Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинско предприятие ще заработи в Ново село

Снимка: РАДИО ВИДИН

Общинско предприятие "Благоустройство и комунално стопанство" ще се открие в Ново село след Нова година. Решението е на общинските съветници. Предприятието ще поеме част от услугите, които сега се извършват от общинската администрация и ще предлага нови, съобразени с нуждите в селото. БКС ще извършва сметосъбиране и обезвреждане в депа за битови отпадъци; поддръжка на хоризонталната маркировка в общината и зимното почистване; поддържане и ремонт на уличното осветление, както и на сградите- общинска собственост; изграждане на приют за бездомни кучета и овладяване на популацията им; стопанисване на общински имоти; озеленяване на паркове и градинки, поддръжка на гробищните паркове; опазване на общинските имоти и мерите, възстановяване и благоустрояване на терени, улици и тротоари; производство на варови и циментови разтвори.

Предприятието ще преустрои и използва базата на съществувалото някога ОП "БКС", която след закриването му е предадена и охранявана от Общината. То ще получи и част от наличната техника в Общината.

Новото предприятие е резултат от съвместната инициатива на община Ново село и община Неготин, Република Сърбия "Нови работни места за по-чисто бъдеще- социално предприемачество". Тя е финансирана от Европейския съюз по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия. Инициативата цели да помогне на двата партниращи си региони да преодолеят проблемите и постигнат устойчиво развитие в областта на екологията и опазването на околната среда, в икономиката и обучението на човешките ресурси. С отпуснатите близо 150 000 лв. ще бъдат обучени хора и ще се закупи сметосъбираща и сметообработваща техника.

По публикацията работи: Светла Бондова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Атракционното влакче във Враца работи по разписание

Атракционното влакче във Враца ще продължава да работи  по разписание. В делничните дни цветната композиция тръгва в 17.00, 18.00, 19.00 и 20.00 часа. В събота и неделя разписанието е друго. Тръгване на всеки кръгъл час - 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 17:00, 18:00, 19:00 и 20:00 часа.  Началната спирка на влакчето е пред Билетния..

публикувано на 13.05.24 в 12:30

Без вода са видински села и квартал "Вида" в областния град

Поради отстраняване на авария на уличен канал е преустановено водоподаването във видинския квартал "Вида" до 17:00 часа днес. Спряно е и електро захранването на подстанция "Сланотрън" и поради това до 16.00 часа ще бъде спряно водоподаването за селата Сланотрън, Кошава, Гомотарци, Кутово и Антимово, възможно е понижено налягане за селата Новоселци,..

публикувано на 13.05.24 в 11:18

В Берковица приемат заявления по програма за младежка заетост

Дирекция "Бюро по труда" (ДБТ) - Берковица обявява прием на заявления по проект "Младежка заетост+" . Ще бъдат разкрити пет работни места на длъжност „технически сътрудник“, с място на работа Община Берковица и кв. "Раковица". Критериите, на които кандидатите трябва да отговарят за работа по програмата са: 1. Неактивни или регистрирани в..

публикувано на 13.05.24 в 11:14

Полицаи задържаха мъж за кражба на пари от жилище във Видин

Видинските криминалисти са задържали мъж за  кражба на парична сума от апартамент в ж.к. "Крум Бъчваров" в областния град. Задържаният е 49-годишен жител на София, криминално проявен и осъждан. При личния обиск у него открили и иззели портмоне с 8000 лева и 170 евро, отвертка и черни текстилни ръкавици. Мъжът е проникнал в жилището на първия етаж чрез..

публикувано на 13.05.24 в 10:30

Започва Седмица на отворените врати във видинската библиотека

Седмица на отворените врати ще се проведе от 13-и до 18 май в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин . По този начин културната институция ще отбележи Националната библиотечна седмица, каза директорът Десислава Иванова .  "Тази година седмицата е под наслов "Библиотеките - по-нужни от всякога" и призовава хората да се доверят..

обновено на 13.05.24 в 10:06

Десетки домове са без ток в "атомната" столица Козлодуй от снощи

Десетки домакинства в Козлодуй са без ток от вчера вечерта. Електрозахранването е прекъснато в северната част на града около ул. "Ломска". Според сайта на електроразпределителното дружество се очаква да бъде възстановено тази сутрин.

публикувано на 13.05.24 в 09:00

Днес е Денят на данъчната свобода за 2024 година

13 май е Денят на данъчната свобода за 2024 година, съобщават от Института за пазарна икономика. 134 дни са били необходими на работещите българи, за да се издължат на държавната хазна, според икономистите. Видинчани са скептични относно данъчната ни свобода, показа анкета на радио Видин: "Това не е нормално, според мен данъците ни са високи...

публикувано на 13.05.24 в 08:56