Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората с нервномускулни заболявания се нуждаят от 24-часови грижи

Председателят на Българската асоциация за нервномускулни заболявания Виолета Антонова и регионалният представител на организацията Любен Добрев представиха във Видин проекта в помощ на хората, страдащи от мускулна дистрофия.
Снимка: Радио Видин

Информационна кампания в полза на хората, страдащи от нервно-мускулни заболявания започна във Видин. Целта е да се насочи вниманието на обществото към проблемите на хората с мускулна дистрофия и възможностите за осигуряване на по-добър живот на младежите, страдащи от нея, обясни целта на кампанията Виолета Антонова, председател на Българската асоциация за нервномускулни заболявания. Асоциацията привлече вниманието и с обява на 14-годишния Александър Добрев, който, за да  предизвика дискусия по проблемите, помести фалшиво съобщение, че продава органите си. Кампанията е част от проекта "Съпричастност  към хората с нервно-мускулни заболявания", финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

 "Защо се борихме за това? Повечето от вас знаят, а може би и не знаят, че тези деца се нуждаят от 24 часа грижа.  24 часа един родител седи до тях и не получава нищо за това"- обясни инициативата Виолета Антонова, председател на Българската асоциация за нервномускулни заболявания.

Видин е сред градовете в страната, които са центрове на обучението по проекта на асоциацията, заедно с Нова Загора и Благоевград.

"Ние сме готови по всяко време да дискутираме всички въпроси, които касаят хората, които  имат някакви проблеми- дори и да не са в групата на нервно-мускулните заболявания. Тези от вас, които са се докосвали по някакъв повод и са работили с хора с увреждания, знаят, че много често проблемите са идентични"- съобщи  Любен Добрев, който е представител на организацията на регионално ниво. 

© Снимка: Радио ВИДИН

Снабдяването с помощните средства за хората с нервно-мускулни заболявания, рехабилитацията, достъпът до училище на децата, страдащи от тези увреждания и придвижването по улиците, са другите проблеми, които асоциацията се опитва да реши.

"Факт е, че успяхме да променим средата да е по-достъпна, поне в София. Доста от улиците и тротоарите вече са с наклон. Това ни костваше много усилия. Поразходихме някои от депутатите по паветата в София и ги накарахме сами да се качат на тротоара. Видяха колко е трудно и сега вече няма улица, която да се прави и тротоарите да не са скосени. Аз ви препоръчвам и на местно ниво да постъпите по същия начин. Качете служителите от Общината на колички и ги поразходете по вашите улици"- посъветва Виолета Антонова.

Няма статистика колко са хората, които имат нужда от помощта на асоциацията. В България над 5 хиляди са децата, страдащи от нервно-мускулни заболявания. Сред тях е и 14-годишният Александър Добрев, който помести фалшива обява, че продава органите си. Смята, че така е успял да предизвика вниманието към хората със сходни на неговите проблеми.

"Това беше като голям шамар  за обществото и за институциите също.  Така ще разберат за нас"- коментира Александър Добрев

В училището, което Сашо посещава има рампа за инвалидна количка. Класната му стая е на първия етаж. Когато е с приятели, излиза в градската градина, защото в заведенията е трудно да влезе.

 

По публикацията работи: Анжела Каменова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 17 юли 2024 година

Високи добиви от  пшеница и ечемик  получиха земеделците в област Монтана.  В сравнение с миналата година средният добив е повече с над 120 кг на декар. Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца.  Температури до 40 градуса се очакват утре за..

публикувано на 17.07.24 в 18:05

Деца от Мездра подготвят рецитал за Левски

Деца, които участват в инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра, подготвят с помощта на библиотекарите рецитал по стихове за Васил Левски. Те ще го представят утре, 18 юли, от 10.00 часа пред бюст-паметника на Апостола на поклонение по случай 187 години от рождението му, организирано от Община Мездра и градското читалище. Децата..

публикувано на 17.07.24 в 16:52

Пожар гори край Брегово, овладян е

Пожар е възникнал  на старото сметище  край град Брегово . Пожарникари гасят огнената стихия, няма опасност за хората, информира  главен инспектор  Димчо Горанов , началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В Брегово е възникнал пожар в близост до първите къщи до водната кула, горят сухи треви и..

публикувано на 17.07.24 в 16:41
Комисар Мартин Марков

Отдел „Охранителна полиция“ във Видин е с нов началник

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 16 юли 2024 г. Мартин Марков е временно преназначен на длъжността началник на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин, съобщават от дирекцията. Комисар Марков е роден на 7 юли 1979 г. в гр. Видин. Завършил е Академията на МВР. Професионалната му кариера във вътрешното министерство..

публикувано на 17.07.24 в 14:30

"Празник на село" ще се състои в Ягодово

За четвърта поред година през последната седмица на юли се организира празник на био храни и напитки и на добрата музика в монтанското село Ягодово .  Домакин е козеферма "Каряна". „Изгреви и залези, пълни луни и звучни птички... с други думи спокойствие и красота по цял ден. И понеже все така ни се иска да споделяме това безвремие с вас Ви..

публикувано на 17.07.24 в 14:15

Над 900 са заявленията за енергийни помощи в общините Кула, Бойница и Грамада

Общо 933 заявления за отпускане на целева помощ за отопление са приети до сега в Дирекция "Социално подпомагане" от общините Кула , Бойница и Грамада   за отоплителен сезон 2024/2025 г. В община Кула са подадени 544 заявки, в община Бойница са 143, а в община Грамада - 246. В сравнение с миналата година към днешна дата молбите са със..

публикувано на 17.07.24 в 14:00

Акция за премахване на изоставени коли започва в Монтана

Започват проверки за излезли от употреба моторни превозни средства , изоставени на тротоари, тревни площи и места, които са общинска собственост, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. На собствениците ще бъдат съставени констативни протоколи за техническото състояние на автомобилите и дадени предписания със срок за доброволно премахване. Той е..

публикувано на 17.07.24 в 13:56