателят на парламента Михаил Миков и народни представители. Сред почетните гости ще бъдат министърът на културата Петър Стоянович, директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов, народни представители от групата за приятелство с България в сръбския парламент и кметове на съседни общини от Румъния.

Честването на 135 години от делото на търновските първостроители е по инициатива на председателя на Народното събрание. За целта бе учреден инициативен комитет, в който влизат сегашни и бивши парламентаристи, представители на Светия синод на Българската православна църква, на институции и граждански организации. Сред планираните инициативи са още организиране на ученически конкурс за есе на тема "Антим І- хранител на вярата и строител на държавността". Начинанието е партньорски проект на Народното събрание и Министерството на образованието и науката. Инициативите през 2014 г. предвиждат да бъде валидирано пощенско-филателно издание от четири марки, блок с една марка и печат на тема "135 години български парламентаризъм". Научни сесии, издаването на нов почетен знак на парламента, посветен на строителите на съвременна България и тържествено заседание на Народното събрание по повод приемането на Търновската конституция са сред инициативите, които ще бъдат осъществени през следващата година.

По повод годишнината от кончинатана Екзарх Антим I с подкрепата на Народното събрание ще бъде издаден и богато-илюстрован юбилеен алманах "Екзарх Антим І в зората на парламентаризма в България".
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 17 юли 2024 година

Високи добиви от  пшеница и ечемик  получиха земеделците в област Монтана.  В сравнение с миналата година средният добив е повече с над 120 кг на декар. Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца.  Температури до 40 градуса се очакват утре за..

публикувано на 17.07.24 в 18:05

Деца от Мездра подготвят рецитал за Левски

Деца, които участват в инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра, подготвят с помощта на библиотекарите рецитал по стихове за Васил Левски. Те ще го представят утре, 18 юли, от 10.00 часа пред бюст-паметника на Апостола на поклонение по случай 187 години от рождението му, организирано от Община Мездра и градското читалище. Децата..

публикувано на 17.07.24 в 16:52

Пожар гори край Брегово, овладян е

Пожар е възникнал  на старото сметище  край град Брегово . Пожарникари гасят огнената стихия, няма опасност за хората, информира  главен инспектор  Димчо Горанов , началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В Брегово е възникнал пожар в близост до първите къщи до водната кула, горят сухи треви и..

публикувано на 17.07.24 в 16:41
Комисар Мартин Марков

Отдел „Охранителна полиция“ във Видин е с нов началник

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 16 юли 2024 г. Мартин Марков е временно преназначен на длъжността началник на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин, съобщават от дирекцията. Комисар Марков е роден на 7 юли 1979 г. в гр. Видин. Завършил е Академията на МВР. Професионалната му кариера във вътрешното министерство..

публикувано на 17.07.24 в 14:30

"Празник на село" ще се състои в Ягодово

За четвърта поред година през последната седмица на юли се организира празник на био храни и напитки и на добрата музика в монтанското село Ягодово .  Домакин е козеферма "Каряна". „Изгреви и залези, пълни луни и звучни птички... с други думи спокойствие и красота по цял ден. И понеже все така ни се иска да споделяме това безвремие с вас Ви..

публикувано на 17.07.24 в 14:15

Над 900 са заявленията за енергийни помощи в общините Кула, Бойница и Грамада

Общо 933 заявления за отпускане на целева помощ за отопление са приети до сега в Дирекция "Социално подпомагане" от общините Кула , Бойница и Грамада   за отоплителен сезон 2024/2025 г. В община Кула са подадени 544 заявки, в община Бойница са 143, а в община Грамада - 246. В сравнение с миналата година към днешна дата молбите са със..

публикувано на 17.07.24 в 14:00

Акция за премахване на изоставени коли започва в Монтана

Започват проверки за излезли от употреба моторни превозни средства , изоставени на тротоари, тревни площи и места, които са общинска собственост, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. На собствениците ще бъдат съставени констативни протоколи за техническото състояние на автомобилите и дадени предписания със срок за доброволно премахване. Той е..

публикувано на 17.07.24 в 13:56