Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 февруари 2014 година

       Шест екипа от по трима жандармеристи, подсилени със служители на Областната дирекция на МВР във Враца, ще охраняват села в общините Козлодуй, Борован, Бяла Слатина и Роман.
Снимка: Пресцентър на ОД на МВР Враца

Акция за повишаване на сигурността в малките населени места, където има данни за най-високи нива на битова престъпност, започна от днес МВР. Видин, Враца, Монтана и Плевен са областите, в които според МВР-спецовете положението е най-тежко. Затова, освен екипи на жандармерията, в тези райони ще бъдат използвани и екипи на КАТ "Пътна полиция", които ще бъдат пренасочени от големите към междуселските пътища. Комисар Константин Джунински- директор на ОДМВР Видин, беше днес в село Медовница, община Димово, едно от селата на територията на РУП Белоградчик, станало известно с много високия ръст на битова престъпност. Жандармерията започва с охраната в общините Димово и Ружинци. Във Врачанско шест екипа ще охраняват села в общините Козлодуй, Борован, Бяла Слатина и Роман. Във всеки екип са включени по трима жандармеристи плюс служители на Областната дирекция на МВР във Враца.

Полицията във Враца проведе акция за противодействие на кражбите на живи животни, незаконния превоз и търговията с тях и с храни от животински произход. Операцията е проведена вчера в селата Малорад, Рогозен, Борован и град Бяла Слатина. Проверени са 20 души, 10 търговски обекта, 14 превозни средства и частен дом. Общо 23 кг месо и месни продукти са иззети и оставени на отговорно пазене при кмета на с.Малорад. Образувани са 3 преписки, съставени са 1 акт по Закона за движение по пътищата, 2 акта по Закона за ветеринарната дейност, 1 протокол по чл. 71 от Закона за МВР (ЗМВР), 2 констативни протокола, 1 полицейско разпореждане по чл. 55 от ЗМВР и 1 протокол за предупреждение по чл. 56 от ЗМВР. Проверките са извършени съвместно с дежурни екипи от Областната дирекция по безопасност на храните във Враца.

Кметът на Враца Николай Иванов се отчете първо пред медиите за свършената от него и екипа му работа през 2013 година. Според доклада, основните акценти в дейността са били насочени към осигуряването на нормални условия за работа на строителите на проекта за водния цикъл и привличането на средства по европейски проекти и чужди инвестиции. Реализираните дейности са били в размер на 47 306 582 лева, от които собственото участие е за 18 198 517 лева. "Изпълнението на бюджета в разходната му част е на 90,41%-похарчени са 42 768 950 лева", каза Николай Иванов. 29 108 065 лева са излезли дейностите, които са ангажимент за финансиране на държавата, а Общината е дофинансирала тези дейности с още 804 559 лева. Разходите за общински дейности са в размер на 17 393 958 лева. Към края на миналата година в бюджета на Враца е имало налични 3 781 520 лева.

Три проекта на общини от област Монтана на обща стойност около 2 милиона лева получават финансиране от новия правителствен фонд "Растеж и устойчиво развитие на регионите", съобщи областният управител на Монтана Анатолий Младенов. Подадените от област Монтана проекти бяха за 92 милиона лева, припомни той.

Най-малката община в региона- Георги Дамяново, получава средства за реконструкция на водопроводната мрежа в село Гаврил Геново. Другите два одобрени проекта в област Монтана са на общините Вълчедръм и Медковец и касаят ремонти на улици.

Няма пари за увеличение на заплатите във врачанската Многопрофилна болница за активно лечение "Христо Ботев", това обяви изпълнителният директор на най-голямото лечебно заведение в областта Светозар Луканов. Задълженията надхвърлят 5 200 000 лева, а повече от половината са от просрочени плащания към доставчици на лекарства и консумативи. "Тежко е положението на болницата. Факт е недостигът на средства, който беше фиксиран през последните 2 месеца на миналата година. Факт е и че колективен трудов договор в МБАЛ "Христо Ботев" не е разписван от 2008 година", обясни Светозар Луканов. Преговорите със синдикатите продължават вече около месец, но резултатът от тях е един- ръководството предлага 5% отгоре върху заплатите и то само при положение, че лекари, медицински сестри и персонал се откажат от допълнителното материално стимулиране. "Не можем да си позволим друго увеличение освен 5% и то при положение, че всички работещи се откажат от ДМС-то."

