Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За новата европейска Директива за батериите

Снимка: РАДИО ВИДИН

В Европейския парламент в Страсбург миналия месец беше подписана Директивата за батериите. Основен докладчик бе българският евродепутат проф. Владко Панайотов. Важният документ ще предотврати изтичането на 5 тона живак на година в природата, заради неправилно рециклиране на батерии. Това бе дългоочаквана реформа на правилата, които регулират пазара на батериите. Пускането на батерии и акумулатори, съдържащи повече от разрешеното количество никел и кадмий ще бъде забранено от 31 декември 2016 година. Коментар на проф. Владко Панайотов, спечелил приза "Евродепутат на годината 2013" в категорията "Околна среда":

© Снимка: vladkopanayotov.eu

"Директивата означава замяна на една генерация утвърдени на пазара никел- кадмиеви батерии с нови литиево- йонни, които са по-леки и мощни. Противоречието между социалната част, това че една част от хората може да останат без работа, и от това че се изхвърлят никел и кадмий в природата възмущаваше еколозите. От друга страна, индустриалците искаха колкото се може по-бързо да започне този процес на реиновация. Тези борби не позволиха три мандата да се приеме тази директива, затова аз съм много горд, че успях да постигна този компромис. Нашите стратегически партньори- САЩ, Япония, отдавна са въвели тези батерии на пазара си, следователно ако ние в нашата конкурентоспособност изоставаме, това е залог за следваща много дълбока криза."

Българският евродепутат уточни, че подмяната на батериите е и предизвикателство за България, защото отпадъчният материал от остарелите батерии ще е суровината за производство в новата индустрия. По думите му, в България ще бъде изграден център за рециклиране на батерии, където ще се открият много зелени работни места.

"Аз от сега вземам мерки тази нова индустрия да се развива чрез създаването на един балкански център за рециклиране на батерии и електронни отпадъци. Това ще даде много работни места и мотив на младите хора да получават европейска заплата и да останат в България. Имам съгласието на големи инвеститори от тази област и ги очаквам в България."- подчерта с оптимизъм Владко Панайотов.

Ще бъде спряно и замърсяването с живак, съдържащ се в батериите- копчета, ползвани в часовници и детски играчки. Около 5 тона живак след използването на батериите остава в околната среда на Европа. С промяната в Директивата от 2014 г. ще се спре произвеждането и на този вид батерии в ЕС.

По публикацията работи: Ани Цекова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 август 2024 година

Продължават дейностите по гасене на  пожар  в землището на село Долно Церовене, община Якимово, съобщават от Северозападно държавно предприятие - Враца. Пожарът е възникнал вчера около 18:00 часа.  Във Видин заработи консултантски офис по програмата за смяна на отоплителните уреди.   Консултанти ще помагат при попълването на заявленията на..

публикувано на 26.08.24 в 18:00

Пожар гори край село Долно Церовене

Продължават дейностите по гасене на пожар в землището на село Долно Церовене , община Якимово, съобщават от Северозападно държавно предприятие - Враца. Пожарът е възникнал вчера около 18:00 часа. Днес на терен са 6 служители на Държавно горско стопанство -  Монтана с две пожарни коли. Унищожена е близо 250 дка акациева гора. Потушен е пожарът в..

публикувано на 26.08.24 в 16:37

Публично обсъждане на отчета на общинския бюджет за 2023 г. се проведе в Мездра

Публично обсъждане на отчета за касовото изпълнение на общинския бюджет за 2023 г. и на отчета на сметките за средства от Европейския съюз (ЕС) се проведе в Община Мездра, съобщават от местната администрация. На обсъждането присъстваха представители на Общинската администрация, кметове и кметски наместници на населени места, ръководители на бюджетни..

публикувано на 26.08.24 в 16:07

Два автомобила се удариха между Дунавци и Арчар

Тежка катастрофа е станала по пътя Дунанвци- Арчар . Временно беше ограничено движението и в двете посоки, съобщават от Агенция пътна инфраструктура (АПИ). Инцидентът е станал след депото за битови отпадъци около 14:00 часа. Челно са се блъснали два автомобила. Единият от тях е с разградска регистрация, а другият - с видинска, съобщи източник на..

публикувано на 26.08.24 в 16:02

Във Видин заработи консултантски офис по програмата за смяна на отоплителните уреди

Консултанти от днес помагат при попълването на заявленията на хората, които ще кандидатстват за подмяна на отоплителните уреди по проект на Общината. Открит е офис за техническа подкрепа, който е на адрес улица "Баба Тонка" №3 във Видин. Целта е да се подобри качеството на атмосферния въздух чрез намаляване на нивото на фини прахови частици...

публикувано на 26.08.24 в 14:48

С две премиери, турнета и гостуващи спектакли врачанският театър започва новия сезон

Драматично-куклен театър-Враца  (ДКТ-Враца) стартира новия творчески сезон. През септември програмата на театъра обещава разнообразие от постановки, турнета, гостуващи спектакли и две впечатляващи премиери, посочват от културната институция. Още на 5 септември, четвъртък, Врачанският театър ще зарадва публиката в село Габаре с две..

публикувано на 26.08.24 в 14:00

До края на август се приемат заявки за "Балканът пее и танцува" в Берковица

31-ви август е крайния срок за подаване на заявки за участие в традиционния фолклорен фестивал в Берковица "Балканът пее и танцува" , чието начало е поставено в далечната 1937 година с подкрепата на легендарния Дан Колов.  Фестивалът ще се проведе на 7-и и 8 септември в Берковица. Организатори са Община Берковица и Народно читалище "Иван Вазов 1872"...

публикувано на 26.08.24 в 12:00