Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културно-исторически обекти във Видинско ще бъдат възстановени с европейски пари

Снимка: РАДИО ВИДИН, Архив

Интегрираните териториални инвестиции биха могли да помогнат за преодоляване на регионалните различия. Инструментът бе популяризиран във Видин в края на миналата година. На срещата, организирана от Областния информационен център във Видин бе подчертано, че Северозападният район като най-бедният в България и целия Европейски съюз, се нуждае от целенасочени инвестиции в различни сфери. Прилагането на интегрираните териториални инвестиции ще позволи "кръстосано" финансиране в ключови територии. Девет проектни предложения за културно-историческия туризъм във Видинско са изготвени съвместно с консултанти от фондация "Созопол", асоцииран член към ЮНЕСКО, проф. Виолета Нешева, арх. Любомир Станиславов, Боян Кузупов и др.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Коментар на археолога Оленка Миланова, част от екипа, работил по проектите:

"Първият проект, който се разработва е от много години е Видинската синагога като културен център "Жул Паскин". Вторият по значимост, който също се разработва отдавна е проектът за Архитектурно-историческия комплекс "Замък Баба Вида- Дунавска врата през хилядолетието". Старият проект "Видинска крепост Калето", който на известен етап бе прекратен, е проектът за видинската крепост "Калето". Следващият проект е "Белоградчишки скали- крепост Калето- пещера "Магура"- природни феномени и човешка дейност". Пети проект е за "Чипровския манастир "Св. Иван Рилски"- вяра и памет българска". Имаме проект за "Лопушанския манастир "Св. Йоан предтеча"- символ на възрожденската духовност". Седми проект е за "Боровишката църква "Св. Троица"- с вяра към знанието", а осми- "Град Кула- Кастра Мартис- закрилник на пътя на императори". Последният ни проект е за църковния храм на Видин "Св. Петка"."

Видинският археолог добави, че имат фиксирани срокове за всеки от проектите, които съвпадат със сроковете на "Интегрираните териториални инвестиции за Северозападния район", които са 2014-2020 г.:

"За Синагогата срокът е 2014- 2016 г. За църквата "Св. Петка" годината е 2017-та. В момента се извършва ремонт на покрива й със средства на Митрополията, но стенописите са в много лошо състояние. За "Кастра Мартис" в Кула предстои възстановка на зидове. Сроковете зависят от огледа на място, от съответните количествено-стойностни сметки, които предстои да бъдат изготвени. Важно обаче е партньорството между държавната и местната власт, и други институти и организации."

Цялата сума, която се очаква е близо 36 млн. лева. За еврейската синагога са предвидени 6 млн. лв., за Баба Вида са 4 млн. лв., за Видинската крепост "Калето" са други 6,8 млн. лв., 7 млн. лв. са разчетите за Белоградчишките скали.

Оленка Миланова почерта, че в този процес едно от важните неща е собствеността върху културно-историческите обекти. През 2009 г. собствеността върху Баба Вида и синагогата е прехвърлена на Министерството на културата. Очаква се плановете за тези 9 обекта да бъдат включени в общата програма за развитие на Видинския регион.

По публикацията работи: Ани Цекова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Здравната инспекция установи замърсена вода в три берковски села

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица , Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за..

публикувано на 02.07.24 в 15:43

Новият Общински съвет в Борован предстои да положи клетва

Новоизбраният Общински съвет в Борован ще се закълне на 3 юли (сряда) на първото си заседание. Сесията е свикана от областния управител Надя Донкинска. Форумът ще започне в 15.30 часа в голямата зала на Народно читалище „Цани Иванов 1907“ в Борован. Припомням, че до извънредните общински избори се стигна, след като Върховният..

публикувано на 02.07.24 в 15:33

Екоминистърът проверява за нерегламентирани сметища в област Монтана

Министърът на околната среда и водите проверява нерегламентирани сметища в област Монтана. Общините Берковица , Монтана и Бойчиновци са обект на извънреден контрол след подадени сигнали. В последните няколко месеца за трети път служебният екоминистър Петър Димитров лично проверява нерегламентираните сметища в Монтанско. Днес обиколката му..

публикувано на 02.07.24 в 15:28

Водна забава зарадва деца във Видин

Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира водна забава днес пред Пазар капия в града. Събитието се провежда за втора поредна година, а различното този път е, че освен членовете на клуба, може да се включи всеки, който има желание. Повече разказа Елизабет Георгиева , помощник-треньор на "Бдин-Вида" : "Организираме водни забави, с..

публикувано на 02.07.24 в 12:29

Младите математици във Видин са с отлично представяне на външното оценяване

Седмокласниците от Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин са постигнали среден резултат от 87,99 точки, двойно по-висок от средния за страната- 42,94  на Националното външно оценяване (НВО) по математика за VII клас , съобщиха от гимназията . Отличните оценки са 18. По български език и литература средният..

публикувано на 02.07.24 в 12:00

Деца откриха "Забавно лято в библиотеката" в Мездра със собствена програма

С разнообразна програма, измислена от няколко деца, живеещи в района на площад "Македония", започна традиционната инициатива "Забавно лято в библиотеката" в Народно читалище ”Просвета 1925” Мездра. Радина Вандова, Виктория Павлова, Георги Иванов, Дара Иванова посетиха предварително библиотеката и предложиха да покажат на присъстващите..

публикувано на 02.07.24 в 08:27

Оранжев код за дъжд в Северозападна България

Оранжев код за дъжд и гръмотевична дейност е издаден за днес от Националния институт по метеорология и хидрология за областите Видин, Монтана, Враца и София, както и за Русе.  Според прогнозата на НИМХ след обяд и вечерта над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки...

публикувано на 02.07.24 в 08:15