Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общински съвет-Видин прие актуализация на бюджета на фона на протести

Снимка: РАДИО ВИДИН

Последното за годината заседание на видинския Общински съвет премина на фона на протести.

Десетки жители на Златорожието, представители на граждански организации и на местна охранителна фирма окупираха залата на местния парламент. Те разпространиха искане за оставката на председателя на ОбС- Видин Пламен Трифонов заради решението край село Сланотрън да бъде изграден завод за преработка на автомобилни гуми. Документът е подписан от председателя на ГД "Аз обичам Видин" и от пълномощника на охранителната фирма "Сова 7" Иванка Каменова.

 

Протестът бе охраняван от солиден брой полицейски служители и не се стигна до ескалация на напрежението, въпреки че се наложи съветниците да заседават под освирквания и скандирания.

След заседанието Пламен Трифонов обясни отново, че исканията на протестиращите са неоснователни, защото решението за изграждането на завода край Сланотрън е взето от предишния Общински съвет. Той добави, че единствено Областният управител на Видин има правомощията да оспори по законов път това решение.

Иначе на днешното редовно заседание на Общинския съвет бе актуализиран бюджетът на Община Видин 2013 година. Одобрено бе предложението на кмета Герго Гергов за намаление на приходната част с около 4 млн. лева. Това се налага заради несъбраните планувани постъпления от местни данъци и такси.

"Водещ фактор при избора на този реалистично-консервативен подход бе недопускането на т.нар. "кухи обеми", заложени в приетия план за Бюджет 2013 година, които са заложени поради огромните размери на просрочените задължения към общината. Окончателната актуализация на бюджета на Община Видин е: приходи общо - 33 260 200 лв., от които приходи с държавен характер - 19 071 965 лв. и  приходи с общински характер - 14 188 235 лв. Общо разходите са 33 260 200 лева.", обясни кметът Герго Гергов.

Еднократна финансова помощ в размер на по 1000 лева ще бъде отпусната на три видински деца, които се нуждаят от медицински грижи, реши още Общинския съвет във Видин по предложение на общинския съветник Добрин Иванов:

"Общински съвет-Видин отпуска еднократна безвъзмездна финансова помощ в размер на 1000 лева на Светослава Цветанова Ангелова от Видин за поддържаща терапия, Гълъбина Данчова Гълъбова от Видин и на Кристиян Андрианов Любомиров от село Синаговци. Средствата да се осигурят от бюджета на Общинския съвет за 2013 година, фонд "Издръжка"."

В същото време не бе прието предложението на група общински съветници, спестените средства от обучения на Общинския съвет също да бъдат дарени на нуждаещи се деца.

"През изминалата календарна година Общински съвет-Видин по инициатива на неговия председател Пламен Трифонов проведе три изнесени мероприятия за срещи с общински съветници и ръководства от други общини в страната. По своя преценка през изминалата година част от общинските съветници не посетиха въпросните мероприятия и по този начин спестиха определена сума на общинския бюджет. Ето защо предлагаме средствата, които биха послужили за заплащане на нощувките в СПА-хотелите, където бяха организирани тези мероприятия, да бъдат използвани спрямо волята на Общинския съвет и с тях да се помогне на нуждаещи се деца от общината", обясни общинският съветник Вардан Папикян.

На днешното си заседание видинският Общински съвет прие всичките 11 точки, включени в дневния ред. Променен бе списъкът на капиталовите разходи за 2013 година. Утвърдена бе план-сметката за извършване на дейностите по сметосъбирането през 2014 година. За тази дейност са предвидени общо 3 321 234 лв., от които 2 234 562 лева са за сметоизвозване, а 1 086 672 лв. са предвидени за таксите, които се превеждат на РИОСВ. От общинският бюджет ще бъдат платени и 219 195 лв. ДДС.

