Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уволненият директор на езиковата гимназия във Враца ще търси правата си в съда

Снимка: Жоро Александров
Силвия Драйчева, чийто трудов договор като директор на Езиковата гимназия "Йоан Екзарх" във Враца, беше прекратен във вторник, заяви, че ще си търси правата по съдебен път. Ответник по това дело ще е Галина Евденова, началник на Регионалния инспекторат по образованието. Драйчева заяви, че още не е виждала заповедта си за уволнение:

"Разбира се, че не зная, тъй като до този момент не съм подписвала заповедта... Странно, че обвиненията към мен са, че съм представяла публично и пред медиите информации за какво ли не, сега се получава така, че Евденова позволява изтичането на информация по медиите. Явно за едни може, за други- не!"

За обвиненията и оспорването на министерската проверка, в които беше обвинена, Драйчева поясни:

© Снимка: Жоро Александров

"Много хора видяха вече как изглежда тази заповед- липсва фамилията на човека, който я е подписал, личи знак от ксерокопиране, без да има задължителната заверка в такива случаи. Проверката беше организирана във време, в което никой не я очаква, т.е. аз бях в командировка, разписана и одобрена от самата Евденова…

© Снимка: Жоро Александров

Ако това да задаваме въпроси, да се съмняваме, да питаме, да се интересуваме като служители на Министерството на образованието… Ако това се приема за саботаж, нямам какво да добавя. Мисля, че живеем в други времена и всеки заслужава да бъде уважаван!"


Ето как Драйчева опроверга твърдението на Евденова, че тя и екипът й е напуснал училището в един от дните на проверка:

"Това прозвуча наистина много странно, защото казаха, че става дума за 17:30 часа, което е доста след края на работното ми време. Макар че по време на проверката съм прекарвала повече от задължителните по кодекс на труда 8 часа. Странно е, защото има дежурни учители, които не са били уведомени от проверяващите. Все пак директорите не бива да бъдат наказвани да работят по 12 часа, след като са започнали работния ден в 7 часа сутринта!"

Бившият вече директор на езиковата гимназия отговори и на обвинението за раздадените пари като командировъчни на един от учителите:

"Да това е интересно, защото цялата тази сума е 70 лева, т.е. по 10 лева на ден. Самата комисия от проверяващи беше доста объркана за размера- защо му е давано по 10, а не по 20 лева на ден!

Аз съм работодател на г-н Керефейски и съм му безкрайно благодарна, че се е нагърбил с огромната отговорност да заведе деца на този поход."

Силвия Драйчева обаче опроверга информацията, че е била наказана с акт за 2 000 лева от инспекцията по труда:

"Такъв акт не съм виждала, не съм получавала, затова не мога да отговоря на това обвинение."

Драйчева твърди, че е получила изискваните от нея обяснения- на цели 18 страници. Допълва, че в по-голямата си част изисканите обяснения били цитати от закони, което я навежда над мисълта, че обясненията си трябвало да даде постфактум след като заповедта за нейното уволнение вече е била написана. Не отрича, че не е представила обясненията. Но го обяснява с липсата на време, тъй като от 25 ноември е в отпуск, а след това в болничен, а за да отговори на всички зададени въпроси, трябва да има достъп до училищната документация.

"Въпреки всичко, към този момент вече разполагам с подобни данни, които съм изпратила на министъра на образованието с всичката съпътстваща информация."

Какво каза още Драйчева за своето уволнение:

"Дано тази промяна да доведе до по-хубаво бъдеще за училището, но не смятам, че моята личност е пречела досега на гимназията. Вече стана дума, че не е била важна моята персона, а мястото, което съм заемала."

Това е позицията на Силвия Драйчева, чието уволнение като директор на Езиковата гимназия във Враца от вторник (28 януари) продължава да буни обществеността във Враца.
По публикацията работи: Жоро Александров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 12 юли 2024 година

Проект за изграждане на нов физкултурен салон в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във  Видин  е одобрен за финансиране, съобщават от Общината. Проектните дейности включват изграждане на малък физкултурен салон в дворното пространство на учебното заведение с обслужващи  помещения, в т.ч. и закупуване на оборудване и обзавеждане,..

публикувано на 12.07.24 в 18:05
Силвия Василева, директор на „Финансови и счетоводни дейности“ в Община Монтана

Много добро изпълнение на бюджета за 2023 година, отчете Община Монтана

На публично обсъждане директорът на „Финансови и счетоводни дейности“ Силвия Василева представи основните приходи и разходи в бюджета на община Монтана през миналата година, съобщават от местната администрация.  “Въпреки трудностите през годината заради обратите в държавното управление и забавеното приемане на Закона за държавния бюджет,..

публикувано на 12.07.24 в 16:58

Урок за Космоса се проведе в Мездра

Библиотекари разказаха на деца за стъпването на човека на Луната преди 55 години в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра . Участниците в проявата научиха за подготовката на астронавтите, изпращането на няколко спътника в Космоса с различни животни и накрая за полета на космическия кораб "Аполо 11", който каца на земния..

публикувано на 12.07.24 в 16:52

Съд наказа двама обвиняеми за отглеждане на коноп в Мизия

Двама обвиняеми получиха наказания от по 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за незаконно отглеждане на растения от рода на коноп и държане на високорисково наркотично вещество в Мизия . Разследващите са открили 128 растения в специално оборудвано помещение в сграда в местността „Среден връх“ в града. Пазарната..

публикувано на 12.07.24 в 15:14

Безработни започват работа по програма за заетост в община Белоградчик

В община Белоградчик започват работа деветима безработни по Регионалната програма за заетост . Хората са наети на трудов договор със срок пет месеца, на пълен работен ден.  Дейностите, с които ще бъдат ангажирани безработните, са почистване, благоустрояване, поддържане на зелени и цветни площи, паркове и алеи, гробищни паркове,..

публикувано на 12.07.24 в 14:37

Берковица посреща "Мото рок фест" 2024

Берковица е домакин на "Мото рок фест" от днес, 12 юли до неделя, 14 юли. Организатор на събитието е мотоклуб "Планински братя" със съдействието на Община Берковица, а програмата е разнообразна и интересна, каза за радио ВИДИН  Олег Петков , президент на клуба. "В петък откриваме, посрещаме гости, следва рок концерт на група SWEET POISON,..

публикувано на 12.07.24 в 14:00

Полицията разследва грабеж край път Е-79 в Монтанско

Криминалисти разследват грабеж на 33-годишна жителка на Враца, съобщават от полицията. Престъплението е извършено вчера, 11 юли, около 17:00 часа, на отбивка на международния път Е-79 в землището на монтанското село Сумер . Извършителите заплашили жената с огнестрелно оръжие, след което ѝ взели дамската чанта. Гилза от газов пистолет е намерена при..

публикувано на 12.07.24 в 11:58