Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановка на евангелската притча Рождество Христово във Видин

Снимка: Крум Хаджимитев

 

За втора поредна година сцени от евангелската притча за Рождество Христово представиха пред видинския катедрален храм "Свети Димитър" енориаши, актьори и граждани.

Отново в ролята на Божията майка и Младенеца бяха Валентина Георгиева от Видин и нейният син Иисус.

 

 

"Ние- българите, сме богоизбран народ- познаваме християнството от неговата зора. А днес просто четем Книгата на книгите и се водим от нея"- така обясни мотивите си да участва с цялото си семейство във възстановката на Рождество Христово един от инициаторите на уникалната идея- Илия Илиев.

 

"Миналата година видинчани за първи път бяха свидетели на тези живи библейски сцени, а сега можем вече да кажем, че този начин за съпричастие към големия християнски празник става традиция за нашата епархия"- каза архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм, който с проповедта си водеше участниците във възстановката.

 

"Мисля, че имаме потребност да видим по този начин Рождество, за да станем не малко, а много по-добри. Защото ние- българите, имаме потребност да станем много по-добри. Повече доверие, повече обич, повече помощ християнска и повече жертва в името на другия. Ние правим възстановката с живи хора- и всичко друго е истинско- яслата, кошарите, животните. Правим го по православному"- коментира за Радио ВИДИН режисьорът на постановката Красимир Рангелов.

"Тази нощ всеки един от нас ще приеме в сърцето си новородилия се Младенец Иисус Христос. Докато гледахме пресъздаването на Рождество, вярвам, че сърцето на всеки от нас се изпълни с истинска вяра, с надежда и любов в неговото име", каза в края на възстановката архимандрит Поликарп.

Той благодари на всички участници в нея и на всички, дошли пред храма да бъдат част от празника. На присъстващите архимандрит Поликарп предаде благослов от името на Негово Високопреосвещенство митрополит Дометиан: "Да живеем с чисти сърца и в добродетелен живот."

След тържеството всеки, който пожела, се стопли с гореща постна бобена чорба, раздадена за здраве и духовна радост.

А всеки от дошлите пред храма богомолци и мирани, можеше да разгледа кошарите, яслата и декорите, че и да си направи снимка за спомен с участниците в библейската възстановка.

 

Из "Евангелие" на Лука 2:1-20:

А в онези дни излезе заповед от Цезаря Август да се извърши преброяване по цялата земя. Това беше първото преброяване, откакто Квириний управляваше Сирия. И всички отиваха да се записват, всеки в своя град. И така, отиде и Йосиф от Галилея, от град Назарет, в Юдея, в Давидовия град, който се нарича Витлеем (понеже той беше от дома и рода на Давид), за да се запише с Мария, която беше сгодена за него и беше непразна. И когато бяха там, дойде й време да роди. И роди първородния си Син, пови Го и Го положи в ясли, защото нямаше място за тях в гостилницата. А на същото място имаше овчари, които живееха в полето и стояха на нощна стража около стадото си. И ангел от Господа застана пред тях и Господнята слава ги осия; и те се изплашиха много. Но ангелът им каза:

"Не бойте се, защото, ето, благовестявам ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци. Защото днес ви се роди в Давидовия град Спасител, Който е Христос Господ. И това ще ви бъде знакът- ще намерите Младенец, повит и лежащ в ясли."

И внезапно заедно с ангела се яви множество небесно войнство, което хвалеше Бога с думите:

"Слава на Бога във висините. И на земята мир между човеците, в които е Неговото благоволение."

Щом ангелите си отидоха от тях на небето, овчарите си казаха един на друг:

"Нека отидем тогава във Витлеем, за да видим това, което е станало, както Господ ни изяви."

И дойдоха бързо и намериха Мария и Йосиф, и Младенеца, Който лежеше в яслите. И като видяха, разказаха онова, което им беше известено за това Детенце. И всички, които чуха, се учудиха на това, което овчарите им казаха. А Мария пазеше всички тези думи и размишляваше за тях в сърцето си. И овчарите се върнаха, като славеха и хвалеха Бога за всичко, което бяха чули и видели, според както им беше казано.

Снимки: Ваня Минева.

По публикацията работи: Ваня Минева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48