Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преосветиха храма "Св. Николай" във Враца

Снимка: Областна администрация Враца

Митрополитската църква "Св. Николай" във Враца, която обгоря при пожар това лято, бе преосветена след частичен ремонт. На храмовия си празник днес, тя отнво отвори врати за богослужения. Кореспондентът на БНР Ива Антонова разговаря с викария на Врачанския Митрополит Калиник, Траянополския епископ Киприян:

"С Божия помощ бе извършен частичен ремонт на храм "Св. Николай", който горя на 27 юли тази година. Храмът ще бъде преосветен, за да може да продължи своя енорийски живот и хората да влизат и да се черкуват в него."

© Снимка: Областна администрация Враца

На литургията, отслужена от епископ Киприян, присъстваха кметът на Община Враца Николай Иванов, заместник-кметовете Николай Йорданов и Красимир Богданов, както и заместник-областният управител Иван Даков. В храма се събраха православни християни, които запалиха свещ пред иконата на свети Николай за здраве и късмет. В края на службата Траянополски епископ Киприян благослови вярващите.

На Никулден освен многобройните именници празнуват и банкерите, търговците и риболовците. Празникът е на особена почит в Оряхово, където професионалният риболов по река Дунав е поминък за мнозина, предаде още Ива Антонова, която разговаря с рибари там:

"Човекът, откакто е станал човек- лови риба. Някога е било, за да се изхранваме. И сега, до голяма степен, но много трудна професия. Работи се само нощем, студено. Ако е лятото- комари, кал, вода... винаги си мокър. Традицията и празникът са много хубави. На този ден човек се среща с приятели, единомишленици."

Сред празнуващите днес е и врачанският свещеник Николай Костадинов:

"Освен риболовци и много съсловия се надяват на покровителството и помощта на свети Николай. Можем да уточним, че свети Николай, наравно с всчики светии, е закрилник за всеки, който иска да намери Бога и търси закрила небесна. А пък аз лично съм радостен, че съм кръстен с името на мирликийския чудотворец. Най-вече трябва да празнуваме празника тихо и спокойно в богопочитане и благодарност, че сме живи и здрави, и можем да изпълняваме всекидневните си задължения."

2 437 са именниците на Никулден във Враца и селата от общината, предаде сътрудникът ни Жоро Александров. На 6 декември празнуват 1 709 души, които носят името Николай, 380 са именниците, които се казват Никола. 282 от жителките на града под Околчица и околните села се казват Николина, а с умалителното Николинка са кръстени други 66 дами. Празнично се очертава да е в Общината, където има двама именници- кметът на Враца Николай Иванов и неговият заместник Николай Йорданов.

По публикацията работи: Екип на РАДИО ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00