Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинските общински съветници закриха яслена група, увеличиха си заплатата и дадоха зелена светлина на инвеститор

Снимка: РАДИО ВИДИН

Малко повече от два часа продължи днешното, първо за годината, редовно заседание на видинския Общински съвет, на което бяха приети общо 19 решения. Кметът Герго Гергов оттегли предложението си за промяна в Общия устройствен план на града заради инвестиционно намерение за изграждане на търговски обект в края на Видин, в посока Дунав мост 2. Съветниците одобриха предложението Общината да предприеме стъпки, с които да придобие безвъзмездно собствеността на имот частна държавна собственост, намиращ се до ЦДГ №3 "Детелина", на който да бъде изградена спортна площадка. Освен това бе решено да бъдат предоставени за безвъзмездно ползване за срок от 3 години общинските спортни обекти на местните клубове. Общинските съветници одобриха промени в Общия устройствен план заради инвеститорски интерес за изграждане на винарна в село Гомотарци, разширяване на Северна промишлена зона в местността "Гриндул" и изграждане на улица до ТПК "Бор". Отпор срещна предложението да бъде закрита яслената група в Обединено детско заведение №18 и то да бъде преобразувано в Целодневна детска градина.

"Това се налага, тъй като проверки са установили, че броят деца, които посещават тази яслена група е далеч под норматива. В общи линии предложението касае подобряване на работата на детското заведение и създаване на условия за намаляване на разходите. Това, което трябва да бъде подчертано е, че не се предвижда съкращаване на работен персонал, тъй като той ще бъде пренасочен към места, където имаме нужда от повече песонал", обясни кметът Герго Гергов.

"Аз предлагам на общинската администрация като казваме "А" да казваме и "Б", тоест трябва да подготвим за закриване и едно училище от есента. Статистиката показва, че децата са със 100 по-малко от преди 4 години", добави общинският съветник Добрин Иванов.

Павел Паунов предложи да бъде организирана среща с директорите на детските градини, за да бъдат обсъдени проблемите в сферата на образованието:

"Комисията по образование се срещна с голяма част от директорите на детските градини, входиран е материал за делегиране на дейността. Моля общинската администрация да направи среща с тях и да дебатираме проблемите, защото те наистина са сериозни."

Росица Кирова от своя страна подчерта, че не е редно да се закрива яслена група в средата на учебната година, защото:

"Това подлежи на планиране, както от родителите, така и от всички, които ползват тази услуга, редно е това да се прави в края на учебната година." Решението все пак бе прието с 20 гласа "За", 5 "Против" и 5 "Въздържал се".

Местният парламент одобри още отчета за дейността си, изпълненията на решенията през второто полугодие на миналата година, както и график на заседанията през първите 6 месеца на 2014 година. Съветниците утвърдиха и промени в Наредбата, касаеща размера на наемите на общински жилища.

Единодушно съветниците подкрепиха двойното увеличение на месечните си възнаграждения- от 30 на 60 процента от средната брутна работна заплата на общинската администрация заради промени в нормативната база. Одобрни бяха Планът за действие и бюджет за финансовото обезпечаване на дейностите и инициативите по Общинска стратегия за превенция на ХИВ/СПИН на местно ниво и годишен доклад по изпълнение на Плана за действие на община Видин за интеграция на българските граждани от ромски произход и други граждани в уязвимо социално положение. Утвърдено бе предложението Регионалният исторически музей да стане второстепенен разпоредител с бюджетни средства. Гласувано бе и предложение във връзка с депозирана в Община Видин преписка от Администрацията на президента за опрощаване на вземания.

"Общински съвет-Видин предлага на Президента на Република България да не уважи искането на Малин Миронов Младенов за опрощаване на държавно вземане на данък превозни средства, главница и лихви в размер на 44 278 лева", посочи кметът на Видин.

