Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Видин отбелязва 125-та годишнина от кончината на Екзарх Антим I

125-ата годишнина от кончината на Екзарх Антим I- първи български екзарх и председател на Учредителното народно събрание ще бъде отбелязана днес и утре във Видин. Честването на годишнината е под почетния патронаж на председателя на Народното събрание Михаил Миков. То е част от инициативите, с които през 2014 г. ще бъде отбелязана 135-та годишнина от Учредителното народно събрание и приемането на Търновската конституция. 

Председателят на парламента Михаил Миков ще се срещне с членове на клуб "Млад парламентарист" към ПМГ "Екзарх Антим I"– Видин днес от 16:00 часа. В 17:30 часа във фоайето на Видинската филхармония ще бъде открита изложбата "Вяра и държавност", която бе представена на 28 ноември в сградата на Народното събрание. Тържествен концерт на Видинската филхармония със специалното участие на звезди от Софийската опера и балет ще се състои от 18 часа. Гост-солисти на престижното събитие ще бъдат Атанас Младенов, Цвета Сарамбелиева, Петър Бучков, Радостина Николаева и Даниел Дамянов. В края на концерта ще се състои и церемония по удостояване с почетни плакети на Народното сбърния на видни общественици от Видин с принос към популяризиране на делото на Екзарх Антим I.

Преди началото на концерта във Видинската филхармония ще бъде и премиерата на документалния филм за живота и делото на Екзарх Антим І. Лентата разказва за връзките му с български революционери, сред които и Христо Ботев. Филмът е подготвен от сдружение "Българска слава" по инициатива на Народното събрание. Документалният разказ е базиран на богат архивен материал, инсценизации и интервюта с известни български историци, както и с млади духовници от Видинската митрополия. Кадрите пренасят публиката в Лозенград, Света гора, Цариград и Видин.

Акцент във филма е служението на Екзарх Антим І като духовен глава на Българската православна църква и делото му като председател на Учредителното и Първото Велико народно събрание. Отделено е внимание и на щедрото му дарителство като Видински митрополит. Документалният филм разкрива слабо познати моменти от служението на Екзарх Антим І и представя неизвестни досега факти за срещите му с български революционери, съпричастността му към националноосвободителното движение и достойното му поведение по време на Сръбско-българската война от 1885 г., когато отказва да напусне обсадения от сръбските войски Видин. Заснети са дипломата на бъдещия екзарх от престижното богословско училище на Цариградската патриаршия на о-в Халки, завещанието му и много други документи и фотоси, свързани с неговия живот и дело.

Честванията продължават и на 1 декември, когато Видинският митрополит Дометиан ще отслужи заупокойна света литургия от 9 часа в катедралния храм "Свети Димитър" във Видин. Литийното шествие от храма до мавзолея-гробница на Антим І, което ще потегли в 10:30 ч., ще бъде водено от Гвардейски представителен духов оркестър и ученици с училищните знамена на учебните заведения в града. Пред мавзолея-гробница ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя. В 12 часа на площад "Бдинци" Националната гвардейска част ще представи тържествената церемония-спектакъл "Искри", на която ще бъдат демонстрирани нестандартни строеви хватки, движения с и без оръжие.

В тържествените прояви по повод годишнината и през двата дни ще участват председателят на парламента Михаил Миков и народни представители. Сред почетните гости ще бъдат министърът на културата Петър Стоянович, директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов, народни представители от групата за приятелство с България в сръбския парламент и кметове на съседни общини от Румъния.

Честването на 135 години от делото на търновските първостроители е по инициатива на председателя на Народното събрание. За целта бе учреден инициативен комитет, в който влизат сегашни и бивши парламентаристи, представители на Светия синод на Българската православна църква, на институции и граждански организации. Сред планираните инициативи са още организиране на ученически конкурс за есе на тема "Антим І- хранител на вярата и строител на държавността". Начинанието е партньорски проект на Народното събрание и Министерството на образованието и науката. Инициативите през 2014 г. предвиждат да бъде валидирано пощенско-филателно издание от четири марки, блок с една марка и печат на тема "135 години български парламентаризъм". Научни сесии, издаването на нов почетен знак на парламента, посветен на строителите на съвременна България и тържествено заседание на Народното събрание по повод приемането на Търновската конституция са сред инициативите, които ще бъдат осъществени през следващата година.

По повод годишнината от кончинатана Екзарх Антим I с подкрепата на Народното събрание ще бъде издаден и богато-илюстрован юбилеен алманах "Екзарх Антим І в зората на парламентаризма в България".
Вижте още

Община Брегово се класира за втория етап на Национален конкурс

Община Брегово е сред избраните да продължат във втория етап на Националния конкурс "Нестле за Живей Активно!".  В инициативата през 2020 година участваха 22 общини. От тях в предварителния етап на конкурса бяха избрани 7-те най-активни. С какъв проект се е представила Община Брегово обясни секретарят й Росица Попърданова : "Проектът цели..

публикувано на 17.01.21 в 09:23

В Лом възразяват срещу изграждането на компостираща инсталация в града

Кметът на Община Лом Георги Гаврилов е направил възражение пред РИОСВ– Монтана срещу инвестиционното намерение на софийската фирма "Хелиас" за изграждане на "Инсталация за производство на индустриален компост" в Лом. Причината е намерението на фирмата да произвежда не по екологичните правила компост от животински екскременти, урина и тор,..

публикувано на 17.01.21 в 09:12
криводол

Нов автобус за учениците от община Криводол

Учениците от община Криводол ще се возят с нов автобус, след като от министерството на образованието и науката удовлетвориха частично молбата на кмета Христо Доков да предоставят едно возило. Тъй като автопаркът е в окаяно състояние, градоначалникът беше изпратил писмо до министър Красимир Вълчев с настояване за отпускането на поне две превозни..

публикувано на 17.01.21 в 08:48

Още 60 медици от болницата в Лом бяха ваксинирани

Продължава имунизацията на общопрактикуващи лекари, стоматолози, фелдшери, медицински сестри и други здравни работници и специалисти в МБАЛ "Св. Николай Чудотворец" в Лом. Още 60 медици  работещи на първа линия бяха ваксинирани, а втората доза от ваксината на " Pfizer-BioNTech" ще им бъде поставена в началото на месец февруари тази година ...

публикувано на 17.01.21 в 08:42

Днес е Антоновден

На 17 януари Православната църква почита паметта на Св. Антоний Велики . За живота на Светеца, разказа отец Илия Симеонов , служител на Видинска епархия: " Свети Антоний Велики е роден в Египет и се е подвизавал сред скалите в една египетска пустиня. Отшелник е и той е основател на монашеството, първият монах в света. Най- важното за този празник..

публикувано на 17.01.21 в 08:34

Три нови случая на заразени с COVID-19 в Северозапада

Няма нови случаи на заразени с COVID-19 пациенти  в област Монтана през последните 24 часа, сочат данните от Националния информационен портал. В област Враца има 2-ма новозаразени, а в област Видин- 1. 233 са новите случаи за страната, при направени общо 4 628 теста. 17 пациенти са починали през изминалото денонощие, а излекуваните са 296. Ваксинирани са..

публикувано на 17.01.21 в 08:19

Станция за самообслужване работи във видинската библиотека

Станция за самообслужване и електронна врата за защита на библиотечния фонд са монтирани в отдел "Заемна за възрастни" на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. С помощта на новите технологии нито една книга, която не е регистрирана за заемане, няма да може да може да бъде изнесена, обясни директорът Десислава Иванова:..

публикувано на 16.01.21 в 17:13