Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Различни и близки като цветовете в дъгата

       На Игнажден ученици и учители от видинското село Ново село посрещнаха в СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" гости от Сърбия и Македония.
Снимка: Светла Бондова

Пъстроцветна дъга от исторически и географски забележителности, от различен бит и култура, от реални постижения и мечти събра във видинското село Ново село деца от три балкански страни с една обща съдба- израснали в социални домове, но решени чрез училището да се реализират по най-добрия начин в живота.

Инициативата "Рейнбол" се осъществява с финансовата помощ на Асоциацията на европейските училища. Водеща организация е СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" Ново село, а партньори са Химико-медицинско училище от град Вършац, Република Сърбия и гимназия "Никола Карев" град Скопие, Република Македония. И в трите училища се учат и възпитават деца не само от социални домове, но и от различни етноси и при разменените гостувания се изучава опитът за общуване, толерантност и подкрепа в ученическите колективи.
 
На Игнажден СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" посрещна гости от двете партньорски учебни заведения. От 20 до 22 декември то ще бъде домакин и ще запознае новите си приятели с условията за работа в училището, с природните и исторически забележителности на Ново село и Видин, ще проведе интерактивни игри на толерантността и вечер на запознанствата. Химико-медицинското училище от Вършац е изпратило представителна група от петима делегати- педагози и ученици, с ръководител Велко Стоянович, директор на училището. Четиричленна е групата от гимназията в Скопие, водена от Валентина Панджарова- педагог.
 

През първия ден от гостуването по стар български обичай посрещането в Ново село стана с хляб и сол. Домакини и гости си размениха подаръци, а на участниците в срещата бяха връчени специални удостоверения. След това децата разгледаха училището. Директорът Ирена Цветкова разказа за дейността му по приобщаване на ромите, по привличане на европейски средства и за новите практики- целодневно обучение, обучение за цял живот и др. Времето бе оскъдно, но с интерес се посрещнаха интерактивните игри на толерантността, ръководени от Валентина Митова. С помощта на ръководния състав на Гранично поделение, обядът се проведе в уютната обстановка на тяхната вила в местността "Камъка". А следващият ден- 21 декември, е посветен на забележителностите на Видин.

По публикацията работи: Светла Бондова
Вижте още

Снимката на 30 март 2023 година

Във Видин земеделски производители  спряха отново за половин час движението по международния път Е-79, който води и към Дунав мост 2. Недоволството е срещу безмитния внос на селскостопански стоки от Украйна, заради който родното производство залежава в складовете. Коалициите Продължаваме промяната-Демократична България и ГЕРБ-СДС дни преди..

публикувано на 30.03.23 в 18:00

Стартира програмата за профилактика и рехабилитация

Програмата е с продължителност 10 дни. Цената на нощувките в размер на 23 лв., частична помощ за храна в размер на 8 лв. на ден и ползването до четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно се поема от средствата на държавното обществено осигуряване. Информация за условията за ползване на програмата е поставена в сградата на..

публикувано на 30.03.23 в 17:42

Признание за информатик от Монтана

Матей Минев от 8 А клас на ПМПГ „Св. Климент Охридски” в Монтана спечели първо място на Национално състезание по информационни технологии в Благоевград, като събра пълния бой точки – 190, съобщават от гимназията. Категорията, в която участва Матей, е „Самостоятелни компютърни приложения 8-12 клас“. Състезанието се състои от компютърна игра с..

публикувано на 30.03.23 в 17:20

Четирима души са задържани при полицейска операция в Арчар

Четирима жители на Арчар са задържани за срок до 24 часа при акция на полицията на територията на селото, съобщават от Областната дирекция на МВР във Видин. Образувани са четири предварителни проверки - една за притежание на наркотици и три за съхранение на дърва без контролна горска марка и документи, доказващи законния им произход. Униформените са..

публикувано на 30.03.23 в 16:40
Борислав Милчев, председател на Туристическо дружество

Борислав Милчев: Загубихме съдебния спор за управлението на бившата туристическа спалня във Видин

Видинското туристическо дружество "Бонония"  е загубило съдебния спор за връщане на част от собствеността върху бившата туристическа спалня във Видин, днешния хотел "Дунав", управляван от частна фирма.  Решението на Софийския апелативен съд, което е окончателно, е съгласно предварителен договор за отдаване под наем на сградата, подписан преди..

публикувано на 30.03.23 в 15:14

Заседание на Общинския съвет ще се проведе в Мездра

Днес от 16.00 часа Общински съвет-Мездра ще проведе своето редовно мартенско заседание при Проект за дневен ред от 18 точки. Общинските съветници ще приемат Средносрочна бюджетна прогноза на общината за 2024/2026 година, Краткосрочна програма за насърчаване използването на енергия от възстановяеми източници и биогорива за 2023/2025 година и отчет на..

публикувано на 30.03.23 в 14:39
Художничката Елена Манчева (вляво) и директорът на видинската библиотека Десислава Иванова

Художничка подреди изложба във Видин

Регионалната библиотека във Видин „Михалаки Георгиев” е домакин на акварелната изложба "Танц с водата" . Експозицията е дело на Елена Манчева , учител в Първо основно училище "Никола Първанов" в Лом.  Това е нейната втора самостоятелна изложба, след миналогодишното представяне на творчеството ѝ за първи път пред ценителите на изкуството в Лом...

публикувано на 30.03.23 в 12:12