Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният съвет на БСП във Видин с декларация срещу уронването на авторитета и единството на партията

Снимка: Анжела Каменова

Областният съвет на БСП във Видин проведе заседание, на което обсъди поведението на представители на формацията АБВ, които обявиха, че ще се явят с отделна листа на изборите за европейски парламент. В позицията на Областният съвет се посочва:

"Не приема и категорично отхвърля поредния опит на членове на БСП да пренесат вътрешнопартийните спорове извън партийните органи и форуми и с това да уронват нейния авторитет и единство".

Становището на партийната организация е, че на местните избори през 2011 година движение АБВ и кръгът около него са попречили за постигането на по-добри резултати. От областната структура на БСП във Видин призовават ръководството на партията да приложат мерките от член 22 в партийния устав, който касае прекратяване на членството в БСП.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков, който в събота присъства на отбелязването на 70-годишна от гибелта на 17 партизани край видинското село Макреш, коментира ситуацията в БСП. Михаил Миков, който е член на Националния съвет на БСП обяви, че партията има ресурс да се справи с това изпитание:

"Смятам, че това са действия, които вредят на Българската социалистическа партия, вредят и на левицата в предстоящите европейски избори. Интересите са очевидно извън официалните вносители, извън говореното. Смятам, че Българската социалистическа партия има достатъчно сили, те се усещат навсякъде в страната, за да се справи с това изпитание по пътя напред".

Сергей Станишев, Илияна Йотова, Деница Златева и Георги Пирински са номинирани за кандидати за евродепутати на проведените до сега конференции на общинските структури на БСП в област Видин, каза за народният представител и член на Националния съвет на БСП Филип Попов. Той уточни, че е имало номинации и за Ивайло Калфин:

"След тези антиуставни и антипартийни действия от страна на Калфин и формацията АБВ, подкрепата е оттеглена. Считам че единствената партия в лявото пространство, която десетилетия наред е защитавала и ще защитава лявата, социалната идея, това е Българска социалистическа партия. Няма друг такъв субект в България. От 12 години ръководството на БСП винаги е извеждало партията на предни позиции във всеки един вид избори." - коментира още Филип Попов.

За номинираните до сега от местните структури на БСП кандидати на партията на изборите за Европейски парламент, Филип Попов каза:

"Това са едни достойни хора, доказали своя авторитет и защитавали винаги авторитета, достойнството и устоите на Българска социалистическа партия."

До края на януари трябва да приключат конференциите на структурите на БСП по места за номиниране на кандидати за представители в Европейския парламент.

По публикацията работи: Анжела Каменова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30