Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 февруари 2014 година

Снимка: Архив

Видин е включен в групата на най-големите градове в страната, които да получат европейско финансиране по Оперативната програма "Региони в растеж" в т.нар. второ ниво (NUTS2). Тук влизат Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Стара Загора, Плевен, Велико Търново и Благоевград. За тях, както и за София, са предвидени 45% от общия финансов ресурс на програмата от над 852 млн. евро. Това бе обявено при представянето на новата Оперативна програма "Региони в растеж". "Мисля, че това решение е един голям шанс за Видин, защото е сред тези 9 града, които са във второ ниво за финансиране. Наистина Видин е по-малък, но е център на Северозападния регион за планиране и с оглед на това, че е сред най-бедните градове в Европа, той заслужава това място. Оперативна програма "Региони в растеж" разполага с голям бюджет за периода 2014-2020 година и ще се използват все за неща, които са важни и критични за нашия град и за нашата област. Предимството за Видин е, че 45% от целия бюджет на програмата ще бъдат разпределени между тези 10 града- това е един много сериозен финансов ресурс, който ще даде реален шанс на града ни да излезе от икономическата и социалната си изостаналост", каза за РАДИО ВИДИН областният управител Кръстьо Спасов.

Със седем проекта за близо 12 милиона и 700 хиляди лева кандидатства за финансиране Община Видин по Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Представен е проект за ремонт на надлеза по булевард "Панония". "Вторият проект, който сме предложили, е свързан с подобрение на градската среда. Ще засегне голям брой хора и ще има огромен социален ефект", каза кметът на Видин Герго Гергов. Предложени са също проекти за преасфалтиране на алеите в Крайдунавския парк и енергийна ефективност на сградата  на бившата поликлиника и три училища в града.

С два проекта за 26,5 млн. лева кандидатства по публичната инвестиционна програма Община Берковица. Представен е проект за ремонт и рехабилитация, изграждане на подпорни стени на пътя до хижа "Ком", който е на стойност 22 милиона лева, съобщи заместник-кметът Радослав Найденов. "Търсят се средства за два инфраструктурни обекта- за реконструкция на пътя от Берковица до хижа Ком и за ремонт на спортната зала, която е в окаяно състояние. Първият проект е за 22 млн. лева, а вторият- за 4,6 млн. лева. Проектът за пътя до зона Ком е от значение за целия регион, защото ще даде подем на туристическата инфраструктура в района и по този начин- развитие на целия край."

Община Козлодуй кандидатства по Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" с два проекта, съобщи кметът Румен Маноев. За изпълнението на проекта са необходими 4 млн. лв., уточни Румен Маноев: "Единият ни проект е за асфалтиране на улица "Радецки", надяваме се около 1 млн. лв. да получим за нея. Другият ни проект, който изготвихме, е за модернизация на ж.к. "Три- юг", на стойност около 4 млн. лв."

Шест знакови проекта- за реконструкция на централния площад в Белоградчик, за изграждане на пречиствателна станция за питейна вода и подмяна на водопровода на 4 села, както и за ремонти на улици, са представили за одобрение от Общината."Имаме проект за реконструкция на централния градски площад за 850 000 лв., проект за изграждане на пречиствателното съоръжение за питейна вода. На следващо място е основен ремонт на булевард "Съединение" за 1,9 млн. лв. Изготвили сме обобщен проект за подобряване водоснабдяването на 4 села за 5,5 млн. лв., и за подмяна на водопровода по улиците до подходите около крепостта. Те ще бъдат ремонтирани основно с пари по Оперативна програма "Регионално развитие", но целта ни е преди това да сменим водопороводите, което не е правено повече от 50 години"- каза пред Иванка Петрова кметът на Белоградчик Борис Николов. 

Общественият съвет по превенция на корупцията във Враца ще проведе кампания, посветена на прозрачното реализиране на изборите за европейски парламент - това реши Съветът в края на седмицата. Той свика заседание на консултативния съвет по настояване на областния управител Венцислав Василев. В работата на обществената организация се включиха председателят на окръжния съд Агнеса Ставарова, заместник-окръжният прокурор Камелия Трифонова, Пламен Тончев, директор на териториалното звено на Държавната агенция "Национална сигурност", Александър Александров, директор на врачанския офис на Националната агенция за приходите и началникът на митническото бюро Светла Георгиева. По време на обсъжданията беше решено допълнително да се проведе между месеците март и май информационна кампания, посветена на евроизборите, а освен това бяха обсъдени проявите в програмата за действие срещу корупцията на областния съвет. Следващото заседание на организацията ще се проведе на 21 февруари, а на него ще присъстват и кметовете на 10 общини от Врачанска област.