6 130 лева от глоби, наложени през 2013 година от контрольорите по Наредба №1 в Лом, трябва да влязат в общинската хазна. Общият брой на всички съставени актове през миналата година е 97. Най-честите нарушения, с които инспекторите по Наредбата се сблъскват, са свързани с чупене или рязане на клони на дървета. През 2013 година са връчени 29 акта, като глобата за това е 50 лева. Двадесет и седем каруцари са глобени с по 50 лева, заради липсата на торбички за екскременти на животните, които по регламент са задължителни. 17 фиша по 50 лева са съставени за силно слушане на музика, а трима души са глобени с по 20 лева за облекчаване по естествени нужди на неподходящи за целта обществени места. До този момент само четирима, от общо 97 санкционирани за миналата година, са платили глобите си доброволно. Според контрольорите, ако останалите не внесат своите глоби в общинската хазна, ще бъдат предадени на Националната агенция за приходите.

От януари до април тази година във Враца продължава реализацията на националния проект "Обществени трапезарии", финансиран от фонд "Социална закрила" на министерството на труда и социалната политика. Обществените трапезарии се реализират от 5 години във Враца. И досега храната в тях се приготвя в общинските кухни, които така или иначе предоставят диетична храна на по-ниски цени за пенсионерите, като целта е да се осигури помощ и подкрепа за най-уязвимите групи от населението. От услугите на обществените трапезарии тази година се възползват 98 деца и възрастни на месечни помощи или с доходи, по-ниски от диференцирания минимален доход, хора без препитание и близки, които да се грижат за тях; самотно живеещи лица или семейства, които получават минимални пенсии; скитащи или бездомни деца и възрастни.

Безработните младежи, които са регистрирани в "Бюрото по труда" в Мездра към 31 декември 2013 година, са 402. От тях с висше образование са 13, със средно- 169, със средно-специално- 117, с основно- 31 и без образование са 52. Чрез посредничеството на "Бюрото по труда" 137 от безработните млади хора са се реализирали на първичния пазар през миналата година, 34 са започнали работа по различни програми, а 16- по мерки за заетост. 7 младежи са започнали работа след курсове по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (като готвачи са започнали 5 и в обслужване в заведения за обществено хранене- 2), 4- по програма "Старт на кариерата" и 2 по проект "Старт в администрацията". Така почти 50%- 200 младежи, са успели да започнат работа чрез "Бюрото по труда" в Мездра през изминалата година. По последни данни, на територията на община Мездра живеят 3 863 младежи от 15 до 29 години, като от тях 1 967 са мъже и 1 896- жени. 2 254 от младите хора живеят в града и 1 609- в селата.

Рекламният щанд, с който Видин, Белоградчик и Чупрене ще се представят на туристическото изложение "Ваканция & Спа Експо" в столицата, бе представен на заседание на Областния консултативен съвет по туризъм, под председателството на заместник областния управител Николина Ванчева. Щандът е с размери 9 кв.м. "Това представяне на туристическото изложение в София ще повторим и седмица по-късно на борсата в Белград, Сърбия. Борсата в столицата съвпада с 14 февруари, можем да осъществим интересни идеи- да се дегустира вино от региона или да се раздават безплатно прегръдки. На посетителите на щанда ще бъде предложено да опитат чай и бисквити от Феникс кафе. Самата маса представлява карта на културно-историческите обекти от Видинския край, а на екран ще бъдат прожектирани и филми за забележителностите", обясни Евтим Стефанов, изпълнителен директор на Агенцията за регионално развитие и бизнес център във Видин. От всяка община ще има по двама представители. Средствата за таксите по участието на Видинския регион са осигурени по проект, уточниха от Областната управа. Туристическото изложение се провежда от 13 до 15 февруари в Интер Експо Център София.

На заседанието на Областния консултативен съвет по туризъм във Видин бяха връчени грамоти за принос в развитието на туризма в областта.

Отличени бяха Евтим Стефанов от Агенцията за регионално развитие и бизнес център Видин и Красимир Кирилов от Търговско-промишлената палата. Грамотите връчи заместник областният управител Николина Ванчева.

Драматично-кукленият театър във Враца представя тази седмица "Сладкиш от любов" по Карло Голдони, съобщиха от културната институция. Творбата, чийто режисьор е сърбинът Владимир Лазич (бивш артдиректор на няколко театъра, телевизия и радио в Сърбия) е по мотиви от "Рибарски свади" и други творби на италианския комедиограф. "Творбата е наситена с многобройни любовни истории и недоразумения, допълнени деликатно с еротични елементи. Очаква ви спектакъл, изпъстрен със страст! Но освен това има жизнерадост, ревност, големи очаквания и разочарования- всички онези неща, които се случват в живота", казва режисьорът Владимир Лазич. На сцената излизат повечето от актьорите на Драматично-кукления театър. Специално за този спектакъл музиката е композирана от Нино Адемович- аранжорът на повечето хитови парчета на световноизвестния творец Горан Брегович.

