Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кула прие бюджета си за 2014-та

Снимка: Христела Александрова

Общинският съвет в Кула прие бюджета на общината за 2014 г. на свое заседание от 12 февруари. Общият размер на бюджета на Община Кула за 2014 г. е 3 930 774 лева. Субсидията за делегираните от държавата дейности е 2 074 589 лева. Общата изравнителна субсидия е 361 400 лева, а целевата субсидия за капиталови разходи- 229 900 лева. Собствените приходи са в размер на 407 300 лева. За местни дейности са заделени 1 726 628 лв., като най-голям е относителният дял на капиталовите разходи- 48%, или 827 521 лева. Заделен е и резерв за разходи в местни дейности в размер на 124 891 лева, които представляват свободен ресурс за авансови плащания по оперативни програми. Обезпечена е социалната програма на Общината- за стипендии на студенти- 1000 лева, за подпомагане и отглеждане на деца- 5000 лева (за всеки първокласник по 150 лева и за всяко новородено дете в община Кула- по 150 лева). Подпомагат се с финансови средства и клубовете на пенсионера в гр. Кула и селата Старопатица и Цар Петрово и спортните клубове в Кула и Старопатица. В разчета за капиталови разходи са заложени ремонт на улици в гр. Кула (103 784 лева) и ремонт на четвъртокласни пътища в община Кула (135 800 лв.) и др.

Бюджетът за текущата година носи вменените от новия Закон за публичните финанси специфики промени в бюджетните процедури на общините, повече ангажименти на общинските съвети, по-голяма зависимост на общините от Министерство на финансите. Разширяват се и основополагащите принципи за управление на публичните финанси– освен досегашните: законосъобразност, ефективност, целесъобразност и публичност, са добавени нови– всеобхватност, отчетност и отговорност, адекватност и устойчивост. Трансферите продължават да доминират, като източник на финансиране, като увеличението им през 2014 г. е в целевите трансфери за зимно поддържане, снегопочистване, изграждане и основен ремонт на общинската пътна мрежа, в целевата субсидия за капиталови разходи и в изравнителната субсидия.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00