Общинските съветници одобриха промяна в Наредбата за определяне на местните данъци заради промените в законодателството. Така вече няма да се облагат имоти с данъчна оценка до 1680 лв. и ще има отстъпки от налозите на автомобили, които са сертифицирани по европейските екостандарти. По предложение на кмета Герго Гергов бе одобрен регистър на пенсионерските клубове в Община Видин. Регистрацията им става с представянето на Протокол от Общо събрание, списък на членовете, правилник за вътрешния ред и Управителен съвет. По този начин вече са регистрирани Културен клуб на пенсионера-Видин, Клуб на пенсионера "Белия Дунав", Клуб на пенсионера "Бъдин" и Клуб на пенсионера "Щастливец"- Дунавци.

Като последна точка местният парламент одобри Докладната на общинския съветник д-р Емил Лилов, който представяше Община Видин на извънредното общо събрание на МБАЛ "Св. Петка".

По публикацията работи: Цветомир Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 4 юни 2024 година

Паметна плоча  в родния дом на Леда Тасева в Дунавци, който е запазен в автентичен вид, беше поставена днес.   Идеята е на Емил Йорданов, създател на първия частен  Музей на българското кино, култура и изкуство . Комисията за енергийно и водно регулиране предстои да утвърди новите цени на тока за бита от 1 юли - средно с 1,4% по-високи...

публикувано на 04.06.24 в 18:00

Жителите на Берковица са против тировете да минават през "Петрохан"

Общо 96% от жителите на Берковица са против през прохода „Петрохан“ да преминават тирове . Заради предстоящите ремонтни дейности на пътя Мездра – Ботевград има предложение от пътната агенция тежкотоварният трафик да бъде пренасочен през прохода. На 23 май изтече срокът за изпращане на възражения срещу обявеното от Агенция "Пътна инфраструктура"..

публикувано на 04.06.24 в 16:40
Снимката е илюстративна.

Прокуратурата разследва случая със срязаните спирачки на локомотив в Лом

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Монтана се водят активни действия по разследване на случая със срязаните спирачки на локомотив в Лом.    Сигналът за инцидента беше подаден от служител на БДЖ към 6:00 часа сутринта на 1 юни. Изпратеният на място екип на полицията в Лом е установил срязани 5 маркуча на спирачките на локомотива и..

публикувано на 04.06.24 в 16:17

Конференция за значението на европейските програми се състоя във Видин

Европейските програми и тяхното значение за гражданите бяха дискутирани на регионална конференция, организирана от БТА във Видин. Държавната и общинската администрации работят усърдно да привлекат инвеститори в нашия регион и да дадат един по-добър тласък на развитие. Това каза по време на форума областният управител Ани Арутюнян : "В процес на..

публикувано на 04.06.24 в 15:06

И това лято в Мездра ще се проведат плувни курсове за ученици

За 26-та поредна година Община Мездра и Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР) организират летни плувни курсове за ученици от I до VII клас, съобщават от общинската администрация. Обучението ще се проведе от 1 юли до 23 август на басейна в Хотелски комплекс „Долче Вита“ в Мездра. То ще се бъде водено от квалифицирания инструктор по плуване..

публикувано на 04.06.24 в 14:51

Откриха паметна плоча на Леда Тасева в Дунавци

Паметна плоча в родния дом на Леда Тасева в Дунавци , който е запазен в автентичен вид, беше поставена днес. Идеята е на Емил Йорданов , създател на първия частен Музей на българското кино, култура и изкуство : "С мои приятели, съмишленици, които ми помогнаха да открием, че тя е родена тук, да се намери точно къщата и така се получи. А тя..

публикувано на 04.06.24 в 14:48

платена публикация
Дико-Илиевите празници превърнаха Монтана в столица на духовата музика

Прослава на Дико-Илиевото творчество, популяризиране на духовата музика, ценна традиция, емоционално преживяване за публиката, творческо предизвикателство за оркестрите. Всичко това, но не само, бяха Международните празници на духовите оркестри в Монтана. Тридневна среща на сцената на обновения площад "Жеравица" си дадоха професионални, любителски и..

публикувано на 04.06.24 в 14:10