Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

22-годишният Исус хвана кръста във водите на Дунав край Видин

Снимка: Архив

22- годишният Исус Самиев от Видин извади кръста от река Дунав. Мъжът е баща на две деца и до сега е участвал в ритуала, но за пръв път успява да извади кръста. В ритуала по спасяването на Богоявленския кръст участваха 38 души.

 

© Снимка: Светослав Цветанов

Честването на християнския празник Богоявление започна с литургия в катедралния храм "Свети Димитър Солунски" във Видин. Величкият епископ Сионий водеше църковната служба в съслужение с архимандрит Поликарп, председател на храма, архимандрит Евтимий, архимандрит Василий, игумен на Чипровската света обител "Св. Йоан Рилски", архимандрит Самуил и йеромонах Стилиян, игумен на Бистришката света обител "Св. Петка".

"Това, към което църквата днес насочва нашето внимание, не е към някое свръхестествено дело, а е към една добродетел, към едно изпълнение на сърцето на човека, а именно смирението, послушанието към Бога и в Бога, и разбира се изпълнението на сърцето ни с любов"- каза в проповедта си архимандрит Поликарп. 
 

© Снимка: Светослав Цветанов

По време на литургията с благословението на Видинския митрополит Дометиан в дяконски чин беше ръкоположен Ставри Велинов. Новият дякон ще остане на богослужебен стаж в катедралния храм на Видин, след което ще поеме свещеническо служение за полза на вярващите християни от Видин и епархията. Присъстваха народният  представител Филип Попов, кметът на Видин Герго Гергов, председателят на Общинския съвет Пламен Трифонов, заместник-областният управител Николина Ванчева.

 

© Снимка: Радио ВИДИН

Вярващи отнесоха у дома си светена вода за здраве, а литийно шествие се отправи към крепостта "Баба Вида" край която беше хвърлен кръстът в река Дунав.

38 души участваха в ритуала по спасяването на Богоявленския кръст.  Церемонията по освещаването на водите на река Дунав се проведе край градския плаж . Величкият епископ Сионий хвърли кръста в реката, като преди това отправи поздрав към присъстващите от името на Видинския митрополит Дометиан и се обърна към записалите се за участие в ритуала.

"Позволявам си да се обърна към годподата, които ще влязат в струите на реката. Нека да изпълним традицията достойно, с вяра, с уважение към ритуала и с почит към светия кръст, който ще освети струите на река Дунав, както е осветил струите на река Йордан"- каза епископ Сионий. 

 

© Снимка: Светослав Цветанов

22-годишният Исус Самиев извади кръста от река Дунав. Мъжът е безработен, баща на две деца. Участвал е и до сега в ритуала, но за пръв път успява да извади кръста.

"Радвам се много. Голямо вълнение е. Пожелавам си здраве, живот и късмет, и да си купя една къща догодина"- каза след излизането от реката Исус Самиев.

Като потапяне в традицията определи участието си в ритуала председателят на Агенцията за регионално развитие и бизнес-център във Видин Евтим Стефанов. Той за пръв път се хвърля във водите на Дунав за Богоявленския кръст, но се надява, че няма да е за последен.

"Трябваше ми известна смелост, за да се подготвя. Но в крайна сметка се оказа, че не е толкова трудно и студено, колкото повечето хора си мислят, дори човек се загрява след допира с водата. Не може де се говори за конкуренция. Това е участие в един празник, потапяне в традицията"- каза след участието си в ритуала Евтим Стефанов.

 

© Снимка: Светослав Цветанов

Парична награда от 100 лева получи от Община Видин Исус Самиев, на всички останали участници са раздадени по 10 лева.
Медицински екип следеше за състоянието на участниците в ритуала, а доброволци от Българския червен кръст раздаваха топли напитки. От Общината бяха осигурени също спасители и екипи на Гранична полиция.

По публикацията работи: Анжела Каменова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Кула пръскаха срещу комари, кърлежи и бълхи

Пръскане срещу комари, кърлежи и бълхи бе извършено на тревните площи в панаирен комплекс, парк, игрища и детски площадки на територията на град Кула, информираха от общинската управа. Дезинсекцията е извършена с аерозолен генератор. Използваният препарат е Цитрол 10 ULV и не представлява опасност за живота и здравето на хора и..

публикувано на 14.08.24 в 15:31

Брегово ще отбележи традиционния си празник

Програмата за празника на Брегово започва утре, 15 август. Той е традиционен и тази година съвпада с честването на 50-ата годишнина от обявяването на населеното място за град, информира Жасмина Генчева , председател на Народно читалище "Развитие". "На 15 август, от 10:00 часа ще е тържествената сесия на Общинския съвет, а следобед от 17:00 часа ще..

публикувано на 14.08.24 в 15:08

Курбан за здраве ще бъде раздаден в манастир край Враца

По традиция, на големия християнски празник – Успение на Пресвета Богородица, в манастира „Св. Иван Рилски“ (Пусти) ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве, съобщиха от общинската управа на Враца. Събитието ще се проведе на 15 август (четвъртък) от 11:30 часа. За желаещите да присъстват на празника има осигурен транспорт, който ще се..

публикувано на 14.08.24 в 14:54

Вандали нанесоха щети в Кула

Неизвестни извършители са съборили новите скамейки на стадиона в Кула само два месеца след поставянето им, съобщи председателят на Общинския съвет Димитър Цанков. Това е поредният вандалски акт , насочен към общинската собственост, който не само нанася материални щети, но и е израз на неуважение към труда и усилията на много хора, допълниха от..

публикувано на 14.08.24 в 14:26

Храмов празник ще отбележат в Ружинци

Храмов празник на параклиса "Успение на Пресвета Богородица" отбелязват утре, 15 август, в Ружинци . Ще бъде отслужен водосвет за здраве и раздаден курбан, каза кметът Александър Александров . "От години празнуваме Голяма Богородица в параклиса "Успение на Пресвета Богородица" с курбан, със служба на отец Рафаил. Всяка година посетителите са..

публикувано на 14.08.24 в 14:19
Представители на Община Враца и пожарната дадоха брифинг заради пожара в регионалното депо.

Потушен е пожарът в депото край Враца

Потушен  е пожарът , който избухна вчера в регионалното депо за твърди битови отпадъци край село Костелево , това стана ясно на извънреден брифинг пред Община Враца. От местната управа съобщиха подробности за действията през последните 12 часа. На 13 август в 18:55 часа служители на депото забелязват пламъци и подават сигнал до Пожарна..

публикувано на 14.08.24 в 13:55

Врачанският митрополит ще оглави богослуженията за празника на Черепишкия манастир

Утре, 15 август, е един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица . Голяма Богородица е и храмов празник на най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир „Успение Богородично“ . Празничните богослужения в светата обител ще започнат тази вечер в 18:00 часа с архиерейска вечерня с..

публикувано на 14.08.24 в 13:00