Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Област Видин- с 43 проекта за финансиране по Публичната инвестиционна програма

Чакалнята на видинската железопътна гара ще бъде ремонтирана със средства на общината, ще се ползва за автогара.
Снимка: РАДИО ВИДИН
С 43 проекта на обща стойност над 61 млн. лв. кандидатства област Видин по поканата за финансиране от Публичната инвестиционна програма на правителството "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Областният управител Кръстьо Спасов внесе в Министерството на финансите обобщения списък с проектните предложения от Областна администрация Видин и 11-те общини в региона.

© Снимка: Областна администрация- Видин

"Считам, че значими проекти ще бъдат финансирани. Ще се преценява кои са най-актуалните, най-важните проекти към които има обществен интерес"- коментира Кръстьо Спасов. Критериите за подбор на проекти са определени с постановление на Министерски съвет от 16 януари с оглед да се реализират 500-те млн. лв., заложени в бюджета на държавата за 2014 година. Основно средствата ще бъдат изразходвани в регионите и от тях около 350 милиона ще бъдат за общините, а 150 млн. за други централни администрации",
уточни областният управител.

"Мога да подчертая във връзка с готовността на нашите общини, че тя е във висока степен и изводът, който правя, се базира на това, че ние получихме много проекти, които са от важно значение за съответните общини и решават проблеми, за които години наред не е имало финансов ресурс да бъдат решени"- отбеляза Кръстьо Спасов.

"Предстои Междуведомствения съвет да прецизира всички тези обекти, защото в края на краищата има една рамка, която в бюджета на държавата е 500 милиона лева. Аз се надявам, че общините при тази готовност ще могат да кандидатстват и по оперативните програми на Европейския съюз, които ще стартират в средата на тази година. Основните сектори, които общините са предложили, са пътна и ВиК структура, културни обекти, социални обекти, туристически обекти. Например за община Белоградчик един от обектите, които са заложени е спектакъл със звук и светлина, архитектурно, художествено и парково осветление на белоградчишката крепост"- съобщи областният управител.

Сред проектите на общините е този за ремонт на надлеза по булевард "Панония" във Видин. За изпълнението му са необходими 2,7 млн. лв. Според Кръстьо Спасов това е спешен за реконструкция и укрепване обект от основната пътна артерия в града, за който той се надява, че ще получи одобрение за финансиране.

Областната администрация кандидатства с два проекта за близо 14,5 млн.лв. и половина. Единият от тях- на стойност 7,5 млн. лв. е за строителство на нов път от белоградчишкото село Салаш до границата със Сърбия край прохода "Кадъ боаз", където ще бъде открит нов Граничен контролно-пропускателен пункт.

Проектите ще се оценяват от Междуведомствен съвет, който ще се ръководи от министъра на финансите Петър Чобанов. Списъкът на проектите и отговорните за тяхното изпълнение институции, както и съответното финансиране, ще се одобряват с постановление на Министерския съвет.

"Трябва да се разбере, че това е нещо ново, което за пръв се случва в България. Правителството за пръв път залага в бюджета си за публична инвестиционна програма Растеж и устойчиво развитие на регионите толкова много пари- 500 млн. лв. и е хубаво тази традиция да продължи, но нашите общини и всички ние не бива да разчитаме само на бюджетните средства, а да търсим и други възможности, да бъдем активни и за новия програмен период на Европейския съюз, защото нашият регион има нужда от реализацията на такива обекти, които ще бъдат предпоставка и за развитие на икономиката, на туризма, на селското стопанство, на всички други сфери.

Очаквам, че правителството, този междуведомствен съвет, ще обърне по-специално внимание на проектите, които Северозападният район предлага и в сравнение с другите райони, аз очаквам, че ще получим повече средства, което ще е доказателство на това, което е обявено, че към Северозападния район ще има едно по-специално внимание и това по-специално внимание аз считам, че трябва да намери израз в това да се отпуснат повече средства, тъй като при нас проблемите в сравнение с другите региони са по-големи. Аз съм оптимист и се надявам,че общините ще направят нужната организация тези проекти да се реализират при едно високо качество и да се получи този ефект, който всички очакваме"-
коментира Кръстьо Спасов.

Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" ще се изпълнява при спазване на принципните разпоредби за публичност и прозрачност на разходване на средствата, както и за подбора на проектите и програмите, реализирането на които ще спомогне за устойчиво развитие на регионите, повишаване на конкурентоспособността на икономиката и създаване на възможност за генериране на заетост и доходи.
По публикацията работи: Анжела Каменова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 22 юли 2024 година

Днес във Видин днес ще бъде открит Фестивалът на изкуствата " Дунавски вълни “.  Тазгодишното му издание е 13-то по ред и ще предложи интересна и разнообразна програма. Земеделци от Видинско ще помагат на фермери от Южна България, които пострадаха от унищожителните пожари преди дни.  Преди дни Националната асоциация на зърнопроизводителите стартира..

публикувано на 22.07.24 в 18:00

Започна фестивалът "Фолклорната магия на Мездра“

Четвъртият международен фолклорен фестивал "Фолклорната магия на Мездра“ бе открит официално в града.  Това стана с тържествена церемония на площад "България“, на която бяха представени участниците във фестивала - 11 фолклорни състава с над 250 танцьори, певци и музиканти от 10 държави от четири континента - Европа, Азия, Северна и Южна Америка...

публикувано на 22.07.24 в 17:29

Земеделци от Видинско ще помагат на фермери, пострадали от пожарите

Земеделци от Видинско ще помагат на фермери от Южна България, които пострадаха от унищожителните пожари преди дни. Преди дни Националната асоциация на зърнопроизводителите стартира кампанията в подкрепа на животновъдите, засегнати от големия пожар в Сакар планина, а видинските зърнопроизводители с готовност се включват, каза Жечко Андрейнски,..

публикувано на 22.07.24 в 14:37

2300 декара с растителност са изгорели през юли в горските стопанства на Северозапада

Четиринадесет пожара са бушували през първите 18 дни на юли на територията на Северозападно държавно предприятие-Враца. Опожарените площи са около 2300 дка, като най-засегнат остава Плевенския регион, където огнената стихия  опожари 1 075 дка гори, треви, храсти и др. Възникналите пожари на територията на Северозападно държавно предприятие са предимно..

публикувано на 22.07.24 в 11:15

Два случая на дрогирани водачи в Монтанско

Двама шофьори с положителни проби за употреба на канабис са задържани по пътищата на област Монтана, съобщават от местната дирекция на полицията.  И двамата водачи са управлявали  автомобили, които не са тяхна собственост.  На 21.07.2024 г. в 16:40 ч. в района на прохода "Петрохан", служители на РУ Берковица спрели за проверка лек автомобил..

публикувано на 22.07.24 в 11:10

Жена блъсна дете в Чупрене и избяга

62-годишна жителка на видинското село Чупрене е  ударила 2- годишно момченце, излязло неочаквано на пътното платно , съобщават от полицията във Видин.  Детето било транспортирано в болница в  Мотана, с фрактура на десен крак, без опасност за живота.  Инцидентът е станал вечерта на  20 юли.  След удара шофьорката е напуснала местопроизшествието ,..

публикувано на 22.07.24 в 10:10
Архив

Започва Фестивалът на изкуствата "Дунавски вълни"

Днес във Видин днес ще бъде открит Фестивалът на изкуствата "Дунавски вълни“. Тазгодишното му издание е 13-то по ред и ще предложи интересна и разнообразна програма, каза Борислава Борисова , зам.кмет  "Хуманитарни дейности" и социална политика в община Видин.  "В периода от 22 юли до 27 юли традиционният за община Видин фестивал ще предложи на..

публикувано на 22.07.24 в 10:00