Мездра е сред  градовете в България, в които ще се проведе дискусия на проект за "Разширяване използването на съвременните инструменти на пряката демокрация на местно ниво". Проектът е на европейска фондация. Целта на проекта е стъпвайки на швейцарския опит, гражданското общество и местните власти в по-малките населени места да се научат да използват богатия швейцарски опит.

Община Белоградчик проведе публична тръжна процедура за отдаване под наем на земеделски земи- 238, 263 дка ниви от общински поземлен фонд в землището на село Ошане. За участие в търга, комисия в състав: председател Рени Длъгнекова- юридически консултант и членове Пламенка Цекова- Главен специалист "Стопански дейности" и Мариана Микова- строителен техник, допусна следните кандидати:"Планет Ърт" ЕООД - Владимир Миков и Румен Николов- земеделски производител. Поради нередовно представени документи за участие в търга не бе допуснат земеделският производител Тодор Тодоров. Търгът стартира с наемна с наемна тръжна цена 1 870 лв. След станалото явно наддаване сумата достигна 4 675 лв. годишна наемна цена, при която търгът бе спечелен от Румен Николов. Предстои община Белоградчик да подпише Договор със спечелилия търга за ползване на земите за срок от 5 години.

Община Бойница смята да изгради втори Център от семеен тип за настаняване на лица с психични разстройства. Очаква се писмо за подкрепа от Агенцията за социално подпомагане. В община Бойница досега има разкрити три Центъра за настаняване от семеен тип и едно защитено жилище- два в село Бориловец и един- в Бойница. В общинския център има и Защитено жилище, посочи още Анета Генчева.

Община Враца се обръща към жителите на град Враца, фирмите и неправителствени организации за съвместно участие в Националната кампания "За чиста околна среда- 2014" на тема "Обичам природата- и аз участвам", обявена от Министерство на околната среда и водите  и Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Условията за участие са публикувани на интернет страницата на ПУДООС- www.pudoos.bg. Желаещите могат да получават разяснения  за съвместното участие в срок до 10.02.2014 год.  на тел. 092/ 62 45 81, 62 45 82 вътр.257  или в каб.№ 15 от Нели Ценова- главен експерт и Галя Блехова- главен специалист .

Приходите от данъци и осигурителни вноски, събрани от НАП Монтана за 2013 г., са 61 млн. лв. Това е с 1 млн. лв. повече от планираното и е с 2% преизпълнение на плана. При вноските за допълнително задължително пенсионно осигуряване /ДЗПО/ се отчита преизпълнение. Над плана са събрани повече от планираното 372 хил. лв. Постъпленията от корпоративни данъци също са преизпълнени като сумата от 3 млн. и 900 хил. лв. е  с 260 хил. лв. повече от планираното. Известно изоставане от прогнозите се отчита при данъка върху доходите на физическите лица. Причините за изоставането по това перо са свързани основно с промените, свързани с единната сметка, въведени от началото на 2013 г., и факта, че вноските за данък върху доходите по този повод през годината са били 11, а не 12. Събираемостта на приходи от принудително събиране на вземания и от продажби на конфискувани активи достига 160 000 лв., а публичните вземания от други държавни органи, изпратени за събиране в НАП - 305 000 лв.

Враца е в грипна епидемия от днес. Заповед за обявяването й издаде директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Анета Ставрова. Тя се основава на повишената заболеваемост, която достигна нива от 503 случая на 10 000. Според здравните власти, най-висока е заболеваемостта при децата до 4 години и от 5 до 14 години.

