Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Христо Мутафчиев режисира младежки театрален спектакъл във Враца

Театрална формация "Ефект" ще посрещне своя ментор със специален подарък- колаж от снимки на Христо Мутафчиев в различини театрални и житейски роли.
Снимка: Театрална формация "Ефект"
Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев идва във Враца в сряда, 5 февруари 2014 година, за да подкрепи театрален проект на ученици от театрална формация "Ефект", към врачанското СОУ "Васил Кънчов".

"Очакваме Христо Мутафчиев да пристигне в нашето училище около обяд. По предварителна договорка той ще изгледа една наша репетиция и ще даде конкретни указания. Ние много разчитаме на неговата подкрепа за нашата патриотична инициатива",
каза за Радио ВИДИН Георги Митев, от театрална формация "Ефект".

Учениците от формация "Ефект" смятат да изнесат на националния празник 3 март своя постановка, която е озаглавена "Народе????" Текстът и сценичният вариант на творбата са изцяло дело на младите театрали. В драматичните действия са включени много исторически извори, реални събития от борбата за свобода на българския народ.

Репликата "Народе????" е взета от т.н. джобно тефтерче на Левски. Проф. д.и.н. Иван Стоянов я нарича "въздишката" на Апостола:

"Никой няма да разбере причината за тези четири въпросителни, но той навярно многократно се е сещал за този народ и по-късно, в дългия път от Къкрина до Ловеч, от Ловеч до Търново, от Търново до София, от София до Бесилото. И ако в тефтерчето въпросителните са "само" четири, в съзнанието му те са нараствали лавинообразно, за да се стигне до болезненото признание в разпита му от 9 януари 1873 година: "Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщата на тепсия", в искреността и истинността на което едва ли можем да се съмняваме."

Очаква се спектакълът да мине под егидата на врачанския кмет Николай Иванов. Медиен партньор на спектакъла е Радио ВИДИН. Младите театрали все още оформят цялостната си продукция и не са склонни да издават детайли. Младежите бяха предвидили роля в спектакъла специално за легендата на родното ни кино- Джоко Росич. За съжаление здравословни проблеми попречиха на актьора да участва в проекта.
Вижте още

Снимката на 10 май 2021 година

От днес учениците от 6-ти и 11-ти клас провеждат присъствено в училище своите учебни занятия. Това се случи седмица по-рано от планираното и съгласно заповедта на здравния министър в оставка, те ще останат в клас поне до края на месеца.  Своя 50-годишен юбилей отбеляза тържествено ППМГ "Акад. Иван Ценов" - Враца . Празникът започна с ритуал..

публикувано на 10.05.21 в 18:00

Пръскаха срещу кърлежи във видински парк след сигнали на граждани

Обработката на зелените площи в парк "Владикина бахча" срещу кърлежи е направена след получени в община Видин сигнали от граждани , съобщават от администрацията. Тя е извършена от фирма, с която общината има сключен договор за тази дейност. Използван е препарат, одобрен от Министерството на здравеопазването, в съответната препоръчителна доза и..

публикувано на 10.05.21 в 17:40

Зверино се готви за фолклорен фестивал

Четвъртият национален фолклорен фестивал "Змей Горянин" бе насрочен от кметството в най-голямото мездренско село Зверино и Народно читалище "Факел 1926" . Фестивалът ще се проведе на Комплекс "Оазис" от 10:00 часа на 5 юни (събота). Това разкрива възможност за съставите пътуващи от далече, с едно преспиване да участват на 6 юни(неделя) и на..

публикувано на 10.05.21 в 16:50

Неизвестни изпочупиха пейки в Монтана

Вандали са изпочупили пейки в паркове в Монтана. Сигналите са от последните две денонощия, а в момента се проверяват записите от местата, на които има камери. От Общината обмислят до края на месеца контролът в парковете на града да бъде засилен.  "Преди малко имахме сигнал от баба, която живее в зона на Славейков, тука на Слънчевата градина, която..

публикувано на 10.05.21 в 16:45

Светите братя оживяха в началното училище в Белоградчик

В навечерието на големия общобългарски празник 24 май - Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, учениците от Начално училище "Васил Левски" в Белоградчик участваха в образователен спектакъл на Фондация "Незабравимата България" - "Урок по родолюбие", съобщават от общинската администрация.   Темата на иновативния..

публикувано на 10.05.21 в 16:20

Математическата гимназия във Враца стана на 50 години

ППМГ "Акад. Иван Ценов" - Враца отбеляза тържествено с воя 50- годишен юбилей.  В рамките на събитието, кметът на Враца Калин Каменов връчи на директора Татяна Василева  почетен плакет и грамота за принос в развитието на училището. Открита бе музейна експозиция "Из историята на училището", съдържаща богат снимков материал от училищния живот и..

публикувано на 10.05.21 в 15:20

Сезират прокуратурата за избора на шеф на Българския енергиен холдинг

От парламентарната група на коалицията "Изправи се! Мутри вън" сезират прокуратурата за избора на шеф на Българския енергиен холдинг, това заяви днес във Враца народният представител от Враца Андрей Вълчев . Според него конкурсът е опорочен, като той ще сезира държавното обвинение за нарушенията. В с игнал до главния прокурор Вълчев  описва как,..

публикувано на 10.05.21 в 15:20