Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин отбелязва 125-та годишнина от кончината на Екзарх Антим I

125-ата годишнина от кончината на Екзарх Антим I- първи български екзарх и председател на Учредителното народно събрание ще бъде отбелязана днес и утре във Видин. Честването на годишнината е под почетния патронаж на председателя на Народното събрание Михаил Миков. То е част от инициативите, с които през 2014 г. ще бъде отбелязана 135-та годишнина от Учредителното народно събрание и приемането на Търновската конституция. 

Председателят на парламента Михаил Миков ще се срещне с членове на клуб "Млад парламентарист" към ПМГ "Екзарх Антим I"– Видин днес от 16:00 часа. В 17:30 часа във фоайето на Видинската филхармония ще бъде открита изложбата "Вяра и държавност", която бе представена на 28 ноември в сградата на Народното събрание. Тържествен концерт на Видинската филхармония със специалното участие на звезди от Софийската опера и балет ще се състои от 18 часа. Гост-солисти на престижното събитие ще бъдат Атанас Младенов, Цвета Сарамбелиева, Петър Бучков, Радостина Николаева и Даниел Дамянов. В края на концерта ще се състои и церемония по удостояване с почетни плакети на Народното сбърния на видни общественици от Видин с принос към популяризиране на делото на Екзарх Антим I.

Преди началото на концерта във Видинската филхармония ще бъде и премиерата на документалния филм за живота и делото на Екзарх Антим І. Лентата разказва за връзките му с български революционери, сред които и Христо Ботев. Филмът е подготвен от сдружение "Българска слава" по инициатива на Народното събрание. Документалният разказ е базиран на богат архивен материал, инсценизации и интервюта с известни български историци, както и с млади духовници от Видинската митрополия. Кадрите пренасят публиката в Лозенград, Света гора, Цариград и Видин.

Акцент във филма е служението на Екзарх Антим І като духовен глава на Българската православна църква и делото му като председател на Учредителното и Първото Велико народно събрание. Отделено е внимание и на щедрото му дарителство като Видински митрополит. Документалният филм разкрива слабо познати моменти от служението на Екзарх Антим І и представя неизвестни досега факти за срещите му с български революционери, съпричастността му към националноосвободителното движение и достойното му поведение по време на Сръбско-българската война от 1885 г., когато отказва да напусне обсадения от сръбските войски Видин. Заснети са дипломата на бъдещия екзарх от престижното богословско училище на Цариградската патриаршия на о-в Халки, завещанието му и много други документи и фотоси, свързани с неговия живот и дело.

Честванията продължават и на 1 декември, когато Видинският митрополит Дометиан ще отслужи заупокойна света литургия от 9 часа в катедралния храм "Свети Димитър" във Видин. Литийното шествие от храма до мавзолея-гробница на Антим І, което ще потегли в 10:30 ч., ще бъде водено от Гвардейски представителен духов оркестър и ученици с училищните знамена на учебните заведения в града. Пред мавзолея-гробница ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя. В 12 часа на площад "Бдинци" Националната гвардейска част ще представи тържествената церемония-спектакъл "Искри", на която ще бъдат демонстрирани нестандартни строеви хватки, движения с и без оръжие.

В тържествените прояви по повод годишнината и през двата дни ще участват председателят на парламента Михаил Миков и народни представители. Сред почетните гости ще бъдат министърът на културата Петър Стоянович, директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов, народни представители от групата за приятелство с България в сръбския парламент и кметове на съседни общини от Румъния.

Честването на 135 години от делото на търновските първостроители е по инициатива на председателя на Народното събрание. За целта бе учреден инициативен комитет, в който влизат сегашни и бивши парламентаристи, представители на Светия синод на Българската православна църква, на институции и граждански организации. Сред планираните инициативи са още организиране на ученически конкурс за есе на тема "Антим І- хранител на вярата и строител на държавността". Начинанието е партньорски проект на Народното събрание и Министерството на образованието и науката. Инициативите през 2014 г. предвиждат да бъде валидирано пощенско-филателно издание от четири марки, блок с една марка и печат на тема "135 години български парламентаризъм". Научни сесии, издаването на нов почетен знак на парламента, посветен на строителите на съвременна България и тържествено заседание на Народното събрание по повод приемането на Търновската конституция са сред инициативите, които ще бъдат осъществени през следващата година.

По повод годишнината от кончинатана Екзарх Антим I с подкрепата на Народното събрание ще бъде издаден и богато-илюстрован юбилеен алманах "Екзарх Антим І в зората на парламентаризма в България".
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34