До 28 февруари в Община Враца ще се приемат идеи за инициативи, които да станат част от честванията Ботеви дни`2014- решиха на първото си за тази година заседание членовете на Ботевския организационен комитет. Предложения вече са постъпили, обясниха от кметската пресслужба. За първи път в програмата се предлага да влезе театрално-поетичен спектакъл, наречен "Настане вечер...", в който ще участват лауреатите от 52-рия Национален конкурс-рецитал за изпълнение на Ботева поезия. Друго предложение е организирането на конкурс за рисунка, на тема "Христо Ботев", в който да се включат ученици от училищата във Враца. Интересен акцент може да стане и гостуването на националната изложба "Родени свободни", която е съвместно дело на БТА и Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". В нея са представени първите български печатни издания от Възрожденската епоха, в които са поместени и публикации на Христо Ботев. Има и идея да се създаде филм за националното турне на филма "Ботев: От Голгота към свобода". Предложение направи и заместник областният управител Иван Даков- идеята е на група скаути, които са изразили желанието на техни приятели от Германия и Русия да се включат в традиционния туристически поход от Козлодуй до Околчица. "Искам да изразя нашата подкрепа и готовност за съдействие при организирането на похода и на Ботевите дни"- подчерта Даков. Следващото заседание на Ботевския комитет е на 14 март.

Православните християни отбелязват днес църковния празник на Свети свещеномъченик Харалампий. Светецът се приема и като покровител на пчеларите, градинарите и овощарите. Днешният ден е единственият през годината, в който в храмовете се освещава мед. Навръх празника стана ясно, че предстои да бъде създадена национална пчеларска организация, която да обедини многобройните структури на пчеларите. Това решиха повечето участници в завършилото в Плевен 12-то международно изложение-договаряне по пчеларство. От общо 10 национални организации, седем са подписали споразумението да участват в създаването на новата структура, три са отказали. Работна група трябва да изработи основните документи на новата организация.

По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Училище за бъдещи родители се проведе във Видин

Училище за бъдещи родители се проведе в Многопрофилната болница за активно лечение "Света Петка" в град Видин.   Инициативата е на д-р Сияна Йотова , която от скоро е част от екипа на Акушеро-гинкологичното отделение на болницата.  Това е инициатива, насочена към бременни жени, но бъдещите татковци също има какво да научат и е..

публикувано на 27.07.24 в 15:04

4000 декара със сухи треви и храсти изгоряха в местност „Пъстрина" край Монтана.

Пожарът е унищожил сухи треви и ниски храсти на площ от около 4000 декара на територията на бойчиновското село Охрид и монтанското Стубел . И днес борбата с огъня продължава. Няма пострадали хора и сгради. Сигналът за пожара е подаден вчера към 14.30 часа, съобщи кметицата на Стубел - Емилия Григорова. "Дойде откъм района на..

публикувано на 27.07.24 в 14:44

Започва Open Vratsa Festival

Враца отново отваря сърцето си в ритъма на  Open Vratsa Festival . След успешното пилотно издание на фестивала, той се завръща в летните месеци на 2024г., за да донесе нужната глътка свежест с качествена музика и творческо вдъхновение на фона на величествения Врачански Балкан.  Улица "Търговска"  и  Етнографски комплекс "Софроний Врачански"  ще се..

публикувано на 27.07.24 в 08:27

Снимката на 26 юли 2024 година

Съюзът на международните превозвачи готви протести заради затворената за ремонтни дейности отсечка Ботевград - Мездра и ремонта на Дунав мост при Русе. В отворено писмо до медиите превозвачите посочват, че нямат възможност да осъществяват дейността си нормално и това става на фона на пълно бездействие от страна на Министерството на транспорта. В..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Заключителен концерт на Симфониета-Враца преди лятното турне

Вълнуваща програма е подготвила Симфонета - Враца за заключителния концерт, преди лятното си турне в страната.  За концерта пристигнаха у дивителната пианистка  Светлана Смолина,  която развива успешната си кариера на солист и преподавателв САЩ и по света, и  маестро Дерек Глийсън , познат за публиката във Враца от редицата си успешни концерти..

публикувано на 26.07.24 в 16:45

Празник на гората организират в Стакевци

Празник на гората ще се проведе за поредна година в село Стакевци. Традицията започва през 1989-та година, каза кметът на белоградчишкото село Свилен Георгиев. "Откриването ще е от 11:00 часа, то ще бъде поставено от кмета на Община Белоградчик Боян Минков и от архиерейския наместник на Белоградчишка духовна околия- отец Рафаил. След това..

публикувано на 26.07.24 в 16:24

Археолози посвещават конференция на Валери Стоичков

Национална научна конференция "Крайбрежна Дакия", в памет на археолога Валери Стоичков ще се проведе в Историческия музей в Лом. По този начин ще бъде почетен човекът, който е основен проучвател на старините  на Лом и района, обясни гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Точно преди една година,..

публикувано на 26.07.24 в 15:18