Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Облекчават процедурата за явяване на ТЕЛК

Снимка: РАДИО ВИДИН: архив

Облекчена е процедурата по подготовка за явяване пред ТЕЛК. Лекарите в лечебните заведения могат да прилагат медицински консултации и изследвания, извършени по друг повод.

"Счита се, че за да се яви човек на ТЕЛК, той вече има установено заболяване, както и установена медицинска документация, която трябва да се приложи. Предвидено е, да не се разкарват излишно пациентите и да не се изразходват ненужно регулативни стандарти от ресурса на личните лекари", каза за Радио ВИДИН главниият експерт в РЗОК Видин Десислава Петрова.

При подготовка за лекарска консултативна комисия /ЛКК/ личният лекар издава "Талон за медицинска експертиза", с което насочва здравноосигуреното лице за прегледи към специалисти от лечебни заведения за специализирана извънболнична помощ, сключили договор с Касата. Лекарската консултативна комисия може да назначи допълнителни изследвания или консултации, ако са необходими, каза още Десислава Петрова.

По публикацията работи: Йорданка Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Започна подмяна на уличното осветление в Монтана

В Монтана монтират нови енергоспестяващи улични лампи . Подмяната се осъществява по проект „Енергийно ефективни системи за улично осветление в град Монтана“. Срокът за изпълнение е средата на март следващата година. Основната цел на проекта е да се повиши енергийната ефективност, чрез технологично обновление и модернизиране на системата за..

публикувано на 25.09.24 в 15:59

Заседание на Общинския съвет ще се проведе в Лом

Редовно заседание на Общинския съвет ще се проведе утре, 26 септември, в Лом . Проектът за дневен ред включва девет точки, каза председателят на местния парламент Пенка Пенкова : "Имаме корекция за маломерни паралелки в средищно селско училище. Другите докладни са прогноза за бюджета за следващите години и другото е свързано с изтекли договори, в..

публикувано на 25.09.24 в 15:38

Местна инициативна група в Лом е приела проекти за над 12 милиона лева

Общо 90 проекта са подадени в Местната инициативна група (МИГ) Лом за над 12 300 000 лева в обявените 31 процедури. От тях 52-ма кандидати са подписали договор за финансиране за над 5 800 000 лева с четири оперативни програми. Това отчете днес Румяна Симеонова , изпълнителен директор на МИГ- Лом при откриването на 3-дневен тур за запознаване с дейността..

публикувано на 25.09.24 в 15:27

Археолозите разкриват нови находки в Рациария

Нови помещения от римската баня, някои фигури и костни материали са открити при археологическите разкопки в Рациария край село Арчар. Това показва, че античният град се е развивал много, каза ръководителят на екипа от археолози доц. д-р Здравко Димитров  от Националния археологически институт с музей при БАН .   Повече от месец се..

публикувано на 25.09.24 в 15:09
РЗИ-Враца

Четири са регистрираните случаи на COVID-19 във Врачанско за седмица

Четири случая на COVID-19 са регистрирани в област Враца миналата седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Лекари предполагат, че пациентите с корона вирус са много повече, но няма точни данни за заболелите, защото тестването вече не е така масово. Според специалистите при новите варианти на вируса боледуването преминава много..

публикувано на 25.09.24 в 14:37
РЗИ-Монтана

Болен от ку-треска е регистриран в Монтанско

Първи случай на ку-треска регистрираха в област Монтана . Инфекциозното заболяване се среща сравнително рядко, с изключение на отделни епидемични взривове в някои райони на страната. Болният е мъж на 39 години от община Монтана. Лекуван е в инфекциозно отделение на болницата в Монтана, уточни Елена Тодорова, от Регионалната здравна инспекция..

публикувано на 25.09.24 в 14:16

Творци ще почетат Николай Хайтов в Мездра

Творците от Литературен клуб "Христо Ботев" в Мездра и читалищната библиотека организират вечер, посветена на 105 години от рождението на писателя Николай Хайтов . Организаторите канят всички почитатели на творчеството му да вземат участие в проявата, по време на която ще бъдат обсъдени негови произведения, ще бъдат припомнени факти от живота..

публикувано на 25.09.24 в 14:00