Председателят на Общинския съвет Пламен Трифонов заяви, че съдебните дела по оспорените през миналата година 6 решения на местния парламент са приключили в полза на Общината и призова Областният управител Кръстьо Спасов да лобира за одобряването на проектните предложения, които общинската администрация е внесла за финансиране от правителствената програма за развитие на регионите:

"Малко ме притеснява тази сериозна активност на уважавания г-н Областен управител. Губейки тези дела показва, че трябва да си направи оценка и да види подвежда ли го неговият екип. Знаете, че в момента се правят предложения за проекти чрез Областния управител до правителството, ние имаме 7 проекта за сериозна сума, която би подпомогнала изключително много общината. Апелирам към Областния управител да бъде трансмисия към правителството. Ще наблюдаваме неговото поведение, защото досега с тези оспорвания само затормозява работата на Общинския съвет."

По публикацията работи: Цветомир Цветанов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Районният съд във Видин е с нов председател

Съдия Милена Стоянова ще оглави Районния съд във Видин. Днес Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет проведе събеседване с нея и единодушно я избра за председател на съда. Милена Стоянова има близо 25 години юридически стаж, от които 17 години е съдия във видинския Районен съд. В своята концепция за развитие на съда тя посочва като основен приоритет..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Пръскат срещу плевели железопътната линия Брусарци – Лом

Наземно третиране срещу плевели по железопътната линия Брусарци – Лом ще се проведе на 24 април, уведомяват от Железопътна секция "Враца". То ще се извърши при подходящи метеорологични условия, а срещу плевелите ще се използва хербицид. Третирането ще започне рано сутринта и ще приключи до 10 часа. Пръскането ще се извърши с препарат НАСА ТАФ на..

публикувано на 23.04.24 в 13:00

Проверяват твърдения за насилие над 104-годишна пациентка във видинската болница

Назначиха проверка във връзка с излъчени от национални телевизии репортажи с твърдения за проявено насилие над 104-годишна пациентка във видинската болница.   От съобщение до медиите, става ясно, че извънредната проверка е назначена от изпълнителния директор на ИА "Медицински надзор“ Иванка Диневa и започва от днес- 23 април. Министърът на..

публикувано на 23.04.24 в 11:23

Във Видинско проведоха операция "Скорост"

880 са регистрираните нарушения по пътищата във Видинско в периода 15-21 април, съобщават от полицията.   Данните са от едноседмичната операция "Скорост", реализирана по линия на Роудпол (Roadpol).  296 са нарушенията в населените места, 584 са тези извън тях. Операция "Скорост" включена два пъти годишно (през април и август) в календара на..

публикувано на 23.04.24 в 10:40

"Нощ в библиотеката" ще се състои във Враца

За осма година в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца ще се проведе инициативата "Нощ в библиотеката" . Това ще се случи в Световния ден на книгата и авторското право - 23 април, когато вратите на културната институция ще останат отворени и след 18:00 часа. Откриването на инициативата ще бъде в 18:30 часа със спектакъл на Театрална група..

обновено на 23.04.24 в 08:49

Общинският съвет в Мездра ще заседава в четвъртък

Общинският съвет в Мездра ще проведе своето редовно месечно заседание на 25 април /четвъртък/ при Проект за дневен ред от само 8 точки. Най-напред общинските съветници ще приемат три отчета: Финансов на МБАЛ Мездра за 2023 година; за дейността на читалища от общината за 2023 година и за първото тримесечие на тази година на Екопроект. След това..

публикувано на 23.04.24 в 08:47

Обявиха крепостта "Алмус" за недвижима културна ценност от национално значение

Крепостта „Алмус” в Лом е обявена за археологическа недвижима културна ценност с категория „Национално значение”.   Със заповед на министъра на културата се предоставя статут и са определени режими за опазване (териториален обхват - граници, охранителна зона и предписания за опазване) на античната крепост, съобщават от местната общинска управа...

публикувано на 23.04.24 в 08:08