271 души на 10 000 е заболеваемостта от грип във Видинска област за миналата седмица. Това наложи обявяването на грипната епидемия от 31 януари, каза за РАДИО ВИДИН д-р Пепа Цветанова, Директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" в Районната здравна инспекция във Видин. Заради грипа здравната инспекция спря плановите операции, свижданията в болниците, профилактичните прегледи и имунизации. Училищата и детските градини не са затворени. Заболеваемостта в региона се следи.

Пълно е детското отделение на видинската болница. "Има много деца с пневномии и бронхити като усложнения от грипа." Това каза за РАДИО ВИДИН завеждащият отделението д-р Пламен Филипов. За да се ограничи разпространението на грипа, в отделението е забранено свиждането. "Работи се с маски и предпазни средства. Ограничен е достъпът на въшни лица"- каза още д-р Филипов.

Започнаха записванията за курсове за начинаещи ловци в Мездра. Курсовете се организират от местното Ловно- рибарско дружество. Сдружението развива дейност на територията на общините Мездра и Роман. Ловците и риболовците са обединени в 28 дружинки и наброяват над 1000 души, като стопанисват ловна площ с размер 74377 хектара. Членовете на сдружението полагат грижи за опазване на прrродата. Ловно-рибарското сдружение стопанисва язовира в село Ослен Криводол и е създало там условия за развитие на спортния риболов.

По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 18 октомври 2024 година

" Видин- зелен европейски град " организираха днес във видинската ППМГ "Екзарх Антим I". Инициативата е посветена на духовния празник на крайдунавския град - Димитровден. В урока се включиха и ученици от IX в клас на гимназията с мащабна инициатива „Да опазим птиците в град Видин“. Те поставиха  къщички и хранилки за птици на парковите дървета в..

публикувано на 18.10.24 в 18:05

Млади лекари попълниха състава на видинската болница

Седем млади лекари са започнали работа през последната година във видинската болница. Част от тях са завършили медицина в Софийския и Пловдивския университет, други - в Крайова, Румъния, обясни директорът на МБАЛ "Св. Петка" д-р Ивета Найденова. "Д-р Таня Тодорова още като студент в последните години имаше интерес към кардиологията. Тя е..

публикувано на 18.10.24 в 16:36

Организират предаване на пластмасови капачки в Монтана

Започва есенната кампания на инициативата Капачки за бъдеще в град Монтана.  Събитието ще се проведе утре, 19ти октомври, а събирателен пункт е паркингът на известен хипермаркет.  Монтана се включва в тази инициатива за трета поредна година.  За новостите тази година разказа Антония Томинска, организатор за областта. "Има още няколко..

публикувано на 18.10.24 в 16:35

Ученици представиха зелени инициативи

Урок на тема „Видин - зелен европейски град“ се проведе днес във видинската Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I".  Организира се съвместно с местен информационен център, който си партнира с Европейската комисия и участва в инициативи, насърчаващи учениците да се запознават с европейските политики.  "Гражданите от най-малка възраст да..

публикувано на 18.10.24 в 16:12

Нов паркинг с 50 места плануват във Враца

Във Враца ще изградят нов паркинг, съобщи кметът на общината Калин Каменов. Той трябва да реши част от сериозните проблеми с безразборното паркиране в града. Новият обект ще се намира в района на ДНА. Паркоместата на него ще са 50. Те ще може да се ползват от всички жители от квартала. След обособяването на паркинга, ще бъдат обновени тротоарите, за..

публикувано на 18.10.24 в 15:44

Продължава събирането на капачки в Мездра

Днес доброволците от ФТА "Мездра" и служителите на НЧ "Просвета 1925 - Мездра"  подготвиха събраните за пореден път капачки от съпричастните жители на града. Капачките, които бяха събрани в "желязното сърце на Ансамбъл Мездра", вече са готови за извозване до гр. Враца за утрешната кампания на “Капачки за бъдеще”, която ще се проведе между..

публикувано на 18.10.24 в 14:53

Скринингови прегледи за хронични незаразни болести във Видин

250 души ще бъдат обхванати от безплатните скринингови изследвания за диабет и сърдечно-съдови заоблявания, които се провеждат във Видин по Националната програма за превенция на хронични незаразни болести.  Извършват се след предварително записан час, обясни управителят  на медицински център "Биомед" д-р Пламенка Иванова.  "На регистратурата,..

публикувано на 18.10.24 в 14:48