Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Област Видин- с 43 проекта за финансиране по Публичната инвестиционна програма

Снимка: РАДИО ВИДИН
С 43 проекта на обща стойност над 61 млн. лв. кандидатства област Видин по поканата за финансиране от Публичната инвестиционна програма на правителството "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Областният управител Кръстьо Спасов внесе в Министерството на финансите обобщения списък с проектните предложения от Областна администрация Видин и 11-те общини в региона.

© Снимка: Областна администрация- Видин

"Считам, че значими проекти ще бъдат финансирани. Ще се преценява кои са най-актуалните, най-важните проекти към които има обществен интерес"- коментира Кръстьо Спасов. Критериите за подбор на проекти са определени с постановление на Министерски съвет от 16 януари с оглед да се реализират 500-те млн. лв., заложени в бюджета на държавата за 2014 година. Основно средствата ще бъдат изразходвани в регионите и от тях около 350 милиона ще бъдат за общините, а 150 млн. за други централни администрации",
уточни областният управител.

"Мога да подчертая във връзка с готовността на нашите общини, че тя е във висока степен и изводът, който правя, се базира на това, че ние получихме много проекти, които са от важно значение за съответните общини и решават проблеми, за които години наред не е имало финансов ресурс да бъдат решени"- отбеляза Кръстьо Спасов.

"Предстои Междуведомствения съвет да прецизира всички тези обекти, защото в края на краищата има една рамка, която в бюджета на държавата е 500 милиона лева. Аз се надявам, че общините при тази готовност ще могат да кандидатстват и по оперативните програми на Европейския съюз, които ще стартират в средата на тази година. Основните сектори, които общините са предложили, са пътна и ВиК структура, културни обекти, социални обекти, туристически обекти. Например за община Белоградчик един от обектите, които са заложени е спектакъл със звук и светлина, архитектурно, художествено и парково осветление на белоградчишката крепост"- съобщи областният управител.

Сред проектите на общините е този за ремонт на надлеза по булевард "Панония" във Видин. За изпълнението му са необходими 2,7 млн. лв. Според Кръстьо Спасов това е спешен за реконструкция и укрепване обект от основната пътна артерия в града, за който той се надява, че ще получи одобрение за финансиране.

Областната администрация кандидатства с два проекта за близо 14,5 млн.лв. и половина. Единият от тях- на стойност 7,5 млн. лв. е за строителство на нов път от белоградчишкото село Салаш до границата със Сърбия край прохода "Кадъ боаз", където ще бъде открит нов Граничен контролно-пропускателен пункт.

Проектите ще се оценяват от Междуведомствен съвет, който ще се ръководи от министъра на финансите Петър Чобанов. Списъкът на проектите и отговорните за тяхното изпълнение институции, както и съответното финансиране, ще се одобряват с постановление на Министерския съвет.

"Трябва да се разбере, че това е нещо ново, което за пръв се случва в България. Правителството за пръв път залага в бюджета си за публична инвестиционна програма Растеж и устойчиво развитие на регионите толкова много пари- 500 млн. лв. и е хубаво тази традиция да продължи, но нашите общини и всички ние не бива да разчитаме само на бюджетните средства, а да търсим и други възможности, да бъдем активни и за новия програмен период на Европейския съюз, защото нашият регион има нужда от реализацията на такива обекти, които ще бъдат предпоставка и за развитие на икономиката, на туризма, на селското стопанство, на всички други сфери.

Очаквам, че правителството, този междуведомствен съвет, ще обърне по-специално внимание на проектите, които Северозападният район предлага и в сравнение с другите райони, аз очаквам, че ще получим повече средства, което ще е доказателство на това, което е обявено, че към Северозападния район ще има едно по-специално внимание и това по-специално внимание аз считам, че трябва да намери израз в това да се отпуснат повече средства, тъй като при нас проблемите в сравнение с другите региони са по-големи. Аз съм оптимист и се надявам,че общините ще направят нужната организация тези проекти да се реализират при едно високо качество и да се получи този ефект, който всички очакваме"-
коментира Кръстьо Спасов.

Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" ще се изпълнява при спазване на принципните разпоредби за публичност и прозрачност на разходване на средствата, както и за подбора на проектите и програмите, реализирането на които ще спомогне за устойчиво развитие на регионите, повишаване на конкурентоспособността на икономиката и създаване на възможност за генериране на заетост и доходи.
По публикацията работи: Анжела Каменова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Златко Живков, кмет на община Монтана

Осигурен е превоз за ученици от монтански квартал

И през тази година Община Монтана ще осигури ежедневен превоз на 241 ученици от кв. „Кошарник“ до шест приемни училища в града, съобщи кметът Златко Живков. Дейността е част от проект, финансиран по Националната  програма на Министерството на образованието и науката „Подпомагане на общините за образователна десегрегация“. Договорът е подписан с..

публикувано на 29.08.24 в 14:47

Двете училища в Белоградчик стават средищни

Общинският съвет в  Белоградчик проведе редовно заседание. Съветниците приеха решение относно включване на НУ „Васил Левски” в Списъка на средищните детски градини и училища за учебната 2024/2025 г. През идващата учебна година в началното училище ще се обучават 10 ученици в задължителна училищна възраст от населени места, в които няма училища...

публикувано на 29.08.24 в 14:29

Детска кухня ще помага на бедни семейства в Мездра

След подписано партньорско споразумение с Агенцията за социално подпомагане (АСП), от началото на месец септември Община Мездра ще започне изпълнението на дейностите по проект „Детска кухня“ , финансиран по Програма за храни и основно материално подпомагане 2021-2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд+, съобщават от местната управа...

публикувано на 29.08.24 в 12:02

Видинският драматичен театър открива новия творчески сезон

С репетиции на нова пиеса Общински драматичен театър „Владимир Трандафилов“ ще открие новия творчески сезон, съобщават от културната институция във Видин . Първата репетиция „на маса“ ще бъде в неделя, 1 септември, тя ще даде старт на новия творчески сезон - 2024/2025 г. Заглавието, което видинският театър ще подготви за публиката е „Бог високо“..

публикувано на 29.08.24 в 12:00

Тече ремонт на тротоари в община Ружинци

Тротоари в село Ружинци са основно ремонтирани, информира Александър Александров , кмет на общината: "Извършихме основен ремонт на тротоарите на улица "Георги Димитров". Това са два участъка, на които през годините се случваха много аварии заради ВиК инсталацията. След като вече подменихме водопровода, няма да има такива. Вследствие на тези аварии..

публикувано на 29.08.24 в 11:30

Още едно село в Монтанско е на воден режим

Още едно населено място в община Чипровци минава от днес на воден режим . Към момента в 12 села на територията на област Монтана има нарушено водоподаване заради сушата. Железна е четвъртото село в община Чипровци, което е засегнато от липсата на вода. Чешмите остават сухи от 17:00 до 07:00 часа сутринта. За общинския център ще се..

публикувано на 29.08.24 в 09:55

Влакът за Видин блъсна човек във Враца

Пътническият влак Мездра - Видин, който е тръгнал в 4,40 минути тази сутрин, е блъснал неправилно пресичащ железопътната линия човек, съобщиха от Българските държавни железници. Инцидентът е станал около 5 часа тази сутрин във Враца. Композицията е изчакала да приключат следствените действия и да бъде разчистен железният път. Влакът е заминал от гара..

публикувано на 29.08.24 в 09:38