Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалище "Земеделец" Ново село на 140 години

Снимка: Радио ВИДИН, архив

През 2014 година Читалище "Земеделец" във видинското село Ново село ще посрещне 140-тия си рожден ден след основен ремонт на сградата, която е паметник на културата. Средствата ще бъдат осигурени по публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

За област Видин Министерският съвет одобри 16 проекта, на обща стойност повече от 13 млн.лв. От тях 500 000 лв. ще дойдат в Ново село, за да се направи основен ремонт на читалището-паметник. Сградата е построена преди повече от 75 години от известния архитект Илия Попов.
 
Докато София дебатира възможността и средствата за ремонт, Ново село обсъждаше цялостната дейност на своя културен институт за 2013 година и перспективите за 2014 година на редовното си годишно събрание.

Няма празник в Ново село без участието на читалището- инициатор, основен двигател или помощник. Пазител на културните традиции вече 140 години, хранител на местния фолклор и едновременно с това новатор в приобщаването на новоселяни към съвременните информационни технологии, читалището остава едно от търсените средища за общуване, за познание, за изява.

Субсидиите от републиканския бюджет никога не са били достатъчни за обемната читалищна дейност, затова ръководството на културния институт през годините е проявявало изключителна гъвкавост, за да привлича средства чрез своята културна и стопанска дейност, по проекти и от дарения. Така се осигуряваше поле за изява на самодейните колективи към читалището- женски битов хор, танцов състав "Гъмза", детски танцов състав "Гъмзичка"; така продължава и традицията на летните неделни хора, на великденския празник "По кръсти", детското шоу "На гости при баба"; така се привличат младите новоселяни и децата в Информационния център; така читалището остава винаги отворено и за нови инициативи, каквато бе съвсем наскоро "Вечерта на младото вино".

Народно читалище "Земеделец" поддържа културен обмен с побратимени селища от Сърбия и Румъния. Най-стара и постоянна е връзката със с. Брачевац, Зайчарски регион на Р.Сърбия. Тази година читалището се е включило в мрежа за културен туризъм, чрез която ще обучи своите кадри и ще разшири културния обмен със съседните ни страни.

През 2014 година се навършват 140 години от основаването на читалище "Земеделец" в Ново село.

Специално учреден Инициативен комитет е направил амбициозна програма, в която са включени както традиционни за селото празници и инициативи, така и нови. Юбилейният концерт бе насрочен за месец май, когато читалищата по традиция празнуват своя професионален празник. Но постановлението на Министерския съвет го отложи за есента- когато е направена първата учредителна сбирка на  организацията. Обновената сграда ще бъде най-големият подарък, който правителството ще поднесе на новоселяни за годишнината.

По публикацията работи: Светла Бондова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пожар край село Габровница унищожи десетки декари гора

Пожарникарите гасиха пожар в землището на монтанското село Габровница вчера, 18 август. Огънят е унищожил 16 дка иглолистна гора, 14 дка широколистна (върхов), 69 дка широколистна (низов), както и 700 дка суха трева. Пет сгради и 100 дка слънчоглед са спасени от опожаряване. Причина за произшествието е небрежност. 

публикувано на 19.08.24 в 10:56

Младеж изчезна във водите на Дунав при Оряхово

22-годишен жител на врачанското село Малорад е изчезнал във водите на река Дунав на градския плаж в Оряхово . Съобщението за инцидента е подадено на 18 август малко след 20:00 часа. Младежът влязъл да се къпе в реката и изчезнал във водите ѝ.  Разпитани са свидетели. Извършени са обходи по поречието на Дунав, но не е установено тялото на младежа...

публикувано на 19.08.24 в 10:44

Полицията разследва кражба на 16 000 лева в Дунавци

Жена на 26 години е подала сигнал на 16 август за кражба на пари в Дунавци .  Потърпевшата е съобщила, че са откраднати 16 000 лева от мазе в недвижим имот в града.  По случая е образувано досъдебно производство.

публикувано на 19.08.24 в 10:07

Враца събира колоездачи за велопоход "Гиби тур"

Колоездачи се събират във Враца за традиционната надпревара „Гиби тур" , съобщиха организаторите. Колоездачен клуб „Враца Велообщество" организира 24- ия традиционен велопоход по шосе, наречен „Гиби тур" в чест на своя член Ангел Сиреняков-Гиби. За един ден групата ще измине 185 км, като обиколката тръгва от Враца и преминава..

публикувано на 19.08.24 в 09:54

Кула празнува днес

Кула отбелязва празника на града днес. Тържественото честване ще започне  от 10.30 часа с празничен водосвет за здраве и благоденствие, отслужено от Архиерейският наместник на Кулска духовна околия отец Илия.  По традиция на 19 август, който е обявен за Ден на Община Кула, от 11 часа Общинският съвет ще награди, съгласно Правилника, определящ реда за..

публикувано на 19.08.24 в 07:48

Предстоят ремонтни дейности в "Ел Би Булгарикум" Видин

През септември предстоят разговори за ново, 20-процентно, увеличение на заплатите в държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум" Видин. Това съобщи служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов в отговор на въпрос на народния представител Вера Александрова . Със задна дата - от 1 май, възнагражденията на работниците..

публикувано на 18.08.24 в 16:09

Жителите на Горно пещене се включиха в празника "Роден край"

Десетки жители и гости на врачанското село Горно Пещене се включиха в традиционния празник "Роден край".  Събитието откри кметът на общината Калин Каменов, който поздрави присъстващите за единността и ги призова да пазят заветите на предците си.  Кметът на населеното място - Доля Иванова, благодари на местната администрация и бизнеса за подкрепата при..

публикувано на 18.08.24 в 14:56